Ogród Andzi
- RomciaW
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 gru 2008, o 20:58
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Ogród Andzi
Aniu dużo masz ślicznych roślinek
Też posadziłam taki barwinek ale nie kwitł ,może w tym roku zakwitnie 

- Anetta
- 1000p
- Od: 17 sie 2009, o 16:23
Aniu ogród jest przepiękny tyle kwiatów różnego kalibru, jest i skalniaczek i oczko wodne, prawdziwy raj
. Najbardziej urzekły mnie Twoje róże, liliowce, orliki, trzmieliny, rojniki i jeszcze parę innych których nazw nie znam 

hoho to będzie siano... ja też kupiłam nasiona trawy pampasowej... póki co nie wschodzą... ale wzięłam tak na próbę bo i tak u mnie w gruncie pewnie nie przezimuje...
Hosta piękna... jest tyle ich że hoho
Hosta piękna... jest tyle ich że hoho

- RomciaW
- Od: 12 gru 2008, o 20:58
Aniu ale piękne zakupy zrobiłaś
Będzie jeszcze piękniej
Jak tam u Ciebie, czy już dużo śniegu spłynęło
Czy dalej jesteś zasypana
Znalazłam taką stronkę- zobacz oferują świerki 70m. po 1zł
http://www.ogrod-gardener.pl/1/2/8/mak_papaver.php
http://www.sadowniczy.pl/main.php

http://www.ogrod-gardener.pl/1/2/8/mak_papaver.php
http://www.sadowniczy.pl/main.php
Alu poszukałam wiadomości o trawie, można ją zimować tylko trzeba żeby dobrze przeschła wtedy nie zgnije. Wymaga też okrycia ale podczas roztopów woda będzie podtapiać korzenie, najlepiej ukopać kawałek sadzonki i posadzić w doniczki sprzątnąć do chłodnego pomieszczenia, tak mi się wydaje.
Romko
dzięki za linki, na czasie poczytam
Śnieg powolutku się topi, ale w ogrodzie nic prawie nie jest odkryte, nasypało za grubą warstwę trzeba jeszcze troszkę poczekać. Przy południowym murze jakieś 2m jest odkryte, cebulkowe rośliny wyszły już z ziemi są nawet spore.
Dostałam na jesieni zaszczepki datur, stały na wschodnim oknie czy jest szansa że zakwitną nie zimowane w chłodzie

Romko

Dostałam na jesieni zaszczepki datur, stały na wschodnim oknie czy jest szansa że zakwitną nie zimowane w chłodzie

- Comcia
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Aniu - moje wszystkie daturki z patyczków ubiegłoroczne trzymane na oknie w ciepłym pokoju zakwitły 
Chyba tylko starsze muszą zimować....

Chyba tylko starsze muszą zimować....
-
- Od: 17 sty 2009, o 17:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Aniu, to zależy, z jakiej części rośliny brałaś te zaszczepki.
W części "kwitnącej" liście nie są regularne,
przyjrzyj się liściom, czy dolne zaokrąglone części zaczynają się równo przy ogonku liściowym,
czy też jedna strona jest niższa a druga wyższa??? Zrozumiale to tego nie napisałam
Jak się dobrze przyjrzeć, to niby są one w większości równe, jeden się trochę różni, ale na zdjęciu trudno zobaczyć.
W części "kwitnącej" liście nie są regularne,
przyjrzyj się liściom, czy dolne zaokrąglone części zaczynają się równo przy ogonku liściowym,
czy też jedna strona jest niższa a druga wyższa??? Zrozumiale to tego nie napisałam

