Mój pas startowy, czyli wąska działka :) - cz. 2
- dominikams
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 sty 2008, o 10:48
Re: Mój pas startowy, czyli wąska działka :) - cz. 2
Ewuniu, te cięte na przedwiośniu są lepsze, o ile nie przemarzły im oczka (tylko dlatego zaleca się cięcie na jesieni). Możesz zdrapać i zobaczyć. Jak chcesz ukorzeniać? Ja bym poczekała jeszcze ze 2 tygodnie.
- dominikams
Znalazłam foty z majowej ochrony przed przymrozkami
Winorośle:

i truskawki:

W tym sezonie mam zamiar kupić białą agrowłókninę, dzięki czemu nie będziemy musieli rano tego ściągać, i pod wieczór zakładać. Wtedy mieliśmy czarną, bo była kupiona do ściółkowania. Oprócz tego było okrywanie skoszoną trawą, wyrwanymi chwastami, doniczkami w dwóch warstwach (nie bardzo się sprawdziło) - po prostu wszystkim, co mi wpadło w ręce.
A tutaj chciałam pokazać, dlaczego tak mi zależy na murarkach - mimo takiego kwitnienia (tu śliwa):

nie było w ogóle owoców (no, 2 śliwki i 1 brzoskwinia). Kwiaty śliw i brzoskwini nie przemarzły (przemarzły całkowicie czereśnie i większość kwiatów wiśni).

Winorośle:

i truskawki:

W tym sezonie mam zamiar kupić białą agrowłókninę, dzięki czemu nie będziemy musieli rano tego ściągać, i pod wieczór zakładać. Wtedy mieliśmy czarną, bo była kupiona do ściółkowania. Oprócz tego było okrywanie skoszoną trawą, wyrwanymi chwastami, doniczkami w dwóch warstwach (nie bardzo się sprawdziło) - po prostu wszystkim, co mi wpadło w ręce.
A tutaj chciałam pokazać, dlaczego tak mi zależy na murarkach - mimo takiego kwitnienia (tu śliwa):

nie było w ogóle owoców (no, 2 śliwki i 1 brzoskwinia). Kwiaty śliw i brzoskwini nie przemarzły (przemarzły całkowicie czereśnie i większość kwiatów wiśni).
- 100krotka
- Od: 2 gru 2008, o 20:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ha, no to Ty masz specjalnie wydzielone miejsce na winorośl. Nie ma to jak przed założeniem ogrodu przemyśleć, co sie chce. Imponujące...
Widzisz, u mnie też drzewka owocowe kwitły dosć obficie (piękna ta śliwa...), a potem miałam tylko czereśnie, nic więcej... i nic nie przemarzło, bo nie miało kiedy...

Widzisz, u mnie też drzewka owocowe kwitły dosć obficie (piękna ta śliwa...), a potem miałam tylko czereśnie, nic więcej... i nic nie przemarzło, bo nie miało kiedy...
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
- JAKUCH
- Od: 19 paź 2008, o 21:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
DOMINIKO masz dużo drzewek owcowych, wiec potrzebne Ci te murarki a u mnie ich brak czyli drzewek owocowych
- AniaDS
- Od: 23 sie 2008, o 00:13
- Kontakt:
U mnie są tylko 4 brzoskwinie.
Które chyba trzeba już opryskać..??

-
- Od: 25 sty 2009, o 17:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Dzięki, jutro podrapię i sprawdzę ;)dominikams pisze:Ewuniu, te cięte na przedwiośniu są lepsze, o ile nie przemarzły im oczka (tylko dlatego zaleca się cięcie na jesieni). Możesz zdrapać i zobaczyć. Jak chcesz ukorzeniać? Ja bym poczekała jeszcze ze 2 tygodnie.
Ukorzeniam od razu w ziemi w szklarence.
Jak czekać, to czekam

- dominikams
No jak w szklarence, to od razu możesz wrzucać
Albo trochę później - jak ci wygodniej. Ja ukorzeniam w domu, więc zależy mi na dłuższym dniu.

- aguskac
- Od: 9 kwie 2007, o 22:28
No wiesz... takie foty przed nami ukrywać
Nawet nie sądziłam, że aż tak porządnie miałaś to okryte. Nic dziwnego, że potem takie plony 

- JLG
- Od: 15 mar 2009, o 17:16
Pełen profesjonalizm w okrywaniu!
Rozmawiałam z pszczelarzami i ostatnio jest bardzo kiepsko z pszczołami, w zeszłym roku było ich bardzo mało... Tylko jak ja przekonam swojego M., że mają być pszczoły w ogrodzie
Rozmawiałam z pszczelarzami i ostatnio jest bardzo kiepsko z pszczołami, w zeszłym roku było ich bardzo mało... Tylko jak ja przekonam swojego M., że mają być pszczoły w ogrodzie

- dominikams
Czyli brać na tą wyprawę do PNOSu kokony i rurki?
Wiesz, zawsze mogłabyś powiesić koło sąsiadów, a nuż by pomyśleli, że to są groźne pszczoły 

- dominikams
Aniu, mi się wydaje, że jeszcze trochę za wcześnie. Pąki mają chyba być powiększone. Myślę, że poczekam do marca z tym (początek marca raczej). Zresztą nawet nie mam SyllituAniaDS pisze:U mnie są tylko 4 brzoskwinie.

- JLG
- Od: 15 mar 2009, o 17:16
Może jeszcze na razie się wstrzymam...dominikams pisze:Czyli brać na tą wyprawę do PNOSu kokony i rurki?Wiesz, zawsze mogłabyś powiesić koło sąsiadów, a nuż by pomyśleli, że to są groźne pszczoły
- dominikams

Alez Ty jesteś porządna ogrodniczka Dominiko..
Super wszystko przemyślane i zabezpieczone..
Kiedy ja będę wiedziała co chcę
Super wszystko przemyślane i zabezpieczone..
Kiedy ja będę wiedziała co chcę

z uśmiechami Iza
u liski
u liski
- JAKUCH
- Od: 19 paź 2008, o 21:39
DOMINIK to profi w kazdym calu . Nie ma to tamto . Czy bielisz tez agresty i porzeczki