Ogródek Magdy :-)

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
vita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 sie 2009, o 20:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogródek Magdy :-)

Post »

magdala pisze: Czy ktoś z Was budując dom urządzał jednocześnie ogródek ? Działka ma 1200 metrów i zamierzam
część ogrodu zacząć robić od razu -czy to szaleństwo czy realne przedsięwzięcie??
Trudno się powstrzymać, to na pewno! Przy takiej powierzchni ogrodu mogą Ci się udać nieliczne projekty. Możesz spróbować posadzić tzw. szkilet ogrodu, ale tylko na obrzeżach działki. Dopóki teren jest nieogrodzony, to zastanawiałabym się, czy sadzić cokolwiek :|
Ale ma to też swoją dobrą stronę, przez czas budowy wszystko dokładnie przemyślisz, rozważysz, dobierzesz...
O ile masz cierpliwość, bo wyobraźni to Ci nie brakuje :lol: :lol: :lol:
Wspaniała perspektywa :heja
Pozdrawiam, Wiktoria

Tak to się plecie...
magdala

Post »

Wiktorio :D Oczywiście -masz rację- o jakimkolwiek sadzeniu drzewek itp . pomyślę dopiero po
ogrodzeniu działki .A czy takie sosny jak na zdjęciu trzeba by już próbować ograniczać ze wzrostem ?
Czytałam już o wyłamywaniu przyrostów -tzw"świeczek" pod koniec maja. Te sosny akurat rosną przy
granicy z sąsiadami,więc dobrze ,ale chciałabym jak najdłużej zachować ich ładny gęsty pokrój.

Obrazek
vita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie bardzo się znam na ograniczaniu wzrostu sosen. Ale patrząc na twoje i widząc moją biedulkę 'po przejściach', to myślę, że jak najbardziej! Chodzi Ci zapewne o to, by była bardzo gęsta i za bardzo nie wybujała wzwyż? Z radością się doszkolę na twoich sosnach :lol: :lol: :lol:
Szkoda, że sąsiadów będziesz miała aż tak blisko (nie ujmując im niczego) 8-)
Pozdrawiam, Wiktoria

Tak to się plecie...
magdala

Post »

Tak -z sosnami właśnie o to mi chodzi :D Podobno trzeba wyłamywać w maju połowę tych "świeczek ".
Po takim zabiegu sosna nie przyrasta tak bardzo ,a za to się zagęszcza.
Gorzej z tym ucinaniem przewodnika ....

co do bliskości sąsiedztwa - dla mnie jest wspaniale !! Wiesz ,jak ma się teraz sąsiadów za każdą
ścianą , z jednej strony tramwaj ,z drugiej wstrętne podwórko -a z obydwu stron beton pod same mury...
to tam będzie raj na ziemi ;:138
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
mag
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2008, o 09:41
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Magduś, masz dwie możliwości. Albo pod koniec maja wyłamywanie nowych pędów, ale tylko w połowie ich długości, robota niezwykle żmudna i wręcz niewykonalna na dłuższą metę przy dużej ilości drzewek. Efekt - miniaturyzacja drzewka, powstają takie kule sosnowe. Drugą metodą, dużo łatwiejszą jest wycinanie w jesieni, albo wiosną wszystkich przewodników. Z takich sosen tworzą się gęste krzewy, jednak zdecydowanie większe, niż w pierwszym przypadku. Wypróbowałam obie metody. Samosiejki na rabatach wyłamuję, a to, co rośnie wzdłuż ogrodzenia wycinam przewodniki. Niestety za późno zaczęłam i już w niektórych nie sięgam ;:224 Jakbyś chciała foty, to Ci pokażę.
Pozdrawiam cieplutko. Magda
Spis treści.Wizytówka.
magdala

Post »

