Storczyki Storczykowej cz. 2

Zablokowany
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 14 sty 2009, o 18:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Storczyki Storczykowej cz. 2

Post »

Cieszę się,że u Ciebie coś się dzieje dobrego w Vandach,bo u mnie poza korzonkami - nic.
wmx
200p
200p
Od: 6 gru 2009, o 13:34

Post »

Storczykowa pisze:Na razie jej rośnie ten pędzik (choć baaaaardzo powoli). Wyszedł w listopadzie, a ma zaledwie ze 3 cm. Powinna już dawno kwitnąć. Teraz ta Vanda wisi w oknie, ma więcej światła niż zwykle, więc może jednak się ruszy.
A na tej ciemnorózowej Vandzie z internetu zaczyna rosnąć nowy korzeń i przedłuża się parę starych. Trochę podrósł też listek.

A juz myslalam ze tylko moj pedzik tak pomalutku rosnie
Pozdrawiam Sylwia
Storczyki Sysi i Ogród Sysi
Awatar użytkownika
Nesuniaaa
500p
500p
Od: 8 kwie 2009, o 17:34
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Storczykowa, myślę, że to zależy od tego jakie mamy warunki w domu. Mi szczerze mówiąc zwykłe hybrydki phalaenopsis nie chcą kompletnie rosnąć :oops: Za to paphiopedilia, dendrobia, cambriowate rosną super, mimo, że nie zapewniam im specjalnych warunków.
Myślę, że analizowanie jaki storczyk jest trudny, a jaki łatwy jest bezsensu. Każdy z nas dobiera sobie takie rośliny, które u niego rosną dobrze.
Szczerze mówiąc to zazdroszcze Ci, że z taką chęcią kwitną u Ciebie phal. U mnie co najwyżej to listek czy korzonek puszczą, ale o pędziku to mogę zapomnieć. Za Vandy nawet nie zamierzam się brać, chociaż bardzo mi się podobają. Zdaje sobie sprawę, że moje okno nie zapewniłoby odpowiedniej ilości światła, a poza tym nie miałabym czasu tak często jej podlewać.
Pozostaje mi tylko śledzić Twój wątek i oglądać jak kwitną one u Ciebie :)
Pochwal się swoją Lueddemaniamą. Ostatnio strasznie mnie ona kusi, ale nigdzie nie mogę jej znaleźć po rozsądnych cenach :(
Moje storczyki ------> http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=21813" onclick="window.open(this.href);return false;
Storczyki cz. 2 --------> http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=41733" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

Cieszę się,że u Ciebie coś się dzieje dobrego w Vandach,bo u mnie poza korzonkami - nic.
U mnie też nic, żółta się nie liczy bo na 98% zrzuci pęd. Ale korzonek się pojawił na tej kupionej parę miesięcy temu przez internet, co mnie cieszy, bo nie ma za wiele grubych korzeni, taka już przyszła. Mam nadzieję, że rzeczywiście będzie różowa w kropki, bo takie mi się bardzo podobają.
Nesuniaaa pisze:Storczykowa, myślę, że to zależy od tego jakie mamy warunki w domu. Mi szczerze mówiąc zwykłe hybrydki phalaenopsis nie chcą kompletnie rosnąć :oops: Za to paphiopedilia, dendrobia, cambriowate rosną super, mimo, że nie zapewniam im specjalnych warunków.
Myślę, że analizowanie jaki storczyk jest trudny, a jaki łatwy jest bezsensu. Każdy z nas dobiera sobie takie rośliny, które u niego rosną dobrze.
Szczerze mówiąc to zazdroszcze Ci, że z taką chęcią kwitną u Ciebie phal. U mnie co najwyżej to listek czy korzonek puszczą, ale o pędziku to mogę zapomnieć. Za Vandy nawet nie zamierzam się brać, chociaż bardzo mi się podobają. Zdaje sobie sprawę, że moje okno nie zapewniłoby odpowiedniej ilości światła, a poza tym nie miałabym czasu tak często jej podlewać.
Pozostaje mi tylko śledzić Twój wątek i oglądać jak kwitną one u Ciebie :)
Pochwal się swoją Lueddemaniamą. Ostatnio strasznie mnie ona kusi, ale nigdzie nie mogę jej znaleźć po rozsądnych cenach :(
Każdemu storczyki inaczej rosną, ja piszę, jakie są łatwe i trudne dla mnie. Z wieloma rodzajami próbowałam, bo wiele mi się podoba i po tych prawie 6 latach od kupienia pierwszego storczyka mogę powiedzieć, że najlepiej mi się udają Phalaenopsis i Vanda. Vanda ma podobne wymagania jak Phalaenopsis tylko inaczej się nawadnia (przez kąpanie, ale nie trzeba kilka godzin przy niej sterczeć, tylko wkłada się ją do wiaderka i po kilku godzinach wyciąga).
A lueddemaniany udało mi się na szczęście nabyć w miarę przyzwoitych cenach, ale niestety są bardzo rzadko spotykane. Bardzo bym się cieszyła, gdyby to coś na jednej z moich okazało się pędem.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wczoraj znalazłam zaczątek pędzika na jednym z Phalaenopsisów białych w bordo ciapki. Ten nie kwitł już ponad rok, więc ucieszyłam się, gdy zobaczyłam maleńkie pęknięcie. Dzisiaj to pęknięcie jest większe i widać, że to będzie pęd. Jakiś rok temu ten storczyk miał plamy, wzięłam go na spotkanie storczykowe, gdzie dowiedziałam się, że nic z niego nie będzie, a jednak przeżył, ładnie rósł i teraz puścił pędzik.
Ciągle nie wiadomo, co z lueddemanianą, bo to coś powiększa się bardzo powoli. Obok idzie coś, co na pewno jest korzonkiem, ale to coś nie chce pokazać, czym jest.
Rózowy z białą warżką ciągle zrzuca pąki, już zrzucił 12. Gdyby tak zakwitły wszystkie kwiaty, wyglądałby bardzo podobnie do Phal. schilleriana, z tymi kwiatami i z tym długim, zwisającym w dół pędem...
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To już mój 8888 post na forum :)) . Jestem tu już ponad 2 lata, co mnie cieszy, bo jeszcze na żadnym forum nie utrzymałam się tak długo. Przez te 2 lata na forum zdobyłam nowe doświadczenia, zaczęłam uprawiać także Phalaenopsis botaniczne i mam 2 razy więcej storczyków niż w chwili dołączenia do forum, bo oglądając wasze kolekcje moja lista wymarzonych bardzo szybko się powiększała.
U moich storczyków jest wszystko dobrze, dzisiaj podlałam je z nawozem. Pędziki rosną, kwiaty kwitną, niektórym idą listki, korzonki... Ładne korzonki (i pędzik) idą na tym podobnym do Phal. gigantea, z ogromnymi liśćmi... Sadzonki equestrisa ilocos alba puszczają korzonki, podobnie Phal. bellina, lueddemaniana i amboinensis.
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Gratuluję Dusiu tak długiego przebywania na forum.
Storczyki Masz piękne i tak licznej kolekcji orchidei zazdroszczę ;)
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

