Cebulki zakupione,otrzymane,pozyskane - problemem
Cebulki zakupione,otrzymane,pozyskane - problemem
mam pytanko: czy mogę posadzić cebule tulipanów i krokusów w czasie najbliższej odwilży? nie zdążyłam przed mrozami i zostały nie posadzone
Re: cebulki
Jeśli rozmarznie... a nie zanosi się.
Można wetknąć w doniczki, postawić w chłodzie, czasem podlać... i pedzone będą.
Można wetknąć w doniczki, postawić w chłodzie, czasem podlać... i pedzone będą.
a pyta Was o to zawodowy ogrodnik,
bo wpadłam na taki pomysł, żeby je teraz posadzić jak trochę mróz odpuści, tylko w praktyce nigdy o tej porze nie sadziłam. a że ogród nie mój, tylko klienta to troche strach. ale nic, trzeba zaryzykować, będzie doświadczenie na przyszłość 

- maakita
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 maja 2007, o 08:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja kiedyś też miałam podobny problem (tylko ogród był mój), posadziłam tulipany pod koniec grudnia do doniczek, a w czasie najbliższej odwilży razem z doniczkami do ziemi. Zakwitły bez problemu w swoim czasie.
- MagdaMisia
- Od: 17 mar 2009, o 20:39
Re: Czy można posadzić cebulki w styczniu?
cebulom jesiennym nic się nie stanie - nie zmarzną... można sadzić... 

-
- Od: 18 wrz 2006, o 13:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Praktykowałam ten sposób, trochę podpędzone w donicach cebule wysadzałam razem z tymi donicami do gruntumaakita pisze:Ja kiedyś też miałam podobny problem (tylko ogród był mój), posadziłam tulipany pod koniec grudnia do doniczek, a w czasie najbliższej odwilży razem z doniczkami do ziemi. Zakwitły bez problemu w swoim czasie.

- 4rafko4
- 200p
- Od: 21 gru 2009, o 11:29
Ja sadziłem część swoich tulipanów na poczatku grudnia (brak czasu) hehe zobacze jak to będzie.
- GrzegorzR
- 200p
- Od: 25 maja 2009, o 19:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
W 2008 z braku czasu wkopałem cebule na przełomie listopada i grudnia, tuż przed mrozem. Nie maiałem nawet siły, by wsadzać je piętką do dołu, a szczypiorem do góry. Wsypałem, rozgarnąłem mniej więcej równo i zasypałem. Przyjęły się świetnie.4rafko4 pisze:Ja sadziłem część swoich tulipanów na poczatku grudnia (brak czasu) hehe zobacze jak to będzie.
Jestem JA i MOJE bagno!
Jeśli masz przepiękną żonę, odlotową kochankę,super brykę, nie masz kłopotów z urzędem podatkowym i prokuratorem, a gdy wychodzisz na ulicę świeci słońce i wszyscy się do ciebie uśmiechają - narkotykom powiedz NIE!
Jeśli masz przepiękną żonę, odlotową kochankę,super brykę, nie masz kłopotów z urzędem podatkowym i prokuratorem, a gdy wychodzisz na ulicę świeci słońce i wszyscy się do ciebie uśmiechają - narkotykom powiedz NIE!
-
- Od: 18 wrz 2006, o 13:03
- Kontakt:
Sądzę jednak, że w tym konkretnym przypadku realna jest tylko metoda podpędzenia w domu i wysadzenia razem z doniczką po rozmarznieciu gruntu.
Trzeba wziąc pod uwagę, że mamy już prawie połowę stycznia a i ziemia jest mocno zmarznięta zakładając więc, że przyjdzie odwilż potrzeba będzie trochę czasu aby grunt rozmarzł na tyle, by można było kopac.
Trzeba wziąc pod uwagę, że mamy już prawie połowę stycznia a i ziemia jest mocno zmarznięta zakładając więc, że przyjdzie odwilż potrzeba będzie trochę czasu aby grunt rozmarzł na tyle, by można było kopac.
- maakita
- Od: 17 maja 2007, o 08:47
Takich co w grudniu sadzili cebule (w poprzednich latach) jest sporo, wszyscy byli zadowoleni z efektów. Interesowałam się tym tematem, bo w tym roku sadziłam w drugiej połowie listopada.
Natomiast jeśli miałabym coś radzić to w pełni podzielam pogląd mojej przedmówczyni.
Natomiast jeśli miałabym coś radzić to w pełni podzielam pogląd mojej przedmówczyni.
- Suppa
- Od: 6 mar 2008, o 09:53
Jedyny problem to odwilż, póki co się na nią nie zanosi a wręcz przeciwnie..
Pozdrawiam, Maciek.
- Hekate
- 200p
- Od: 23 lip 2009, o 16:15
- Kontakt:
wprawdzie nie styczeń a marzec, ale nie chce zakłądać osobnego wątku.
Zapomniałam na jesień posadzić cebulki Triteleia uniflora i szafirka armeńskiego (ten już puszcza) i szkoda mi by się zmarnowały. Jak myślicie można je jeszcze wysadzić do ziemi? Czy lepiej w doniczce w domu i na jesień dopiero wsadzić do ogrodu?
Zapomniałam na jesień posadzić cebulki Triteleia uniflora i szafirka armeńskiego (ten już puszcza) i szkoda mi by się zmarnowały. Jak myślicie można je jeszcze wysadzić do ziemi? Czy lepiej w doniczce w domu i na jesień dopiero wsadzić do ogrodu?
Ania