Ciasto Styropian
Ciasto Styropian
Być może przepis już był na naszym forum,ale ja wypatrzyłam go na forum Gazety.
Bardzo zaintrygowała mnie nazwa i od razu postanowiłam upiec.Ciasto bardzo łatwe i szybko się robi.
Wprowadziłam małą zmianę tzn zamiast podwójnego budyniu dałam mały-40g,oraz rozdrobniłam w młynku do kawy wiórki.
Nie lubię jak mi włażą między zęby.I nie dodałam dodatkowej łyżki mąki ziemniaczanej.Być może,że z oryginalnego przepisu wyrosłoby wyższe,ale i tak było bardzo dobre,a masa niezwykle lekka i delikatna.Na drugi dzień było jeszcze lepsze.
Na pewno do powtórki,ale już bez wiórków a z owocami.
Ciasto Styropian
3 szkl. mąki
1/2 szkl. cukru pudru
5 żółtek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
25 dag. masła lub margaryny
Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić na 2 części. 1 część wyłożyć
na spód blaszki i posmarować powidłem śliwkowym lub inną konfiturą. Drugą
włożyć do lodówki lub zamrażarki.
Środek:
1 litr śmietany 18 %
20 dag wiórków kokosowych
5 białek
1 szkl. cukru
1 budyń śmietankowy duży
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Białka ubić z cukrem, dodać śmietanę i pozostałe składniki. Wymieszać. Wyłożyć
to na ciasto posmarowane powidłem. Na wierzch zetrzeć drugą część ciasta.
Piec ok. 50 min. W temperaturze 180 °C.
Studzić ciasto ok. 3 godzin.
Bardzo zaintrygowała mnie nazwa i od razu postanowiłam upiec.Ciasto bardzo łatwe i szybko się robi.
Wprowadziłam małą zmianę tzn zamiast podwójnego budyniu dałam mały-40g,oraz rozdrobniłam w młynku do kawy wiórki.
Nie lubię jak mi włażą między zęby.I nie dodałam dodatkowej łyżki mąki ziemniaczanej.Być może,że z oryginalnego przepisu wyrosłoby wyższe,ale i tak było bardzo dobre,a masa niezwykle lekka i delikatna.Na drugi dzień było jeszcze lepsze.
Na pewno do powtórki,ale już bez wiórków a z owocami.
Ciasto Styropian
3 szkl. mąki
1/2 szkl. cukru pudru
5 żółtek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
25 dag. masła lub margaryny
Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić na 2 części. 1 część wyłożyć
na spód blaszki i posmarować powidłem śliwkowym lub inną konfiturą. Drugą
włożyć do lodówki lub zamrażarki.
Środek:
1 litr śmietany 18 %
20 dag wiórków kokosowych
5 białek
1 szkl. cukru
1 budyń śmietankowy duży
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Białka ubić z cukrem, dodać śmietanę i pozostałe składniki. Wymieszać. Wyłożyć
to na ciasto posmarowane powidłem. Na wierzch zetrzeć drugą część ciasta.
Piec ok. 50 min. W temperaturze 180 °C.
Studzić ciasto ok. 3 godzin.
- Aisyrk
- 1000p
- Posty: 1195
- Od: 18 sie 2008, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Mazowsze
Re: Ciasto Styropian
Podobne ciasto w moich stronach nazywa się "szarpana Mańka". Ciasto utarte na wierzch jest z dodatkiem kakao.
"....na betonie kwiaty nie rosną ..."
Re: Ciasto Styropian
Zrób koniecznie.Znajoma robiła z brzoskwiniami,bo nie lubi kokosu i ciasto zrobiło furorę.
Ja się skusiłam głównie dzięki oryginalnej nazwie.
Użyłam gęstą i kwaśną śmietanę.
Tak sobie myślę,że jest to dobre ciasto,gdy zostaną białka np przy robieniu mazurków.
Na spód można dać wtedy pokruszone lub całe herbatniki,lub wymieszane z masłem pokruszone
ciastka.
Ja spód posmarowałam przecierem z pigwowca.Było pyszne.Zwłaszcza na drugi dzień.
Ja się skusiłam głównie dzięki oryginalnej nazwie.
Użyłam gęstą i kwaśną śmietanę.
Tak sobie myślę,że jest to dobre ciasto,gdy zostaną białka np przy robieniu mazurków.
Na spód można dać wtedy pokruszone lub całe herbatniki,lub wymieszane z masłem pokruszone
ciastka.
Ja spód posmarowałam przecierem z pigwowca.Było pyszne.Zwłaszcza na drugi dzień.