Zimowanie host w domu
Zimowanie host w domu
Witam mam takie pytanie:
Czy możliwe jest zimowanie host w domu w doniczkach np na parapecie.
Chcę zaznaczyć że mam na myśli to że nie chcę dopuścić do opadnięcia im liści na zimę. Przez okres zimowy mają cały czas rosnąć a na wiosnę wysadzę je do ogrodu lub się z kimś wymienię.
Jest to hosta Great Expectation (nowe przyrosty o wielkości od 2cm do 10 cm) po wyłamaniu wiosną pędu głównego.
Proszę o wyrażenie swoich opinii i doświadczeń w tej kwestii
Czy możliwe jest zimowanie host w domu w doniczkach np na parapecie.
Chcę zaznaczyć że mam na myśli to że nie chcę dopuścić do opadnięcia im liści na zimę. Przez okres zimowy mają cały czas rosnąć a na wiosnę wysadzę je do ogrodu lub się z kimś wymienię.
Jest to hosta Great Expectation (nowe przyrosty o wielkości od 2cm do 10 cm) po wyłamaniu wiosną pędu głównego.
Proszę o wyrażenie swoich opinii i doświadczeń w tej kwestii
- paco
- Przyjaciel Forum
- Od: 17 gru 2006, o 20:20
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Popieram zdanie Poli.
Na pytanie czy jest to możliwe, odpowiedź jest ....Tak.
Ale musisz zapenić im odpowiednią wilgotność podłoża i powietrza (również wietrzenie), DALSZE NAWOŻENIE i przede wszystkim odpowiednią (dużą) ilość światła (o odpowiednim widmie) w okresie zimy.
Na parapecie takich warunków nie zapewnisz i nie ma to najmniejszego sensu.
Na pytanie czy jest to możliwe, odpowiedź jest ....Tak.
Ale musisz zapenić im odpowiednią wilgotność podłoża i powietrza (również wietrzenie), DALSZE NAWOŻENIE i przede wszystkim odpowiednią (dużą) ilość światła (o odpowiednim widmie) w okresie zimy.
Na parapecie takich warunków nie zapewnisz i nie ma to najmniejszego sensu.
Pozdrawiam, Andrzej
Nasz ogród,
Nasz ogród,
Re: Zimowanie host w domu
Postanowiłem jednak zaryzykować 3 najmniejsze hosty Great Expetation jakie miałem wniosłem do domu, stoją na oknie w kuchni. Liści nie zgubiły a jest połowa lutego. Zobaczymy jak będą się wiosną rozwijały. Ot taki eksperyment. 

Pozdrawiam Artur 

-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 wrz 2008, o 13:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Możesz zamieścić jakieś fotki?
Same chciałyście
Jak je przyniosłem do domu miały po jednym listku

Przyznajcie, że rozbuchane te kępy

Jak je przyniosłem do domu miały po jednym listku

Przyznajcie, że rozbuchane te kępy

Pozdrawiam Artur 

Faktycznie, kępy, jak malowane.
Ciekawa jestem ich dalszego wzrostu w tym roku na świeżym powietrzu. Czy zostawiłeś na normalne zimowanie jakąś "grupę kontrolną" - choć jedną taka samą , jak te na fotkach?
P.S. Czy one nie mają zbyt sucho ? Czy tylko zdjęcie tak przekłamuje?

Ciekawa jestem ich dalszego wzrostu w tym roku na świeżym powietrzu. Czy zostawiłeś na normalne zimowanie jakąś "grupę kontrolną" - choć jedną taka samą , jak te na fotkach?
P.S. Czy one nie mają zbyt sucho ? Czy tylko zdjęcie tak przekłamuje?
Oczywiście że zostawiłem 5szt, nie mają za sucho, ziemia jest wyschnięta tylko z wierzchu
Pozdrawiam Artur 

- paco
- Przyjaciel Forum
- Kontakt:
Ja dalej zastanawiam się jaki był cel tego eksperymentu ?

Pozdrawiam, Andrzej
Nasz ogród,
Nasz ogród,
Odpowiedź wroga doniczkowania host brzmi:
No..jakem zobaczył te Great Expecations tom się uśmiał, chyba trzeba sto lat żyć,żeby z tych miniatur doczekać dorosłej. Great Ex. wyjątkowa powolnicą jest.

No..jakem zobaczył te Great Expecations tom się uśmiał, chyba trzeba sto lat żyć,żeby z tych miniatur doczekać dorosłej. Great Ex. wyjątkowa powolnicą jest.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 wrz 2008, o 13:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Moja Great Exp. ma szósty rok i 6 kłów. To chyba niezły wynik? Oczywiście rośnie w gruncie.Tomasz II pisze:Great Ex. wyjątkowa powolnicą jest.

Bardziej mi chodzi o jej możliwości co do wielkości ( a jest wielka, bo widziałem 12 letnie kępy) niż ilość kłów.
Witam
Mam dwie hosty w donicach na ogródku. Dostałam je w tym roku na wiosnę. Obydwie rosły bardzo ładnie szczególnie ta z dwukolorowymi liśćmi.
Ponieważ liście już pożółkły zastanawiam się czy je ściąć czy zostawić przez zimę i dopiero na wiosnę obciąć.
Teść od którego je dostałam mówi, żeby cięcie przekwitłych liści zrobić dopiero na wiosnę a przechodząc koło ogródków widzę, że wiekszość jest ścięta.
Proszę doradźcie mi co powinnam zrobić aby w przyszłym roku były piekne i tak jak w tym cieszyły moje oczy.
Pozdrawiam
Aga
Mam dwie hosty w donicach na ogródku. Dostałam je w tym roku na wiosnę. Obydwie rosły bardzo ładnie szczególnie ta z dwukolorowymi liśćmi.
Ponieważ liście już pożółkły zastanawiam się czy je ściąć czy zostawić przez zimę i dopiero na wiosnę obciąć.
Teść od którego je dostałam mówi, żeby cięcie przekwitłych liści zrobić dopiero na wiosnę a przechodząc koło ogródków widzę, że wiekszość jest ścięta.
Proszę doradźcie mi co powinnam zrobić aby w przyszłym roku były piekne i tak jak w tym cieszyły moje oczy.
Pozdrawiam
Aga
- paco
- Przyjaciel Forum
- Kontakt:
Liście host w żaden sposób nie utrzymają się przez zimę, po prostu część nadziemna host ulega całkowitemu zniszczeniu w warunkach zimowych. Dlatego zostawianie ich na zimę nie ma żadnego sensu, ani w żaden sposób nie pomaga roślinie w przezimowaniu.
Poczekaj jeszcze trochę i zmrożone liscie bez problemu oddzielisz od kłącza bez obcinania (jeśli decydujemy się na obcinanie, to należy zachować wszelkie warunki ostrożności - HVX).
Liście host nie należy pozostawiać na zimę, gdyż pozbywając się ich, pozbywamy się również przyczyny ewentualnych chorób grzybowych, których powodem może być gnicie pozostawionych na podłożu części nadziemnych roślin.
Poczekaj jeszcze trochę i zmrożone liscie bez problemu oddzielisz od kłącza bez obcinania (jeśli decydujemy się na obcinanie, to należy zachować wszelkie warunki ostrożności - HVX).
Liście host nie należy pozostawiać na zimę, gdyż pozbywając się ich, pozbywamy się również przyczyny ewentualnych chorób grzybowych, których powodem może być gnicie pozostawionych na podłożu części nadziemnych roślin.
Pozdrawiam, Andrzej
Nasz ogród,
Nasz ogród,