Rośliny zadarniające
Re: szybko zadarniająca roślina
Roślina okrywowa, roślina zadarniająca ? w ogrodnictwie ? gatunek lub odmiana (kultywar) niskiej rośliny ozdobnej silnie zagęszczającej się, tworzącej na ziemi darń.
- nocny_drwal
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 lip 2009, o 09:56
- Kontakt:
Mnie uczono na łąkarstwie, że darń i ruń tworzy trawa. Ale w sumie to mogę się mylić
Bo z moją pamięcią to różnie niestety bywa. Jakby co to przepraszam za czepialstwo. Mimo wszystko darń to typowo z trawą mi się jednak kojarzy 

mój ogród
pozdrawiam, Jakub
pozdrawiam, Jakub
Dobrze Ci się kojarzy
Niemniej oba te określania praktycznie są w użyciu zamiennie.
A autorki wątka nie widac i co tu radzić? Barwinek czy rojniki?

Niemniej oba te określania praktycznie są w użyciu zamiennie.
A autorki wątka nie widac i co tu radzić? Barwinek czy rojniki?
- nocny_drwal
- Kontakt:
Mi po prostu kojarzy się jak na zajęciach ktoś u nas mówił o okrywowych i użył pojęcia "zadarnianie", co spowodowało objazd ze strony osoby prowadzącej i krótkie sprostowanie co to jest darń i co to jest ruń. Ale ja to jak zwykle trochę słuchałem trochę nie... i taki efekt
Ja polecam barwinka większego, jak dostanie trochę azotu to w ciągu roku zagłuszył mi inne okrywowe w tym trzmieliny, bodziszki, a nawet (
) pozimkówkę 

Ja polecam barwinka większego, jak dostanie trochę azotu to w ciągu roku zagłuszył mi inne okrywowe w tym trzmieliny, bodziszki, a nawet (

mój ogród
pozdrawiam, Jakub
pozdrawiam, Jakub
-
- Od: 8 paź 2008, o 23:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Według mnie na takie czasowe, szybko rosnące zadarnienie nadaje się rogownica Biebersteina Cerastium biebersteinii a jak więcej cienia to dąbrówka rozłogowa Ajuga reptans, może być w bordowej odmianie `Atropurpurea`. Pierwsza roślina da tło jasne, druga ciemne, obie można bez żalu łatwo usunąć, kiedy już nie będą potrzebne. Rogownica bardzo dobrze zadarnia i nie daje się chwastom, ładna jest również w zimie. Gdzieś widziałem całe arboretum "na rogownicy", ale teraz nie mogę wygooglowac tego zdjęcia. Barwinek tez jest bardzo dobry i uniwersalny, ale na początek trzeba na niego dłużej czekać, albo zainwestować w dużą ilość na m2.
- nocny_drwal
- Kontakt:
Jeżeli chodzi o barwinka większego, to się nie zgodzę. Posadziłem 3 sztuki, które w tym samym roku zarosły mi powierzchnię pi razy drzwi 2x3metry. Obok rośnie trzmielina w ilości kilkudziesięciu sztuk i od 3 lat jeszcze się nie zagęściła, tak jak zrobił to barwinek.Florian05 pisze:Barwinek też jest bardzo dobry i uniwersalny, ale na początek trzeba na niego dłużej czekać, albo zainwestować w dużą ilość na m2.
Szybkim zawodnikiem jest też oregano 'aureum'. sadzone na wiosnę daje szczelny dywan tego samego roku. a jak wygląda