justus27 pisze:Gratuluję Dusiu tak długiego przebywania na forum.
Storczyki Masz piękne i tak licznej kolekcji orchidei zazdroszczę ;)
Bardzo długo się tu utrzymałam :) . Z innych for mnie szybko wyrzucano, ale tu jest ok. Lubię tu pisać, choć pewnie większość osób uważa moje posty za bezsensowne. Ale ja nie lubię się długo rozpisywać, jak mi się coś podoba, wyrażam to w paru słowach a nie na pół strony.
I cieszę się, że ci się podoba moja kolekcja, choć jest bardzo skromna w porównaniu z kolekcjami niektórych osób z tego forum. Ja zbieram storczyki dopiero niecałe 6 lat, więc nie zdążyłam dużo uzbierać, zwłaszcza że zaczęłam się interesować tymi wyjątkowymi roślinami w wieku 11 lat. Ale marzy mi się duża kolekcja licząca z 300 Phalaenopsisów (rozmaite hybrydy i botaniczne) oraz ok. 30-40 Vand. Szkoda tylko, że parapety nie są z gumy...
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

To juz wiem...czego Ci na przyszłość mam życzyć...Tej wielkiej kolekcji phalaenopsis ;:108 :D
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 paź 2009, o 18:42

Post »

Dusiu masz wielkie samozaparcie i święcie wierzę że już niedłgo Twoja kolekcja osiągnie niebotyczne rozmiary :)
Awatar użytkownika
grazka2211
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 paź 2008, o 11:15

Post »

Storczykowa ;:63 zamazaparcia utrzymania się na forum i ambicji.Gratuluję również nowych korzonków,pędzików,listków.Masz szczęście że w wieku 11 lat mogłaś już zacząć zbierać to co lubisz i robisz to nadal.Niestety dla wielu osób cena za jednego kwiatka jest wygórowana(nie mówię o przecenach,bo nie każdy ma do nich dostęp).
doniczkowe , prace mojej córki ZAPRASZAM.
Przepraszam za błędy w tekstach .Winą jest sprzęt z którego korzystam .
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

grazka2211 pisze:Storczykowa ;:63 zamazaparcia utrzymania się na forum i ambicji.Gratuluję również nowych korzonków,pędzików,listków.Masz szczęście że w wieku 11 lat mogłaś już zacząć zbierać to co lubisz i robisz to nadal.Niestety dla wielu osób cena za jednego kwiatka jest wygórowana(nie mówię o przecenach,bo nie każdy ma do nich dostęp).
Na początku było ciężko z tymi storczykami, bo były 2 razy droższe niż teraz i dużo mniejszy wybór. Ale teraz czasami za kilkanaście zł można kupić prawdziwe cudo. Storczyki to moja wielka pasja i nie zamierzam z niej rezygnować, choć wielu osobom się ta pasja bardzo nie podoba. Jestem szczęśliwa w otoczeniu storczyków, jak mogę mieć je blisko siebie, szukać nowych pędów, korzonków, listków, spełniać marzenia... Może kiedyś będę mieć wielką kolekcję, duże doświadczenie... bardzo bym chciała. Chcę robić to, co lubię.

A dzisiaj porobiłam parę fotek, wstawię je później, bo niestety przerzucanie do kompa przy tak zapchanym aparacie trwa bardzo długo.
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 14 sty 2009, o 18:33

Post »

Dusia marzenia są po to by sie spełniały :heja
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Spełnianie marzeń to coś bardzo przyjemnego. Pamiętam moją wielką radość, gdy po 3,5 roku czekania kupiłam swoją wymarzoną niebiesko-fioletową Vandę w kratkę. Teraz marzę o białej... Też bardzo dużo czasu minie, zanim spotkam, czekam już prawie 1,5 roku. Biała Vanda to wielka rzadkość, ale strasznie bym chciała mieć w swojej kolekcji. Jak będzie na wystawie i będzie w przyzwoitej cenie, to na 100% sobie kupię.

Parę fotek:
Moje najnowsze cudo, różowy Phalaenopsis z liśćmi w kropki:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

I inne kwitnienia:
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Grazia
Przyjaciel Forum - gold