Moja działka - ... a mnie jest szkoda lata - Irena37 cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Irena37
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2008, o 18:27

Re: Moja działka - ... a mnie jest szkoda lata - Irena37 cz.2

Post »

Halinko też takich nie widziałam, ciekawa jestem jak będą wyglądały gdy zakwitną.

Witaj Igorze miło cię gościć po raz pierwszy w moim ogrodzie, dla mnie też one są nowością a życzenia powodzenia przydadzą się.

Gosiu i Halinko każdego roku bratki takie zwykłe same wysiewają mi się na działce i to bardzo wcześnie wiosną, później przesadzam je na właściwe miejsce i latem zaczynają kwitnąć aż do mrozów, chciałabym aby z tymi było tak samo i aby zakwitły też latem. Nie wiem czy to się uda, muszę przekonać się co z tego wyjdzie.

To są bratki, które powschodziły wiosną a kwitną latem, zdjęcia robione 06.06.2009 r.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 paź 2008, o 11:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Irenko ;:167 bratki śliczne !!!

Trzymam kciuki, żeby się z tymi bratkami udało ;:196
Cieplutko pozdrawiam, Halina ;:194
W moim ogródeczku :wink: HalinaK-linki :D
goryczka143
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 21 sie 2009, o 20:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Ireno!

Tak potwierdzam bratki są piękne. Mają coś takiego skromnego a zarazem miłego
w sobie, że radują nasze oczy.
Awatar użytkownika
Irena37
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Halinko bratki szwajcarskie, które pokazałaś powinny mieć duże piękne kwiaty. Moje siewy to na pewno ekperyment ale muszę się przekonać co z tego wyjdzie.

Igorze szkoda, że nie masz zdjęcia z tej części ogrodu z bratkami, na pewno byłoby co podziwiać a jaki zapach tam musi być.

Krysiu też lubię bratki i prawie wszystkie luki w ogrodzie zapełniam nimi, tym bardziej, że są różnokolorowe.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Hanka 1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 20:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Irenko bardzo wdzięczne są twoje bratki.Sama je siejesz czy kupujesz sadzonki.Jeśli sama to chyba już czas aby wysiać.Tak się dopytuję bo zawsze kupowałam i tak jak i ty każdą wolną przestrzeń nimi wypełniam.W zeszłym roku bardzo się zawiodłam na sadzonkach-miałam wszystkie jednakowe.
kochajmy ludzi, tak szybko odchodzą...
oaza spokoju Hanki
ciasta domowe Hanki
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Oooo!Przypomniałaś mi Iruś,że mam z ubiegłego roku jeszcze nasiona tych bratków,w ubiegłym roku nic z nich nie było, wcale nie wzeszły :? .trochę zostało nasionek to jeszcze spróbuję...Moje są od innego producenta.Myślisz,że jest szansa na tegoroczne kwitnienie? bo one chyba dwuletnie są..Chociaż producent zaleca siew od poł.marca a te pozostałe to chyba gdzieś latem się sieje?
Zobaczymy,jak mówią próba - nie strzelba.
pozdrawiam wiosennie.

Maryna. :wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

HANIU jak teraz wysiejesz to one zakwitną dopiero latem . Żeby zakwitły wiosną to na jesien musza już być dorodne sadzonki gdyż one mają 2 letni cykl . Irenko Sorki ,ze sie wymądrzam u Ciebie ;:196 . Ja wcześnie tak dla sprawdzenia jakości nasion wysiałam bratki ROCOCO . wyszło pare siewek czyli nasionka pełne i już są popikowane . Resztę dopiero wysieję na wiosnę w ogrodzie
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Irena37
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Haniu przed kilku laty kupiłam kilka sadzonek kwitnących bratków i od tego czasu już nie kupuję, same się wysiewają i to zwykle wiosną widać jak wschodzą, kolory mają mieszane ale mnie się podobają, są ciągle dorodne, jeszcze nie zdziczały a najważniejsze, że długo kwitną. W sobotę kupiłam bratki pełne i zaraz je wysiałam, zobaczę co z tego wyjdzie.

Witaj Maryniu, czy te bratki z ubiegłego roku mają jeszcze ważną zdolność kiełkowania, bo takie dwuletnie to chyba są już przeterminowane ale w ubiegłym roku powinny były wzejść. Wydaje mi się, że to oszustwo i naciąganie ludzi. Co do siewu i kwitnienia w tym samym roku to nie mam doświadczenia, więc muszę sprawdzić i zobaczyć co z tego wyjdzie, na opakowaniu pisze, że najlepiej wysiać w czerwcu-lipcu.

