Pieczarki - uprawa amatorska
Re: Pieczarki jak uprawiać
Witam. Daj linka o pieczarkach trujących. Chętnie poczytam bo człowiek całe życie się uczy. I nie a w tym żadnej złośliwości.
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 15 gru 2009, o 11:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Chodzę zbierać grzyby i wertowałam wcześniej literaturę na ten temat.Było tam też o pieczarkach polnych,stąd mój post,informacje podałam z tego co sobie zakodowałam w głowie.Sama byłam zdziwiona że mogą być jakieś inne pieczarki polne.
Jako ciekawostkę mogę Ci podać że mogą być nie jadalne czubajki czerwieniejące podobne do kani,prawdziwki-szatany(trujące).
Jako ciekawostkę mogę Ci podać że mogą być nie jadalne czubajki czerwieniejące podobne do kani,prawdziwki-szatany(trujące).
Witam. Pytałem o te pieczarki bo za małolata nazbierałem razem z kuzynem, według naszej oceny piękne pieczarki ale potem się okazało, że to muchomory sromotnikowe. Pozdrawiam.
-
A goryczaka żółciowego zebrałeś kiedy?Podobny do borowika jak dwie krople wody,różni się tylko słabym odcieniem bladego różu na rurkach.Nie jest trujący ale potrawa strasznie gorzka,trzeba mieć obydwa obok siebie żeby nauczyć rozpoznawania.Jest wiele sobowtórów,mówią,że wszystkie grzyby są jadalne ale niektóre tylko 1 raz!!!
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Susana troszeczkę rozmijasz się z prawdą bo Czubajka czerwieniejąca jest grzybem jadalnym (ta zbierana w lasach). Jej odmiana rosnąca w ogrodach i parkach może powodować zatrucia (Macrolepiota rhacodes var. hortensis). Z trujących gatunków pieczarek mogę wymienić Pieczarkę żółtawą (Agaricux xanthoderma). Miałem kiedyś okazję sporo jej nazbierać, na szczęście nie doszło do jej zjedzenia. Pieczarki te stosunkowo łatwo poznać bo po uszkodzeniu żółkną i "pachną" fenolem/atramentem.
-
Czyli ziarnko prawdy powiedziałam,do nazw się pomyliłam bo pisałam z głowy i niechciało mi się szukać po literaturze,kto będzie potrzebował to i tak sięgnie do zródeł 

-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
Miła Susano w zbieraniu grzybów ostrożności nigdy nie jest za dużo. Nazwy podane przez Ciebie są prawidłowe. I myślę, że oboje sądzimy podobnie. Lepiej by osoby nie znające się na grzybach uważały dalej czubajkę czerwieniejącą za niejadalną a nawet za trującą.
- hafciarz
- 200p
- Od: 20 lut 2007, o 09:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Potrzebuję instrukcję uprawy pieczarek. Jaką ilością wody je podlewać , mam dwie kostki fazy II i 2 kostki fazy III . Proszę o pomoc.
- hafciarz
- 200p
Nikt mi nie napisze jaką ilością wody podlewa grzybnie i jak często ?
Ja uprawiam tylko pieczarki w domu (małe pudełko z grzybnia) Podlewam tak, żeby podłoże było wilgotne, ale nie mokre. Codziennie spryskuje wierzchnią warstwę spryskiwaczem "pulsacyjnie" tzn pryskam poczekam aż przesiąknie w głąb i jeszcze raz. potem biorę patyczek sięgający do dna jak jest wilgotny to starczy. Nie może być dużo wody ponieważ grzybnia wtedy zgnije, a jak za mało to nie będzie grzybków. Trudno więc określić dokładnie ilości wody i częstotliwości podlewania.Zależy to od wilgotności otoczenia, temperatury itp.
- hafciarz
- 200p
Dzięki Małgosiu 

Zakupiłem gotowe kostki z grzybnią pieczarek zrobiłem skrzynke drewnianą i w niej umieściłem te kostki.
Producent polecił abym podziurawił górną część kostki (jest ona w foli) i pozostawił na 14-17 dni w pomieszczeniu ok 18stopni a póżniej to już opisali wyżej
Producent polecił abym podziurawił górną część kostki (jest ona w foli) i pozostawił na 14-17 dni w pomieszczeniu ok 18stopni a póżniej to już opisali wyżej
Jeśli hodujesz marzenia, bezczynność jest Twoim największym wrogiem.
T
en sklep to troche drogi 20zł za 5kg?

Jeśli hodujesz marzenia, bezczynność jest Twoim największym wrogiem.
- aśka2006
- 500p
- Od: 18 gru 2007, o 13:23
Dzisiaj zbiorę moje pierwsze pieczarki - Perdii
Dzięki wielkie za namiary na sklep niezła frajda. Fakt jeśli chce się więcej pieczarek trzeba pomyśleć o większej kostce - załapałam bakcyla potrzebuję dużej kostki.
Gdzie kupiliście duże kostki - jakieś namiary hafciarz, broniu?

Gdzie kupiliście duże kostki - jakieś namiary hafciarz, broniu?
Aśka
- hafciarz
- 200p
"Fungis" w Woli Makowskiej produkuje duże podkłady cena w hurcie za III około 11 zł wymiar 40 X 60 cm. Nie prowadzą sprzedaży wysyłkowej .