W moim ogródeczku ... Halina 2009 cz3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: W moim ogródeczku ... Halina 2009 cz3

Post »

Halinko dzięki za wiosenne zalecenia.
Sporo tego i jeśli pogoda dopisze to będzie nad czym popracować.
Wiosennie u Ciebie się zrobiło i ciepło choć za oknem jeszcze jak w garncu - słońce i śnieg z deszczem na zmianę.
Cieplutko pozdrawiam. :wit
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Zenia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 wrz 2007, o 20:35

Post »

Witaj Halinko. Pięknego ciemiernika kupiłaś...mam go. Bardzo mi się podoba. Tylko szkoda że kwitnie zimą. Nie wiem jak będzie u ciebie, ale u mnie kwitł już od listopada...wtedy kiedy już mało na działce przebywam. U mnie rośnie pięknie w ....męża winogronach. :;230 , choć zasłużył sobie na dostojniejsze miejsce. Prosiłam M aby wyniósł się ze swoimi winogronami ;:223 . M twierdzi że był tam pierwszy. A tak prawdę powiedziawszy dobrze mu tam jest...M podsypuje swoje winogrona wapnem...a ciemiernikowi to służy. :tan
Awatar użytkownika
Olusia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 gru 2007, o 21:38

Post »

Halinko , jak będziesz wysadzała ciemiernika na miejsce stałe to tak pod jakieś liściaste drzewko.
W czasie jak kwitnie to lubi słoneczko ale jak przekwita i wypuszcza nowe liście to już chciałby być osłonięty.
Awatar użytkownika
majka300
1000p
1000p
Od: 21 sty 2010, o 21:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Halinko azalia lubi wilgoć dlatego mam ją w kuchni na parapecie :) i raz w tygodniu obficie ją podlewam a ona odwdzięcza mi się pięknymi kwiatami ;:138
Pozdrawiam cieplutko ;:167 ;:196
"Żeby ujrzeć piękno i umieć się nim wzruszyć, Pięć zmysłów to za mało, do tego trzeba duszy..."
Mój mały świat :) cz.1, cz. 2
Zapraszam :)
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Halinko, na razie nie będę się mógł podzielić z Tobą bodziszkami
Większość mamy takie same a trzy, których nie masz, to mikrusy i muszą się rozrosnąć.
Jedynie bodziszek o różowych kwiatach czyli korzeniasty mam w dwóch wersjach - jeden ma liście o silnym zapachu a drugi jest trochę bardziej delikatny i nie pachnie. Którego Ty masz?
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

HALINKO fajnie rozpisane marcowe prace z załączoną forsycja . Jeszcze niestety trzeba bedzie na jej kwiatki poczekać . Miałam ją kiedyś w ogródku ale za bardzo się panoszyła . Posadziłam ją na podwórku i teraz raduje oczy wszystkich . Może w tym roku zrobię sobie z niej szczepkę i będe prowadzić ja na pniu . Nie wiem czy mi się uda
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 paź 2008, o 11:27

Post »

Mateuszu ;:167 miło mi i pięknie dziękuję :heja

Moniko ;:167 dziękuję ;:196

Maju - mariasen ;:167 już nie mogę doczekać się tej chwili, żeby w ogródeczku popracować ;:196

Grażynko ;:167 bardzo dziękuje ;:196

Zeniu ;:167 coś mi się zdaje, że z moim ciemiernikiem będzie podobnie :lol:

Oluniu ;:167 dziękuję za cenne rady ;:196
Na razie siedzi na meblach kuchennych, bo innego wyjścia nie mam. Mam zamiar go hartować, tylko nie wiem kiedy najlepiej go do ogrodu przesadzić ?

Majeczko - majka300 ;:167 moje azalie muszą stać na meblach kuchennych (koty tam nie sięgają), zraszam je dziennie i wreszcie obficie podlałam :oops:
Byłam wczoraj w ogrodniczym, nakupiłam nasion, ale o nawozie dla azalii zapomniałam :oops:
A Ty czym je podkarmiasz ?
Cieplutko pozdrawiam, Halina ;:194
W moim ogródeczku :wink: HalinaK-linki :D
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jacku ;:167 nie szkodzi, niech się u Ciebie pięknie te bodziszki rozrastają ;:196
Niestety nie pamiętam, jakiego różowego bodziszka mam, nawet nie wiem, czy pachnie :oops:
Może znajdę gdzieś jeszcze jego zdjęcie, a jak nie, to w tym roku zrobię zdjęcie.

