Rozmnażanie storczyków na pożywce
- Cissydy
- 10p - Początkujący
- Od: 16 lut 2010, o 10:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Rozmnażanie storczyków
Ja mam takie pytanie, ktoś z forum już stosował tę metodę prócz Ciebie?
-
- 200p
- Od: 13 mar 2009, o 15:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
A czy, kiedy już wyrośnie młoda roślina to pożywkę się zmienia, czy Storczyk zostaje w jednej aż nie zostanie przesadzony do podłoża?
Pozdrowienia
W Polsce nie wiem, z forum chyba nikt.Ogrodnik04 pisze:A czy, kiedy już wyrośnie młoda roślina to pożywkę się zmienia, czy Storczyk zostaje w jednej aż nie zostanie przesadzony do podłoża?
Ale za granicą wiele osób.
Ogólnie można dać jeszcze pożywkę wzrostową/ukorzeniająca, ale storczyki świetnie sobie radzą bez takich cudów.
Pozdrawiam, Maciej
Pożywka do rozmnażania orchidei już dostępna 
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=11&t=31520" onclick="window.open(this.href);return false;

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=11&t=31520" onclick="window.open(this.href);return false;
- Storczykowa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
Szkoda, ze to jest takie trudne do zrobienia (ta pożywka i w ogóle), bo ja bym bardzo chętnie wyhodowała sobie więcej Phal. liodoro.
Storczykowa, zawsze możesz mi wysłać kawałek pędu kwiatowego to Ci rozmnożę.Storczykowa pisze:Szkoda, ze to jest takie trudne do zrobienia (ta pożywka i w ogóle), bo ja bym bardzo chętnie wyhodowała sobie więcej Phal. liodoro.

- Storczykowa
Ok, tylko potem bym chciała te sadzonki z powrotem. Bardzo bym chciała rozmnożyć Phalaenopsis Liodoro, bo to moja ulubiona odmiana Phalaenopsis.
Dobra, to jak zrobi się troszkę cieplej to wyślesz mi te kawałki pędu. 