Jak się dobrze przyjrzeć, to niby są one w większości równe, jeden się trochę różni, ale na zdjęciu trudno zobaczyć.
Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
Ogród Elżbiety
-
Tak na moje oko to ten pierwszy i trzeci z części kwiatowej rośliny (będą kwitły
),
a środkowy z liściowej (raczej nie
). Nie wiedzę jednak wszystkich liści.
Popatrz na liście pierwszego bielunia (od góry, z prawej i lewej strony), wyraźnie widać,
że zaokrąglone dolne części liścia nie są położone symetrycznie względem ogonka liściowego.
Już wiesz Aniu, o co w tym chodzi??? Bielunie przycina się, gdy idą na spoczynek,
dobrze jest ukorzeniać wierzchołki kwitnącej rośliny, bo będą szybko kwitły.
A darowanemu ......
cieszy się człowiek, że ma 

a środkowy z liściowej (raczej nie

Popatrz na liście pierwszego bielunia (od góry, z prawej i lewej strony), wyraźnie widać,
że zaokrąglone dolne części liścia nie są położone symetrycznie względem ogonka liściowego.
Już wiesz Aniu, o co w tym chodzi??? Bielunie przycina się, gdy idą na spoczynek,
dobrze jest ukorzeniać wierzchołki kwitnącej rośliny, bo będą szybko kwitły.
A darowanemu ......

Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
Ogród Elżbiety
- darla80
- 1000p
- Od: 29 sie 2008, o 10:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Aniu-zakwitną na pewno i wszystkie były pobrane z części kwitnącej
Tych najmłodszych nie ma potrzeby zimować,niech spokojnie powiększają swoją masę.Jeśli to nie przekłamanie koloru(jedna wydaje się bledsza) to wkrótce możesz zacząć podawać leciutko nawóz lub przesadzić do większych doniczek-straszne z nich żarłoki
A fuksje udało Ci się ukorzenić?
Czy te nasionka do obsadzania oczka dostałaś w zwykłym ogrodniczym czy gdzieś zamawiałaś?

Tych najmłodszych nie ma potrzeby zimować,niech spokojnie powiększają swoją masę.Jeśli to nie przekłamanie koloru(jedna wydaje się bledsza) to wkrótce możesz zacząć podawać leciutko nawóz lub przesadzić do większych doniczek-straszne z nich żarłoki

A fuksje udało Ci się ukorzenić?
Czy te nasionka do obsadzania oczka dostałaś w zwykłym ogrodniczym czy gdzieś zamawiałaś?
Pozdrawiam serdecznie. Darla
"Wymienię/Sprzedam/Kupię-Fiołki odmianowe i nie tylko... ;)"
"Zapraszam do swojego ogrodu -darla80" "Moje Storczyki"
"Wymienię/Sprzedam/Kupię-Fiołki odmianowe i nie tylko... ;)"
"Zapraszam do swojego ogrodu -darla80" "Moje Storczyki"
Elu jeśli zakwitną dwie to się będę cieszyć :P
Bogusiu masz rację że jedna ma jasny kolor, urosły i mają za małe doniczki a jakie z nich pijaczki. Piją mnóstwo wody, zasiliłam je już nawozem. Widziałam specjalny nawóz do datur, bliżej wiosny kupię do podlewania. Dostaną też nowe doniczki i ziemię. Fuksje przyjęły się dwie
Nasiona kupiłam w sklepie ogrodniczym, może coś zejdzie
Na jesieni pytałam o nie i widocznie sprzedawczyni zamówiła.
Bogusiu masz rację że jedna ma jasny kolor, urosły i mają za małe doniczki a jakie z nich pijaczki. Piją mnóstwo wody, zasiliłam je już nawozem. Widziałam specjalny nawóz do datur, bliżej wiosny kupię do podlewania. Dostaną też nowe doniczki i ziemię. Fuksje przyjęły się dwie

Nasiona kupiłam w sklepie ogrodniczym, może coś zejdzie

-
Aniu, nie widziałam wszystkich listków, mogą mieć też nierówne.
Kiedyś bawiłam się w sadzonkowanie, wymieniałyśmy się z koleżankami odmianami,
w pracy na parapetach była rozmnażalnia
Teraz sadzonkujemy koleusy, nie trzeba tyle dźwigać na zimowisko (datury co rok cięższe
)
Kiedyś bawiłam się w sadzonkowanie, wymieniałyśmy się z koleżankami odmianami,
w pracy na parapetach była rozmnażalnia

Teraz sadzonkujemy koleusy, nie trzeba tyle dźwigać na zimowisko (datury co rok cięższe

Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
Ogród Elżbiety