mój ogród
pozdrawiam, Jakub
pozdrawiam, Jakub
-
Ja, pisząc o barwinku, miałem na myśli najpopularniejszy, "żelazny" barwinek pospolity Vinca minor.
Barwinku większego Vinca major nie polecam, bo może przemarzać. Ja się na nim kiedyś zawiodłem.
Barwinku większego Vinca major nie polecam, bo może przemarzać. Ja się na nim kiedyś zawiodłem.
- nocny_drwal
- Kontakt:
Fakt, przemarza w bezśnieżne zimy do granicy gruntu, ale zawsze odbija, jak bylina.
mój ogród
pozdrawiam, Jakub
pozdrawiam, Jakub
-
W tym problem, że mój Vinca major nie pokazał się po zimie a ściślej mówiąc odbiły nieliczne rośliny.
Taką opinię wyczytałem również w książce "Byliny", Zygmunt Hellwig:
"wrażliwy na mrozy, bez przykrycia przemarza i nie zawsze odbija".
Taką opinię wyczytałem również w książce "Byliny", Zygmunt Hellwig:
"wrażliwy na mrozy, bez przykrycia przemarza i nie zawsze odbija".
- nocny_drwal
- Kontakt:
U mnie on zachowuje się w ten sposób: puszcza w sezonie pędy, które w miejscu zetknięcia się z ziemią zakorzeniają się. Tak więc z 1 rośliny do jesieni jest już kilka. Jeżeli nie ma śniegu, to przemarza do gruntu, ale zawsze coś odbije z któregoś ukorzenionego. Tak było w zimie 2005/06, kiedy to były większe mrozy od tegorocznych, a śniegu tak średnio. W tym roku przesadzałem jego sadzonki. Tworzy naprawdę mocny system korzeniowy o zapachu powodującym mdłości
To piszę odnośnie odmiany 'Maculata'. Możliwe, że inne są wrażliwsze. W tym roku zobaczę, jak przetrwała 'Variegata'

To piszę odnośnie odmiany 'Maculata'. Możliwe, że inne są wrażliwsze. W tym roku zobaczę, jak przetrwała 'Variegata'

mój ogród
pozdrawiam, Jakub
pozdrawiam, Jakub
- Tajka
- Od: 23 sty 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Z moich obserwacji wiem, że szybko rozrasta się flox szydlasty, a nie jest bardzo expansywny - łatwy do usunięcia. 

wszystkim bardzo, bardzo dziękuję za podpowiedzi, mam w czym wybierac
nocny_drwal, jakich warunków glebowych wymaga (nie znalazłam nic na ten temat w google)? w jakich odległościach powinno się sadzic oregano 'aureum'?
Waleria, a jeśli chodzi o jednoroczne - czy pelargonia zwisająca zda egzamin?
Tajka, a flox szydlasty jak gęsto powinno się sadzic?
a i przepraszam za niefachowe określenia, niestety nie mam wykształcenia w tym kierunku
, ale pewnie nic straconego
.

nocny_drwal, jakich warunków glebowych wymaga (nie znalazłam nic na ten temat w google)? w jakich odległościach powinno się sadzic oregano 'aureum'?
Waleria, a jeśli chodzi o jednoroczne - czy pelargonia zwisająca zda egzamin?
Tajka, a flox szydlasty jak gęsto powinno się sadzic?
a i przepraszam za niefachowe określenia, niestety nie mam wykształcenia w tym kierunku

- nocny_drwal
- Kontakt:
Oregano sadzę i na pełnym słońcu i w półcieniu. Ja mam glebę bardzo ciężką. Myślę, że rozstawa 40x40cm powinna starczyć, by jeszcze tego samego roku mieć zwarty dywan. U mnie wygląda tak:

mój ogród
pozdrawiam, Jakub
pozdrawiam, Jakub
-
- 200p
- Od: 12 wrz 2008, o 13:24
Kupiłam sobie latem 1 doniczkę poziomki o pełnych kwiatach. Uważam że jest wspaniała do zadarnień. Nawet w swojej ofercie byliniarze zaznaczają, że bardzo dobra do zadarniania. Do zimy miałam z 2m2 zarosnięte z jednej doniczki. Oregano Aureum też polecam oraz ulubione przeze mnie bodziszki, ale tylko krwisty. Jest w wielu odmianach, wiec masz kolor do wyboru.
- aleksandra2323
- 500p
- Od: 28 cze 2008, o 00:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Co to za poziomka? Mam zwykłe, owocujące, słyszałam o leśnych z też jadalnymi owocami, ale to nie o te chyba chodzi?