Jak myślicie czy dalia może rosnąc w donicy , czy nie będzie jej ciasno? Bardzo bym chciała miec ją na balkonie. Donicę mam dośc dużą, dalia jest też duża.
Może spokojnie rosnąć dalia w donicy!Ja tez uprawiam dalię małą w małej donicy
Jesienią tylko scinam część naziemną i przenoszę do ciemnej piwnicy.
Wiosną wystawiam na światło i zaczynam podlewać - przesadzam do nowej ziemi kiedy pokazują się kiełki ... i tak co roku.
moje dalie w donicy bardzo chorują i nie tylko bo te w gruncie też. Kwiaty ładne ale liście żółte, brązowe, czarne- bardzo brzydkie - nie wiem co to za choroba?
Czy ktoś ma może doświadczenia w uprawie dali w donicach?
Miałam w zeszłym roku dwie odmiany kołnierzykowe w tych samych warunkach ale rosły różnie.
Jedna prezentowała się bardzo ładnie ale mam wrażenie ze w gruncie kwitła by dłużej. Wiecie coś?
Co roku wsadzam kilka karp dalii do donic.Dobrze rosną i kwitną zwłaszcza te niższe(np odmiany "galery").,w dużych donicach kwitły dobrze nawet te wysokie.Nie mam niestety zdjęć(zrobię latem).Zresztą jak mam jakąś bidulę do odchuchania to ją daję do donicy.
Kwitną nawet dłużej.Wsadzam karpy już w marcu i przetrzymuję do maja w domu.Kwitną już w lipcu.W gruncie zakwitały w połowie września,a pod koniec października kwiaty warzyły przymrozki.
Mas, strasznie późno kwitną Tobie te w gruncie
Ostatnio sadziłam pierwszego maja ale kwitły na początku lipca.
Mirdem, donice masz bardzo duże czy nie koniecznie i czy je zasilasz? Właściwie dalia nie jest zbyt żarłoczna.
Donice nie są największe, bo ja lubię je przenosić z miejsca na miejsce(np na miejscu po przekwitłych tulipanach stawiam dalię w donicy).Jeżeli chodzi o zasilanie to przy wsadzaniu karp do donic mieszam ziemię z nawozem długo działającym np."burza kwiatów" i mam spokój na cały sezon.