Sumak octowiec ( Rhus typhina )

Rozpoznawanie roślin na podstawie zdjęć.
Awatar użytkownika
Janek
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 21 paź 2006, o 13:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Mnie też się wydaje, że to plotka... dla mnie też można sumaka nazwać chwastem pomimo niezaprzeczalnego uroku...
Mój Ogródcz. 1 cz. 2
Zapraszam!
Awatar użytkownika
Pauzalka
500p
500p
Od: 15 wrz 2006, o 09:44
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Mnie też ktoś kiedyś straszył i wyczytałam wtedy, że trujący jest sumak jadowity, a nie octowiec.
Mój ogród.
Pauzalka
Awatar użytkownika
mike1
100p
100p
Od: 21 sie 2007, o 21:12

Post »

Sumak ma płytki system korzeniowy i podczas różnych prac w ogrodzie korzenie sa uszkadzane i drzewko chętnie wypuszcza odrosty korzeniowe. Najlepiej sadzić tam gdzie jest lub będzie trawnik często koszony, wtedy nie ma problemu z odrostami

Koronę nie musisz przycinać, drzewko rozrasta się dichotomicznie tworząc regularną koronę, efektowne przez cały rok, sadzić na słonecznym stanowisku a ozdobi każdą posesję
W wikipedi podali, że gatunek jest krótkowieczny - do 20 lat, ale to raczej nie prawda, widziałem o wiele starsze egzemplarze

Bardzo dekoracyjne, nie choruje, sprawdza się jako zieleń miejska
Mnie osobiście bardzo podoba się ten gatunek i zamierzam posadzić na działce 1 - 2 drzewka
Awatar użytkownika
mike1
100p
100p

Post »

Mnie też ktoś kiedyś straszył i wyczytałam wtedy, że trujący jest sumak jadowity, a nie octowiec.
http://luskiewnik.strefa.pl/biochemia/f ... ia2002.htm

Sumak jadowity Rhus toxicodendron i sumak octowiec Rhus typhina.

Roślina ostatnio coraz częściej sadzona w Polsce, zwłaszcza na działkach i w ogrodach. Dlatego też stanowi poważne zagrożenie dla zdrowia i życia ludzi, zwłaszcza dzieci. Szczególnie wrażliwi są na tę roślinę alergicy. Niestety nie należy do najzdrowszych roślin ozdobnych.

Szkodliwie działają włoski, które odrywają się od liści i owoców i są przenoszone do mieszkań przez wiatr. Wywołują stany podrażnienia skóry i dróg oddechowych, w tym objawy alergiczne - podobne jak w pyłkowicy.

Objawy: opuchnięcie i zaczerwienie skóry, wypryski, pokrzywka, wypryski wokół narządów płciowych i w pachwinach, za uszami, na karku, niekiedy gorączka. Nieżyt górnych dróg oddechowych, objawy astmy, kichanie, łzawienie. W razie spożycia – podrażnienie błon śluzowych przewodu pokarmowego, nerek i dróg moczowych, białkomocz, krwiomocz.

To chyba tak jak z topolą, wiele osób myśli że TO BIAŁE co PYLI to powoduje uczulenie :D
Awatar użytkownika
mike1
100p
100p

Post »

Aha :D sumak w cieniu raczej się krzewi i częściej wypuszcza odrosty korzeniowe - tak że najlepiej sadzić na stanowisku eksponowanym, słonecznym :)
Awatar użytkownika
wronek89
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 12 mar 2006, o 13:40

Post »

Sumak jest rakotwórczy a wrzosy przynoszą pecha :P
Kto chce niech wierzy ;)
http://www.ogrod-gardener.pl/1/4/8/sumak_octowiec.php
Awatar użytkownika
mike1
100p
100p

Post »

Fajna stronka, ale to co piszą na dole goście trochę przeraża - czyżby sumak był żywym azbestem ;:202 ;:181 ???

Czego to ludzie nie wymyślą :shock:
Awatar użytkownika
Julia
200p
200p
Od: 11 wrz 2005, o 09:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Czy to jest sumak?

Post »

W ubiegłym roku przyniesione z lasu przez sąsiada. Rośnie u niego w ogródku obok dołu z wapnem.
Sąsiad twierdzi, że to sumak.A ja podejrzewam,że jednak nie,
bo chociaz widać podobieństwo, to
przecież sumaki w lesie nie rosną!

Pomóżcie rozwikłać sasiedzki spór.... :D
:D Obrazek
ZULA
100p
100p
Od: 8 sie 2007, o 21:39

Post »

ja tez sadze ze to sumak, właśnie sobie dzisiaj z lasu przyniosłam takie 3 malutkie...sumaczki.
tengel27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 sie 2007, o 17:54

Post »

To na pewno sumak. :wink:

Dobrze się zastanów czy chcesz go mieć - to takie zielsko rozrastające się od korzeni. Ładnie wygląda, ale nawet po wycięciu i wykopaniu korzenia z pozostałych kawałków korzeni rosną małe drzewka.
Dawid
77malinka
200p
200p
Od: 17 maja 2007, o 20:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Tak, to sumak, ale uważaj na niego. Wypuszcza niesamowite ilości odrostów. Ja też mam sumaki, ale one nie mają tych dużych bordowych kwiatostanów. Miałam je wyrzucic, ale w tym roku są już na tyle pożyteczne, że dają cień - przynajmniej tyle.
Pozdrawiam, Małgosia
Awatar użytkownika
Lady-r
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 3 lis 2006, o 12:35

Post »

Słyszałam gdzieś ,że sumaki żeńskie dają odrosty,a męskie nie i te ładniej kwitnące to są właśnie męskie :wink:
pozdrawiam Ania jestem na etapie wymieniania tego co mi się trafiło na to co mi się podoba ;)
Mój ogródek cz.1
Zadbajmy o zdrowie Moje domowe Ogródek Lady-r po przerwie
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2007, o 17:20

Post »

A może to bożodrzew gruczołkowaty?

Obrazek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
tengel27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 sie 2007, o 17:54

Post »

Zwróć uwagę, że młody pień u Julii jest lekko "mechaty" jak to występuje u sumaka, a na załączonym zdjęciu raczej wygląda, że młode przyrosty są gładkie ;)
Dawid
Awatar użytkownika
Xa-b
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 cze 2007, o 17:43

Post »

To bożodrzew gruczołkowaty Ailanthus altissima, jest może troche podobny do sumaka (młode pędy gęsto miękko omszone, rozmnaża się przez odrosty korzeniowe, szczególnie kiedy korzeń zostanie uszkodzony, liscie nieparzystopierzaste, szybko rośnie) jednak liście są znacznie dłuższe do 80cm długości z 15 – 25 jajowatolancetowatych listków, u podstawy listeczków znajdują się 2 lub 4 ząbki z gruczołkami, które nieprzyjemnie pachną po roztarciu.

Mam na działce, roślina prawie niezniszczalna. Poza tym bardzo piękne drzewo, okazałe o pieknych owocach i wielkich liściach. Według mnie lepsze niż sumak :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Identyfikacja roślin ogrodowych. FOTO”