Dalie w donicach

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
ODPOWIEDZ
Alice
200p
200p
Od: 28 mar 2009, o 10:20
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Dalie w donicach?

Post »

Ja co roku sadzę dalię na tarasie. Zazwyczaj po 2 do donicy. Jak policzę karpy to mogę odsprzedać bo namnożyły mi się a planuję w tym roku kupić jeszcze kilka. Nie są to jakieś wystrzałowe odmiany bo to bodajże pomponowe czerwone, czerwono białe i fioletowe ale wymieszały się.
A i muszę się przyznać ,że w zeszłym roku zawaliłam sprawę bo w jednej z donic nie zrobiłam otworów i niestety nie udało się uratować roślin.
izaziem
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2008, o 16:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Alis, na pewno znajdzie się amator. Jak zaczynałam to brałam wszystko co dawali :lol:
a teraz to jestem trochę "wybrzydna" :P A to nie za wysokie, nie za wielkie kwiaty, a to kolorek akuratny...
Awatar użytkownika
7koliberek9
200p
200p
Od: 17 mar 2008, o 12:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Alice pisze:Ja co roku sadzę dalię na tarasie. Zazwyczaj po 2 do donicy. Jak policzę karpy to mogę odsprzedać bo namnożyły mi się a planuję w tym roku kupić jeszcze kilka. Nie są to jakieś wystrzałowe odmiany bo to bodajże pomponowe czerwone, czerwono białe i fioletowe ale wymieszały się.
A i muszę się przyznać ,że w zeszłym roku zawaliłam sprawę bo w jednej z donic nie zrobiłam otworów i niestety nie udało się uratować roślin.
A mogłabyś dokładniej określić pojemność donic? Nie mam kompletnie doświadczenia w uprawie jakichkolwiek cebulowych w donicach wiec nie wiem czy wystarczy na dalię taka donica 1L czy potrzeba np. 3L :D
Awatar użytkownika
mirdem
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sty 2010, o 11:55

Post »

Moje donice są co najmniej 5l dalia potrzebuje jednak trochę miejsca
Awatar użytkownika
7koliberek9
200p
200p
Od: 17 mar 2008, o 12:37

Post »

mirdem pisze:Moje donice są co najmniej 5l dalia potrzebuje jednak trochę miejsca
Aż 5 L na jedną dalię :shock: Trochę sporo, chyba będę musiała zrezygnować z połowy co planowałam kupić :lol:
Awatar użytkownika
mirdem
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Możesz sadzić w mniejszych,jeśli zdecydujesz się na karłowe.Moje są z reguły wysokie o dużych kwiatach(ja takie lubię) :lol: :lol:
Awatar użytkownika
mamciax2
200p
200p
Od: 23 lut 2010, o 10:08

Post »

Ja jedną karpę dalii wysokich wsadziłam na początku marca, od pewnego czasu są już widoczne nad ziemią.
Wczoraj wsadziłam karpę dalli niskich. Obydwie donice od wczoraj są w altanie, a w ciągu dnia wystawiane są na słonko na zewnatrz.
Pozdrawiam Dana :)
Awatar użytkownika
LeNka
1000p
1000p
Od: 23 sie 2008, o 07:35

Post »

Mam pytanie, zakupiłam kilka sztuk dali, czy można oddzielić od nich małe bulwki już teraz i posadzić osobno, i czy zakwitną w tym roku??
A to moje drugie pytanie jak ja mam ją teraz posadzić :? To w kółku już są widoczne kiełki.
Obrazek
Awatar użytkownika
mirdem
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dalia,żeby rosnąć musi mieć właśnie te kiełki,jeżeli pooddzielasz same bulwki (pojedyńczo i bez kiełków to nic Ci nie urośnie).
Posadzić do doniczki ,bulwę przykryć ziemią,kiełków już nie zakopuj.
izaziem
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2008, o 16:08

Post »

bulwki muszą być z kawałkiem starej łodyżki przy której albo na której jest pączek. Jeśli te karpy są duże to dzieli sie właśnie teraz i rozdaje dobrym znajomym ;:108
viosca
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 26 mar 2010, o 11:48

Post »

izaziem pisze:bulwki muszą być z kawałkiem starej łodyżki przy której albo na której jest pączek.
A co zrobić z tymi bulwkami bez starej łodygi, bo się naurywało, przez transport, tego całkiem sporo. Tak po prostu wyrzucić - jakoś tak żal :-(
Dalię dostałam od taty i dzisiaj posadziłam pierwszą do donicy, bo nie mogę się doczekać.
U nas sadzą dalie już w połowie kwietnia [strefa 7a, polska zachodnia], ale mnie nastraszyliście i chyba poczekam do maja.
pozdrawiam
Kaśka
życzę zdrówka
Kaśka
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2008, o 13:01

Post »

A u mnie jak coś już wypuściło to zjadły ślimaki.
Awatar użytkownika
Judyta84
200p
200p
Od: 12 maja 2010, o 17:41

Re: Dalia w donicy

Post »

Czy dalie miniaturki można przezimować :?:
Pozdrawiam Judyta84
sprzedam, kupię, wymienię
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Aisyrk
1000p
1000p
Od: 18 sie 2008, o 16:22

Post »

Co masz na myśli pisząc o przezimowaniu? Jeśli chcesz zostawić na zimę w ogrodzie , to z całą pewnością zmarzną. W piwnicy można z powodzeniem przechować do wiosny. Te dalie łatwo rozmnażają się z nasion, więc jeśli ktoś nie ma odpowiedniej piwnicy, to może co wiosna wysiewać nowe.
"....na betonie kwiaty nie rosną ..."
Awatar użytkownika
Judyta84
200p
200p
Od: 12 maja 2010, o 17:41

Post »

Dzięki. mam na myśli przezimowanie w piwnicy. a czy mozliwe jest żeby same sie wysiały na wiosne? bo pojawiło mi się dużo samosiewek myślałam że to są astry ale chyba jednak to są dalie
Pozdrawiam Judyta84
sprzedam, kupię, wymienię
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”