Jadziu ;:167 pięknie dziękuję ;:196
Wiesz, że ja chyba w tym roku też spróbuję prowadzić forsycje na pniu, powinna ładnie wyglądać.
Wszystkie moje forsycje to krzaki :heja
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Kontakt:

Post »

Na pniu będą się ładnie prezentować, w dodatku wówczas można coś posadzić pod spodem ;:224 :;230
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

Jestem laikiem ogrodniczym, wsadziłam dzisiaj do doniczek nasiona trawy pampasowej, trytomy, powojnika tunguckiego, nie wiem czy dobrze zrobiłam?
stokrotka6
200p
200p
Od: 24 sie 2009, o 21:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Halinko, przeczytałam 'Marzec pod kątem ogrodniczym' i stwierdzilam że czeka nas w tym miesiącu
dużo pracy. Cieszę się , ale nie wiem czy wszystko zdążę zrobić na czas.
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

;:167 Kochani, nasze roślinki budzą się ze snu zimowego, nooo ale niestety szkodniki też :oops:

Poczytam dzisiaj trochę na temat walki w tymi szkodnikami i pragnę podzielić się z Wami tą wiedzą.

Jeżeli prawidłowo zaplanujemy wiosenne nasady, unikniemy wielu problemów w pełni sezonu.

Dotychczas stosowałam w warzywniaku, jako osłonę ekologiczną: aksamitki, nagietki,nasturcje, niezapominajki, słonecznik, kukurydzę i maliny.

Jestem dopiero początkującym ogrodnikiem i wszystkiego się uczę na zasadzie prób i błędów :lol:

Być może ktoś ma już jakieś doświadczenie w tym temacie, to bardzo proszę radę ;:180

Naturalne metody wypłaszania szkodników z naszych ogrodów.

Mącznika prawdziwego zwalczamy sadząc szczypior i czosnek pod drzewami owocowymi, różami i między truskawkami.

Nicienie glebowe pomogą nam zwalczyć aksamitki i nagietki, które warto posadzić na obrzeżach rabat.

Muchy i komary odstrasza specyficzny zapach aksamitek i nagietków.

Mszyce zwalczy cząber ogrodowy, lawenda i nasturcje.

Mrówki skutecznie przepędzi bylica piołun, roszpunka, wrotycz pospolity, majeranek i mięta polna.

Rdzę porzeczkowo-wejmutkową zwalczymy sadząc w pobliżu porzeczek bylicę piołun. Pozbędziemy się również mrówek.

Ślimaki wypłoszymy gorczycą, czosnkiem, cebulą, tymiankiem, nasturcją, szałwią i hyzopem.

Bielinek kapustnik, żeby z dala trzymał się od naszego zagonu warzywnego należy posiać na obrzeżach: koper, szałwię, rozmaryn, tymianek, miętę pieprzową lub bylicę.

Myszy i małe gryzonie wypłoszymy z naszego ogrodu sadząc: grykę, wilczomlecz, nostrzyk, czosnek, szachownicę cesarską, słonecznik oraz narcyza 'La Riante'.

Aniu ;:167 myślę, że tak, noo i to wykorzystanie miejsca pod nim, zwłaszcza, że nam ogrodnikom, tego miejsca ciągle mało :;230

Małgosiu ;:167 ja bym z tym sianiem zaczekała do czwartku, ale trzeba mieć nadzieję, że będzie dobrze ;:196

Krysiu ;:167 musimy wszystko zdążyć zrobić na czas, my ogrodnicy cuda wyczyniamy na tych naszych działeczkach ;:196
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

Dlaczego do czwartku?
Awatar użytkownika
majka300
1000p
1000p
Od: 21 sty 2010, o 21:15

Post »

Halinko ja azaliom kupiłam tylko pałeczki nawozowe do roślin kwitnących działają długo ale może też być nawóz do różaneczników.
Azalią służy lekko wilgotne podłoże jeżeli na krótko przeschnie, liście i kwiaty zaczynają opadać. Nawadniam ją obficie, tak aby cała bryła korzeniowa była nasączona wodą ale nadmiar wody wylewam z podstawki, żeby korzenie nie gniły. No i muszę ci powiedzieć że azalie bardzo lubią światło! Moja stoi od strony wschodniej więc ma słonce aż do popołudnia. No i pamiętaj nie zraszaj jej kwiatów :)
Pozdrawiam cię cieplutko ;:167 ;:196
"Żeby ujrzeć piękno i umieć się nim wzruszyć, Pięć zmysłów to za mało, do tego trzeba duszy..."
Mój mały świat :) cz.1, cz. 2
Zapraszam :)
Awatar użytkownika
Olusia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 gru 2007, o 21:38

Post »

Halinko ale doza fachowej wiedzy :!: :!: :!:
Ja też kupiłam ciemiernika już kwitnącego i go hartuję wystawiając na dzień na balkon.
Do gruntu wysadzę w maju. Już mi nawet spadł i połamał kwiatki ;:98
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”