Nasze działki
- RomciaW
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 gru 2008, o 20:58
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Nasze działki
Marylko napisałam Ci w piątek post
podziękowałam Ani za odpowiedż :P I wszystko mi wcięło
Super ten link, maczek śliczny ,zbieraj nasionka z Białego Anioła to jesienią do Ciebie uśmiechnę się
Jeszcze tylko chciałam powiedzieć że mają w sadowniczym sadzonki drzewek po 1zł.Wzięty na rozmnożenie
super określenie
Gratki z okazji złotka
;

Gratki z okazji złotka

- amba19
- Od: 11 kwie 2007, o 20:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja też gratuluję złotka
A Twoje zakupy powaliły mnie na kolana. Teraz czekam niecierpliwie aż wszystkie zakwitną - a Ty pokażesz nam ich zdjęcia

A Twoje zakupy powaliły mnie na kolana. Teraz czekam niecierpliwie aż wszystkie zakwitną - a Ty pokażesz nam ich zdjęcia

- szyszunia
- 1000p
- Od: 4 lis 2009, o 13:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Oj posypało się złotem wczoraj Justyna Kowalczyk i Ty moja droga też złota.Gratuluję 

- maryla-56_56
- Od: 16 kwie 2009, o 19:18
Witam Wszystkich Odwiedzających ;
Igor, Małgosiu, Ewo, Alinko, Aniu, Zenku, Romciu, Marysiu
Dziękuję za gratulację, to nie moja zasługa tak wyszło
Zakupy były konieczne, od lat niewiele kupowałam a doszła druga działka.
Będę robić zdjęcia (mam nadzieję, że znajdę czas
) i pokazywać.
Oczywiście nasionka z Błękitnego Anioła zbiorę
, Romuś a maki chciałabyś?
Nie mogę już usiedzieć, a muszę ( córka przygotowuję się do ligi z matematyki, biologii i angielskiego
więc jestem potrzebna). Już chciałabym chociaż pooglądać wszystko na działce, może jakieś porządki zrobić.
Pozdrawiam serdecznie.

Igor, Małgosiu, Ewo, Alinko, Aniu, Zenku, Romciu, Marysiu
Dziękuję za gratulację, to nie moja zasługa tak wyszło

Zakupy były konieczne, od lat niewiele kupowałam a doszła druga działka.
Będę robić zdjęcia (mam nadzieję, że znajdę czas

Oczywiście nasionka z Błękitnego Anioła zbiorę

Nie mogę już usiedzieć, a muszę ( córka przygotowuję się do ligi z matematyki, biologii i angielskiego
więc jestem potrzebna). Już chciałabym chociaż pooglądać wszystko na działce, może jakieś porządki zrobić.

Pozdrawiam serdecznie.
- krzysiek86
- Od: 15 maja 2008, o 20:29
- Kontakt:

Oj trzeba to uczcić jakimiś fotkami

- maryla-56_56
Nie mam jeszcze zdjęć tej wiosny
ale wklejam z marca ubiegłego roku.
Głównie widok na działkę kupioną w maju ubiegłego roku.
Tutaj na wprost widać jak było na działce, którą potem kupiliśmy.
Tutaj również w oddali przyszła nowa działka

tu po lewej
i jeszcze za jodłą na wprost

Wkleiłam te zdjęcia też dla siebie, niedługo zrobię takie same dla porównania.
Sama również zobaczę co zrobiłam od maja do jesieni ubiegłego roku
Pozdrawiam serdecznie.

ale wklejam z marca ubiegłego roku.
Głównie widok na działkę kupioną w maju ubiegłego roku.
Tutaj na wprost widać jak było na działce, którą potem kupiliśmy.

Tutaj również w oddali przyszła nowa działka

tu po lewej

i jeszcze za jodłą na wprost

Wkleiłam te zdjęcia też dla siebie, niedługo zrobię takie same dla porównania.
Sama również zobaczę co zrobiłam od maja do jesieni ubiegłego roku

Pozdrawiam serdecznie.
- maryla-56_56
Zapomniałam podziękować Iwonce i Krzysiowi
Dziękuję

Dziękuję

- pestka
- Od: 1 gru 2008, o 21:09
Witaj Marylo nie wiem jaka to trawa dostałam nasionka od Stasi jako gratisik i nie wiem kiedy ją wysiać obejżałam te zdjęcia dzisiejsze co wstawiłaś no porównamy ile zrobiłaś dobrze że twój M coś robi na działce i lubi tam przebywać mój nie lubi robić na działce i mnie nie daję bo mówi że od działki mam chore ręce że to reumatyczne ale ja mimo to robię na działce dobrze że nie duża bo rzeczywiście bym nie dała rady i jeszcze z wnusią to nie wiele da się zrobić pozdrawiam 

