Aguś ale ja też miałam-swoje nasionka z Lidla .
A porównując z tymi które miałam od ciebie-tylko niektóre miały wcięte(i to tylko lekko) płatki.
A to że nie potrzebują stratyfikacji wywnioskowałam z tego że pochodzą z Afryki .
Czy stokrotkę należy pikować jak będzie miała pierwsze liście właściwe?
Czy czekać aż będzie ich więcej?
Moje nie wyciągnęły się aż tak bardzo i nie są wybujałe
Liści właściwych tez na razie nie ma....
Pytam tak na zapas
Lamio ja też wstrzymałabym się z pikowaniem, moje zaczęły się za bardo wyciągać i musiałam ja popikować by trochę głębiej wsadzić i uspokoić wzrost w górę! Teraz mają się lepiej i mają więcej listków.
U moich zauważyłam że zaczynają się wykluwać listki właściwe.
Mam opóźnienie do twoich siewek jakieś 2 tygodnie...
Z pikowaniem jeszcze się wstrzymam...
Zobaczę jaki będzie ich rozwój...
Lamia, dzięki. Moje coś ma listki wąziutkie, bliżej temu do stokrotek Babuchny. Ale zwątpiłam, że to jest stokrotka, może jakiś chwast po prostu. Dosiałam już nowe, bo rozgrzebałam ziemię (tydzień od wysiewu) i nic nie znalazłam. A tak bardzo bym chciała stokrotki!
Lamia tak , lepiej jeszcze zaczekaj, szkoda było by żeby się zmarnowały, ładniutkie są.
Zielonomi moje też długo kiełkowały, nawet pisałam Lami , że rozgrzebywałam ziemię żeby sprawdzić czy coś się dzieje, więc głowa do góry i czekaj! Ja pryskałam moje co chwilę jak głupia tak się niecierpliwiłam.
Zielonomi pierwsze listki stokrotki są właśnie takie jak na moim zdjęciu,dopiero potem wyłażą właściwe jak u babuchny.Więc twoje "coś" zostaw na razie,zobaczysz co będzie...Moja stokrotka dosyć szybko wykiełkowała bo już po 5 dniach a po 8 miała pierwsze listki....
Kurczę dziewczyny mi wszystkie padły.... .
Robię drugie podejście,trzeciego nie będzie .
Na moje szczęście koleżanka Empuza ma do nich rękę i dzieli się ze szczeciniankami gotowymi sadzonkami .
A tak chciałam sama ...