Moje storczykowe hobby

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Andzia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 maja 2009, o 07:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Moje storczykowe hobby

Post »

Śnieżko-Grażynko, wpadła zaproszona do obejrzenia sabotków i chyba się zakochałam...
Muszę czym prędzej wymyślić jakiś powód kupna chociaż jednego, bo tak bez powodu to juz nie mam sumienia . Uzależnienie od kwiatów to prawie jak alkoholizmy... tylko alkoholik podobno pije bez powodu czy okazji :;230
Piękne są wszystkie Twoje storczyki i sabotki zachwycające... ;:180 ;:138 ;:180 ;:138
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam, Anna
regulamin Andziu
Awatar użytkownika
śnieżka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2007, o 12:53
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Aniu dzięki za odwiedziny i pochwałę moich storczyków. Sabotki polecam gorąco, bo u mnie się sprawdzają w takich gorszych warunkach. EE pretekstów moze być wiele, np. Dzien Kobiet, bo ja swoje najładniejsze- o wielkich kwiatach kupiłam w OBI właśnie 8. marca. Może w tym roku też będzie ich dostawa?
Podziwiam avatarek- kiedyś miałam to na pulpicie, uwielbiam go, bo to mój znak.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

Dusia- napatrzyłam się na takie storczyki z wielkimi wąsami u Ciebie i też chciałam takiego mieć.
Storczyki z dużymi policzkami i kręconymi wąsami są super... Zauważyłam, że największe policzki i wąsy mają wielkokwiatowe hybrydy, a np. woskowe często nie mają wąsów, a policzki bardzo malutkie.
Awatar użytkownika
śnieżka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dusia, chyba masz rację. Ja nie mam takich o dużych kwiatach, więc ten z wąsami trafił mi się przypadkiem, ale nie żaluję, że go kupiłam- jest niesamowity.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak, storczyki z wąsami są niesamowite... Mam jednego, który ma cudnie nakrapianą warżkę (pomarańczowa, nakrapiana, storczyk rózowy) i do tego ta warżka jest duża i ma oryginalny kształt. Niestety ten storczyk puścił pędzik zwinięty w pętelkę, więc na kwiaty sobie poczekam... (ten pędzik się złamał).
Joane
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 paź 2009, o 23:10
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ja również polecam sabotki. Są orginalne, długo kwitną i nie są trudne (przynajmniej dla mnie). Mam ich kilka i w przyszłości ich przybędzie. :lol:
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja miałam kiedyś Paphiopedila, ale u mnie się w ogóle nie sprawdzały. Kwitnąć nie chciały, rozetki rosły bardzo słabe albo wcale, większość Paph. bardzo szybko mi uschła.
Joane
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bo sabotki potrzebuję trochę więcej wilgotności powietrza niż Phal. i Vandy.
Awatar użytkownika
śnieżka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Storczykowa pisze: Niestety ten storczyk puścił pędzik zwinięty w pętelkę, więc na kwiaty sobie poczekam... (ten pędzik się złamał).
O to przykre i szkoda. Ale się nie martw. Wiosna nadchodzi więc pewnie niedługo wypuści nowy pędzik i zakwitnie dużą ilością kwiatów.

Joane - dla mnie też sabotki są ławe w uprawie. Stoją w mniejscach o gorszym naświetleniu, a wilgotność wynosi ok.60-70%.
Awatar użytkownika
agnieszka__
500p
500p
Od: 22 paź 2009, o 23:29

Post »

Dziewczyny mnie sabotki to kojarzą się z krasnoludkami ,takimi w czerwonych czapkach i kolorowych porteczkach i kusych kubraczkach .One tak wciąż buszują między tymi sabotkami ,wchodzą do kielichów i dyndają na warżkach :;230 :;230 :;230 :;230 Co ja mam poradzić ale tak to widzę :roll:
zielone jest piekne
pozdrawiam Agnieszka
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 18&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Joane
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja swoje mam w kuchni okno zachodnio-północne. Wilgotność 60-90%. Temp. w zimie niższe latem normalne i rosną jak na drożdżach.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

śnieżka pisze:
Storczykowa pisze: Niestety ten storczyk puścił pędzik zwinięty w pętelkę, więc na kwiaty sobie poczekam... (ten pędzik się złamał).
O to przykre i szkoda. Ale się nie martw. Wiosna nadchodzi więc pewnie niedługo wypuści nowy pędzik i zakwitnie dużą ilością kwiatów.

Joane - dla mnie też sabotki są ławe w uprawie. Stoją w mniejscach o gorszym naświetleniu, a wilgotność wynosi ok.60-70%.
Ten pędzik ma oczko, więc może się odgałęzi, już mi się tak kiedyś zdarzyło, że wyszedł pędzik zwinięty w pętelkę, złamał się i potem puścił rozgałęzienie, bardzo byłam zdziwiona, że z takiego maleńkiego kawałka pędu może coś wyjść.
A Paphiopedila też trzymałam w ciemniejszych miejscach, ale i tak słabo rosły. Każdy prócz jednego bardzo szybko usechł, ale jeden, taki bordowy, wytrzymał aż 2 lata, choć ani razu nie zakwitł.
Awatar użytkownika
śnieżka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mnie się kiedyś złamał pędzik i wtedy w niedługim czasie storczyk wypuścił nowy pęd. Jak Twój ma oczko to może coś z niego odbije, tego Ci bardzo życzę.
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 paź 2009, o 18:42

Post »

Ja takiego szczęścia nie miałam złamałam i rok czekałam na drugi pęd :( obraził się na mnie storczyk
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

śnieżka pisze:Mnie się kiedyś złamał pędzik i wtedy w niedługim czasie storczyk wypuścił nowy pęd. Jak Twój ma oczko to może coś z niego odbije, tego Ci bardzo życzę.
To oczko jest spuchnięte, więc może już coś się kluje w środku.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”