- Storczykowa
Ok. Na razie nie zanosi się, by te pędy miały uschnąć.
-
- 10p - Początkujący
- Od: 24 lis 2008, o 10:55
Czy da się jakoś zamienić punkt nr. 7 związany ze słoikami w piekarniku? czy można to np zrobić bez piekarnika, tylko samo płukanie, co by wówczas się stało? - pytam bo mam zepsuty piekarnik;/mandod1 pisze:Instrukcja
Rozmnażanie orchidei metodą pąków bocznych na pędzie kwiatowym
1.Wybierz pęd kwiatowy ze zdrowymi, dobrze wyglądającymi pąkami, możliwie jak najmłodszy, unikaj pędów starych, z przekwitniętymi kwiatami, ponieważ wykazują one mniejszą zdolność regeneracji.
2.Umyj pęd pod bieżącą wodą z dodatkiem detergentu (ok. 5min).
3.Przygotuj 10% roztwór wybielacza ACE:
wlej 10 ml wybielacza do małego pojemnika(szklanka, zlewka itp.)
dodaj 2-3 krople detergentu(płyn do mycia naczyń)
dodaj 90 ml wody destylowanej
4.Podziel pęd na mniejsze części używając czystej żyletki, skalpela, czy ostrego nożyka. Powinny mieć długość około 13-20mm.
5.Umieść kawałki pędu w roztworze przygotowanym w punkcie 3 na 10-15 minut. Wstrząsaj pojemnikiem z roztworem wybielacza co 2-3 minuty.
6.Po wysterylizowaniu kawałków pędu staraj się nie dmuchać na nie wydychanym powietrzem, nie dotykać nimi do innych powierzchni, tak by zachowały swą sterylność.
7.Przygotuj sterylną wodę do płukania rośliny:
umyj kilka słoików o pojemności około 200ml
nalej do nich około 50-100 ml wody destylowanej
mocno zakręć je metalowym wieczkiem
włóż je do piekarnika
TERAZ!!! Włącz piekarnik, tak, by temp. końcowa wynosiła około 150 *C, po nagrzaniu piekarnika do tej temperatury odmierzaj czas- po 30 min wyłącz go, uchyl lekko drzwiczki, tak by słoiki powoli stygły.
WAŻNE: Jeśli nie nalejemy więcej wody niż 80% pojemności słoika, to nie ma co obawiać się wybuchu, czy pęknięcia słoików.
8.Wyjmij kawałek pędu ze środka sterylizującego i przełóż do słoiczka z wodą destylowaną, zakręć słoik, delikatnie wstrząśnij.
9.Punkt 8 powtórz jeszcze 2x, za każdym używając nowego słoika(w praktyce na każdy kawałek potrzebne są 3 słoiki).
Wykonując tę czynność staraj się nie dmuchać na kawałek pędu, do słoików itp., tak aby zachować jak najwyższą sterylność.
10.Po trzecim płukaniu kawałek pędu włóż pionowo na pożywkę, zgodnie z kierunkiem wzrostu na roślinie (nie ?do góry nogami?).
11.Zamknij pojemnik z rośliną, zapisz datę operacji nazwę rośliny.
12.Pojemnik połóż w miejscu jasnym, w temp. pokojowej.
Takim sposobem możemy uzyskać w ciągu roku dziesiątki roślin z jednego kawałka pędu kwiatowego.![]()
UWAGA: Przenoszenie eksplantatu(punkty 8-12) wykonuj za pomocą sterylnej pęsety(sterylizacja- zanurz pęsetę na kilka sekund w alkoholu(denaturat), następnie podpal za pomocą świeczki.
Cała procedura ma na celu zachowania sterylności pożywki, która jest bardzo smaczna dla wszelkich bakterii i grzybów, eksplantat najpierw sterylizujemy, potem płuczemy, tak bym środek sterylizujący go nie zabił.
I na koniec powtórzę jeszcze raz, że wydaje się to trudne i skomplikowane, ale tak naprawdę jest dość proste, zdjęcia dodam w tym tygodniu.
Potrzebne rzeczy można znaleźć w każdym domu, dodatkowo:
woda destylowana - stacje benzynowe, TESCO, itp.
denaturat - sklepy budowlane, TESCO itp.
ACE- wybielacz do bielizny- sklepy z art. chemicznymi, czy hipermarkety
pojemniki z gotową pożywką- będą niedługo dostępne u mnie
Piszcie, czy jesteście chętni na takie rozmnażanie.
- patrykgiel
- 500p
- Od: 10 lut 2009, o 20:51
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
wysoka temperatura zabija grzyby i bakterie, raczej bez piekarnika sie nie obejdzie, chyba że masz laboratorium !?
-
- 10p - Początkujący
a nie można zalać np wrzątkiem, albo gorącą wodą?patrykgiel pisze:wysoka temperatura zabija grzyby i bakterie, raczej bez piekarnika sie nie obejdzie, chyba że masz laboratorium !?
- patrykgiel
- 500p
Bakterie giną przy co najmniej 120 C
Możesz spróbować zagotować wodę w dużym garnku, i wysterilizować słoik pod przykryciem, tak jak konfitury domowej roboty, wiem, że ma to dobre efekty, albo szybkowar, który raczej daje 100 % sterylności !!
Możesz spróbować zagotować wodę w dużym garnku, i wysterilizować słoik pod przykryciem, tak jak konfitury domowej roboty, wiem, że ma to dobre efekty, albo szybkowar, który raczej daje 100 % sterylności !!
-
- 10p - Początkujący
A Ty próbowałeś którąś z metod rozmnażania. Z tego co wiem to są 3 metody: in vitro, maść na keiki, mieszanka torfu lub ziemia.patrykgiel pisze:Bakterie giną przy co najmniej 120 C
- patrykgiel
- 500p
Ja jestem na etapie wyczekiwania na protokormy Galeandry Baueri, rozmnażanie in-vitro na pożywce przez nasiona, minęło dokładnie dzisiaj 4 tygodnie od wysiewu, jeszcze nic nie ma ale storczyki kiełkują średnio po 6 tygodniach, chociaż już jakieś wypukłe punkciki widać ale nie wiem czy to to !? 

-
- 10p - Początkujący
Ja dopiero zaczynam zabawę z rozmnażaniem storczyków i chciałbym wypróbować wszystkie metody i wyciągnąć wnioski