Magdo ;:167 - bardzo Ci dziękuję i bardzo chętnie zobaczyłabym zdjęcia ;:109
vita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

magdala pisze: Gorzej z tym ucinaniem przewodnika ....
No, zupełna klapa! U mnie, na skutek zimowych uszkodzeń sosna ma już tylko jedno 'piętro'. Na wysokim, dwumetrowym pniu.
(Uszkodzenia dokonały się, kiedy jeszcze rosła w sąsiednim ogrodzie) Ktoś mi doradził (może żartował?) by zrobić z niej bonsai!
Ale mam problem, nie wiesz, czy można jedną z gałęzi wyprowadzić na przewodnik? Dokładnie się jej przyjrzałam z drabiny...
żaden z grubych konarów się nie nada, może podwiązać do dłuuugiej tyczki jedną z bocznych gałązek?
Czy w maju wyłamujemy, czy skracamy nowe pędy?
Pozdrawiam, Wiktoria

Tak to się plecie...
magdala

Post »

Ja czytałam (Magda-mag napisała to samo )że pod koniec maja wyłamuje lub ucina się połowę przyrostu
A na przewodnik chyba trzeba wybrać gałąź rosnącą najbliżej miejsca ewentualnego ucięcia.

Na ten temat znalazłam coś takiego :
http://www.twoj-ogrodnik.com.pl/?pid=galeria&id=37
Awatar użytkownika
mag
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wiktorio, ja bym z niej zrobiła na prawdę bonsai, czyli jak tylko wypuści w maju zielone badylki, to poucinaj, albo powyłamuj je do połowy. Nawet jak wyprowadzisz przewodnik, to pokraczny pokrój i tak już jej pozostanie. A jak nic nie zrobisz, to ona sama sobie 'zrobi' przewodnik :lol:

Fotki porobię jutro.
Spis treści.Wizytówka.
magdala

Post »

mag pisze: Fotki porobię jutro.
Super ! Czekam z niecierpliwością ;:65
vita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Magiczna ;:196 twierdzisz, że sama sobie zrobi przewodnik??? Ale masz rację, pokraczny pokrój będzie!
Skoro potwierdzasz możliwość zrobienia bonsai, to w to mi graj :heja ! Z tym pomysłem wyskoczył producent róż, więc myślałam, że żartował. Tobie wierzę, spróbuję, rzecz jasna.
Razem z Magdą czekam na zdjęcia jutro. Tylko nie zapomnij :lol:

PS. Ile razy piszę posta, tyle razy zderzam się a to z Dominiką a to z Magiczną... niesamowity tu tłok :lol: :lol: :lol:
Pozdrawiam, Wiktoria

Tak to się plecie...
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2007, o 22:28

Post »

Ja specjalnie sosenkom ucinam przewodnik,bo wtedy sie robi taka rozłożysta, u nas mówią rosochata, takie mi się najbardziej podobają. Jak wybierałam sadzonki (z pola samosiejek ;:224 ;:224 ) to celowo dobierałam takie najbardziej rozgałęzione i pokręcone :)
izaziem
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2008, o 16:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Magdo, tnij i ułamuj młode przyrosty śmiało! I nie zapomnij z nich zrobić syropu na kaszel :lol:
Jak będziesz łamać to nie będzie tego widać a po sekatorze będą ucięte igiełki. Sekator tylko do gałęzi.
Awatar użytkownika
mag
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

izaziem pisze:Magdo, tnij i ułamuj młode przyrosty śmiało! I nie zapomnij z nich zrobić syropu na kaszel :lol:
Jak będziesz łamać to nie będzie tego widać a po sekatorze będą ucięte igiełki. Sekator tylko do gałęzi.
Właśnie dlatego wyłamuję, a nie ucinam, młode przyrosty. Oprócz syropu można zrobić także sosnówkę - to cud lekarstwo na przeziębienie i jemu podobne :lol:
Spis treści.Wizytówka.
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

O! A ja zawsze cięłam moje sosny. Teraz będę wyłamywać. Mam nadzieję, że ten system można stosować również do nadmiernie rozrośniętej kosodrzewiny.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”