Pestka zaprasza na swoją działkę: SPIS moich wątków Działka ROD pestki -rok 2016-2022 Kupię-sprzedam
Marylko, mimo że zamówiłam sadzonki lawendy (mają przyjść w kwietniu), to jednak zachęcona przez forumowe koleżanki, postanowiłam spróbować sama i kupiłam nasiona. Na opakowaniu piszą, żeby siać do doniczek w kwietniu. A po ile nasionek wysiać do jednej doniczki?
- maryla-56_56
Witam
Pestko, Izo odpowiedziałam w Waszych wątkach.
Dzisiaj pogoda wstrętna, za oknem gwiżdże wiatr, raczej nie nastraja optymistycznie.
Miałam posiać pomidory, paprykę i inne ale poczekam na lepszy nastrój.
A plany mam takie żeby w sobotę wybrać się na działkę
Tylko czy pogoda się poprawi
Pozdrawiam.
Pestko, Izo odpowiedziałam w Waszych wątkach.
Dzisiaj pogoda wstrętna, za oknem gwiżdże wiatr, raczej nie nastraja optymistycznie.
Miałam posiać pomidory, paprykę i inne ale poczekam na lepszy nastrój.
A plany mam takie żeby w sobotę wybrać się na działkę

Tylko czy pogoda się poprawi

Pozdrawiam.
- ewa2204
- Od: 2 kwie 2009, o 22:02
U mnie dzsiaj też i leje i wieje
. Brrr, okropna pogoda, mam nadzieję, że do rana trochę się "ustatkuje" .

Ewa
Coś Wam opowiem
Coś Wam opowiem
I taka pogoda niestety chyba w całej Polsce ...
Ja na działce nie mogłam zrobić jeszcze zupełnie nic!
Ja na działce nie mogłam zrobić jeszcze zupełnie nic!
- ewa2204
- Od: 2 kwie 2009, o 22:02
A działeczki bardzo fajne, jak tylko wiosna
zagości na dobre, od razu będzie milej i weselej

Ewa
Coś Wam opowiem
Coś Wam opowiem
Marylko a to wyjaśnienie dlaczego tak postąpiłam ze swoimi nasionkami cytat z wątku siew powojników
"Zebrane nasiona(oczywiście przebrane,bo pełnych czasem jest mało) owinięte w wilgotny papierowy ręcznik i następnie w folię wstawiam na parę miesięcy do zamrażarki a następnie wysiewam do skrzynki w domu,do normalnej ziemi do kwiatów doniczkowych. Kiełkuje większość. Okres kiełkowania może być dość długi.Czasem i pół roku a nawet dłużej.Dlatego jest to zadanie dla cierpliwych. O skrzynce z siewkami najlepiej jest zapomnieć w jakimś zacienionym miejscu ogrodu .Większe siewki można przesadzić jeszcze tego roku do gruntu ale przeważnie zimuję skrzynkę w kompostowniku przykrytą warstwą liści Na wiosnę można porozsadzać roślinki i większość zakwita w maju-czerwcu . Wtedy można je przebrać i nieciekawe okazy po prostu wyrzucić .Otrzymane rośliny nie zawsze mają ładne kwiaty, ale od czasu do czasu udaje się wyhodować ciekawy okaz.
Rozmnażam w ten sposób wszystkie powojniki,oczywiście te które wydają nasiona zdolne do kiełkowania.Zauważyłem także że pozbierane późną jesienią nasiona i posiane w ustronnym i niezachwaszczonym miejscu także potrafią skiełkować wiosną. W poprzednim roku otrzepałem nasiona z Jana Pawła i następnie posypałem ziemią z kompostownika .Wiosną pojawiło się kilkanaście siewek pod krzakiem."
"Zebrane nasiona(oczywiście przebrane,bo pełnych czasem jest mało) owinięte w wilgotny papierowy ręcznik i następnie w folię wstawiam na parę miesięcy do zamrażarki a następnie wysiewam do skrzynki w domu,do normalnej ziemi do kwiatów doniczkowych. Kiełkuje większość. Okres kiełkowania może być dość długi.Czasem i pół roku a nawet dłużej.Dlatego jest to zadanie dla cierpliwych. O skrzynce z siewkami najlepiej jest zapomnieć w jakimś zacienionym miejscu ogrodu .Większe siewki można przesadzić jeszcze tego roku do gruntu ale przeważnie zimuję skrzynkę w kompostowniku przykrytą warstwą liści Na wiosnę można porozsadzać roślinki i większość zakwita w maju-czerwcu . Wtedy można je przebrać i nieciekawe okazy po prostu wyrzucić .Otrzymane rośliny nie zawsze mają ładne kwiaty, ale od czasu do czasu udaje się wyhodować ciekawy okaz.
Rozmnażam w ten sposób wszystkie powojniki,oczywiście te które wydają nasiona zdolne do kiełkowania.Zauważyłem także że pozbierane późną jesienią nasiona i posiane w ustronnym i niezachwaszczonym miejscu także potrafią skiełkować wiosną. W poprzednim roku otrzepałem nasiona z Jana Pawła i następnie posypałem ziemią z kompostownika .Wiosną pojawiło się kilkanaście siewek pod krzakiem."