Jadziu jak dobrze, że trochę nam podpowiedziałaś, widzę, że z bratkami masz większe doświadczenie, może ten wiosenny siew wyjdzie na dobre. Piszesz, że wysiałaś kilka nasion, to chyba u ciebie było więcej tych nasionek, u mnie to całkiem mało, około 15 szt.
Awatar użytkownika
maryla-56_56
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 kwie 2009, o 19:18

Post »

Witam Irenko
Ja też mam takie same Rokoko i tez niedługo wysieję. :tan
Bardzo lubię bratki. A zaopatrzyła mnie w Rokoko koleżanka forumkowa ;
Zobaczyłem u niej i urzekły mnie :D a teraz już mam :tan
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

IRENKO niestety oglądałam teraz na ile roslinek jest tych nasion ale nie pisze . . Na opakowaniu pisze ,żeby wysiać VI-VII ,ale jak pisałam posiałam parę nasionek z ciekawości . Na moim opakowaniu jest zdolnosć do kiełkowania 2012 grudzień . Tak że mają dosyć długa gwarancję . Wystawiłam je do zimnego korytarza ,zeby za bardzo nie wybiegły . Mam na ogrodzie takie miniaturowe . One również tak sie wysiewają ,że nie ma z nimi rady . na wiosnę zawsze je pikuję a czsem jesienią
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 gru 2007, o 17:22

Post »

Irena37 pisze: Gabi obawiam się, że te orientalne nie wytrzymują tak silnych mrozów, jeżeli nie masz warunków do przechowywania to trzeba było je zakopcować, tak kiedyś robiłam. Trzeba wykopać dość głęboki dołek, cebule włożyć do pojemnika, przykryć siatką, żeby myszy się nie dostały i włożyć do ziemi, przykryć słomą, potem ziemią, w takich warunkach pięknie przezimują. Zdarza się tak, że czasem najprostszy pomysł nie przyjdzie do głowy.
Irenko, zobaczę jak będzie tym razem... a następnym wykopię i spróbuję jakoś przechować.
Bratki Rokoko, siałam raz i wyglądały prawie tak jak na opakowaniu.
Kilka się wysiało, ale już nie powtórzyły cech matecznych...
Awatar użytkownika
Irena37
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam Marylko, bratki ładnie wyglądają na zdjęciu ale czy w ogrodzie też tak ładnie będą wyglądały, dotąd nie miałam okazji ich widzieć, czy ty widziałaś je jak kwitną?

Witaj Jadziu, oszczędnie tych nasionek w torebkach, pewnie trudno z tych bratków wyhodować i zebrać nasiona. Dzisiaj zajrzałam do moich siewów a one prawie wszystkie kiełkują, ale się ucieszyłam, gdy będą większe też wystawię w chłodniejsze miejsce. Byłam dzisiaj na działce i chciałam zrobić kilka zdjęć, ciemierniki mają ładne pąki, ranniki wychodzą z ziemi, pokazały się też przebiśniegi i nic z tego nie wyszło, zaczął sypać taki gęsty śnieg, że wszystko przykrył w jednej chwili i znowu biało i zimno.

Witaj Gabi szkoda, żeby cebule lilii albo inne cebulowe, które trzeba wykopywać miały zmarznąć, trzeba szukać sposobu, żeby temu zapobiec. Ucieszyła mnie wiadomość, że miałaś te pełne bratki, bo byłam ciekawa czy one będą takie jak na opakowaniu a że nie powtarzają cech matecznych to wypada co roku kupować nowe nasiona.

Pozdrawiam ciepło, miłego wieczoru.
U nas znowu śnieg sypie.
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2007, o 17:20

Post »

Witaj IRENKO, i znowu pospacerowałem wśród pięknych kwiatów, spacer po tak pięknym ogrodzie to sama przyjemność, łatwiej mi będzie czekać na tę, już wyczekiwaną wiosnę.
goryczka143
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 21 sie 2009, o 20:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam IRENO!
Widzę, że już pełną parą przygotowujesz się do wiosny. Posiałaś już dużo kwiatów? ;:3
Awatar użytkownika
Irena37
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Tadeuszu miło cię gościć a za sympatyczne słowa dziękuję. Gdy zwiedzam twój piękny ogród to mój wygląda jak mały kolorowy zagonek, nie zawsze może tak być jak by się chciało. Wspominasz o wiośnie, pewnie prędko jej nie zobaczymy, w tej chwili u nas tak sypie śnieg, że aż boję się myśleć jak będzie jutro.

Witaj Krysiu, wysiałam tylko bratki, ładnie wschodzą, na razie nic więcej nie sieję, później jak będzie ciepło wysieję aksamitki i to będzie wszystko, mam ochotę na więcej ale "arów" za mało.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”