Ciasto Styropian

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
Kaja
500p
500p
Posty: 848
Od: 29 sie 2006, o 20:40
Lokalizacja: Gdańsk

Ciasto Styropian

Post »

Być może przepis już był na naszym forum,ale ja wypatrzyłam go na forum Gazety.
Bardzo zaintrygowała mnie nazwa i od razu postanowiłam upiec.Ciasto bardzo łatwe i szybko się robi.
Wprowadziłam małą zmianę tzn zamiast podwójnego budyniu dałam mały-40g,oraz rozdrobniłam w młynku do kawy wiórki.
Nie lubię jak mi włażą między zęby.I nie dodałam dodatkowej łyżki mąki ziemniaczanej.Być może,że z oryginalnego przepisu wyrosłoby wyższe,ale i tak było bardzo dobre,a masa niezwykle lekka i delikatna.Na drugi dzień było jeszcze lepsze.
Na pewno do powtórki,ale już bez wiórków a z owocami.

Ciasto Styropian

3 szkl. mąki
1/2 szkl. cukru pudru
5 żółtek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
25 dag. masła lub margaryny

Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić na 2 części. 1 część wyłożyć
na spód blaszki i posmarować powidłem śliwkowym lub inną konfiturą. Drugą
włożyć do lodówki lub zamrażarki.

Środek:

1 litr śmietany 18 %
20 dag wiórków kokosowych
5 białek
1 szkl. cukru
1 budyń śmietankowy duży
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Białka ubić z cukrem, dodać śmietanę i pozostałe składniki. Wymieszać. Wyłożyć
to na ciasto posmarowane powidłem. Na wierzch zetrzeć drugą część ciasta.
Piec ok. 50 min. W temperaturze 180 °C.
Studzić ciasto ok. 3 godzin.
Awatar użytkownika
Aisyrk
1000p
1000p
Posty: 1195
Od: 18 sie 2008, o 16:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Mazowsze

Re: Ciasto Styropian

Post »

Podobne ciasto w moich stronach nazywa się "szarpana Mańka". Ciasto utarte na wierzch jest z dodatkiem kakao.
"....na betonie kwiaty nie rosną ..."
Awatar użytkownika
Malkar
500p
500p
Posty: 561
Od: 27 sty 2007, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Ślask, gmina Zebrzydowice

Re: Ciasto Styropian

Post »

Muszę wypróbować, uwielbiam ciasta z kokosem.
Pozdrawiam. Małgorzata
Kaja
500p
500p
Posty: 848
Od: 29 sie 2006, o 20:40
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Ciasto Styropian

Post »

Zrób koniecznie.Znajoma robiła z brzoskwiniami,bo nie lubi kokosu i ciasto zrobiło furorę.
Ja się skusiłam głównie dzięki oryginalnej nazwie.
Użyłam gęstą i kwaśną śmietanę.
Tak sobie myślę,że jest to dobre ciasto,gdy zostaną białka np przy robieniu mazurków.
Na spód można dać wtedy pokruszone lub całe herbatniki,lub wymieszane z masłem pokruszone
ciastka.
Ja spód posmarowałam przecierem z pigwowca.Było pyszne.Zwłaszcza na drugi dzień.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”