Moja kolekcja kaktusów i sukulentów - Artur89

Zablokowany
Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2008, o 12:25
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Moja kolekcja na początek

Post »

Mszyce korzeniowe? Kurcze, pierwsze słyszę o czymś takim. Muszę poszperać w wyroczni. Masz jakieś fotki tego?
Mój gymno nie ma ani jednej plamki :shock: sprawdzałam właśnie!
Podlałam lekko te na szybie, echino ma jakieś małe plamki, może grzybowe? Niestety opuncja po drugim podlaniu się nie podniosła, jeszcze raz ją podleję, a jak nic się nie zmieni, to wytnę te zwisające człony. Ferak mocno "zaniemógł", ale o tym już u mnie jest :(

Jedynie co gasteria szykuje się do kwitnienia, ma mały "pędzelek" między liśćmi :)
* Moje miejsca na forum *
Pozdrawiam! Kamila
Awatar użytkownika
Artur89
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lis 2009, o 11:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Baryczka pisze:Mszyce korzeniowe? Kurcze, pierwsze słyszę o czymś takim. Muszę poszperać w wyroczni. Masz jakieś fotki tego?
Mój gymno nie ma ani jednej plamki :shock: sprawdzałam właśnie!
Podlałam lekko te na szybie, echino ma jakieś małe plamki, może grzybowe? Niestety opuncja po drugim podlaniu się nie podniosła, jeszcze raz ją podleję, a jak nic się nie zmieni, to wytnę te zwisające człony. Ferak mocno "zaniemógł", ale o tym już u mnie jest :(

Jedynie co gasteria szykuje się do kwitnienia, ma mały "pędzelek" między liśćmi :)
Radze posprawdzać czy nie masz mszyc w pozostałych kaktusach/sukulentach z Obi/Cast/LM - u mnie po oględzinach tylko N. uebelmannianus był zaatakowany, a ta Parodia z Casto co miała czarne plamy, które ułożone były na kształt 'szczęki', jakby ktoś ja nagryzł zgniła - pewnie jakiś grzyb. Jeszcze tydzień temu były małe plamki ale jak wróciłem ostatnio to kaktus zupełnie sie zapadł, zgnił - i sru do smietnika :?
Kaktusy: cz.1, cz.2, cz.3, cz.4
Dział Ofert
Pozdrawiam, Artur
Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A nie radziłam Ci prysnąć Topsinem?
Zwykle zaglądam nowościom w korzonki i jeszcze się z tym nie spotkałam. Ale może żyję w słodkiej niewiedzy? A te krwiożercze szkodniki używają sobie na moich roślinach? Dałeś mi teraz do myślenia. Póki co pocieszam się, że wszystkie wyglądają zdrowo :)
Pozdrawiam! Kamila
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 6 sie 2007, o 06:31
Kontakt:

Post »

Baryczka pisze:Niestety opuncja po drugim podlaniu się nie podniosła, jeszcze raz ją podleję, a jak nic się nie zmieni, to wytnę te zwisające człony.
Jeśli po podlaniu kaktus nie pociągną wody i się nie napił to znaczy, że nie powinno się go w danym momencie podlewać wcale. A tym bardziej kolejny raz. W ten sposób roślinka z systemem korzeniowym niegotowym na pobranie wody stoi w błocie i gnije. Kolejne podlanie tylko pogłębi jej dramat. Sugeruję wybić roślinę z doniczki, usunąć mokrą ziemię i po wyschnięciu korzeni posadzić do suchego podłoża. Następnie - jeśli koniecznie musi być podlana - zacząć ją spryskiwać przez okres 2-3 tygodni, by utworzyły się tzw. korzenie oczekujące. I wtedy można roślinkę podlać.
Jeśli człony opuncji - choć zwiędnięte - nie odpadają to nie ma sensu ich odcinać. Gdy tylko zrobi się ciepło i pojawi się słońce po pierwszy podlaniu roślina nabierze wody i człony znów staną się jędrne.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tomku, dziękuję za radę! ;:180 Z opuncją nie jest tak źle :) Stała w pokoju na płd parapecie, pod którym był zakręcony kaloryfer. Temp. ok 15stC. Czasem Tato odkręcał go, gdy temp na zewn. bardzo spadała. Inny, mniejszy kalorek jest włączony przez całą zimę. Zgapiłam się trochę, bo gdy Tato włączył kaloryfer, to opuncja zaczęła się wybudzać i z braku wody oklapła. Zrzuciła chyba z 3 małe "talerze"(na pewno je ukorzenię :)). Podlałam ją raz, po dwóch tyg. drugi. Niewiele, ot, miałam nadzieję, że oklapnięte człony się podniosą. Niestety, choć trzymają się dość mocno. Korzenie na pewno są zdrowe, a podłoże suche. Teraz będę ją co tydzień lekko podlewać, więc na pewno podniesie te nieszczęsne człony.
Inne kakt. rosnące z nią to okazy zdrowia, choć niepodlewane przez całą zimę trochę "wychudły" :)
Bardzo dziękuję za zainteresowanie :)
Pozdrawiam! Kamila
Awatar użytkownika
Artur89
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

"Uszczknięte" fragmenty jakiegoś rozpadającego się sukulenta z Casto. Mają gdzieś z miesiąc - może więcej...

Obrazek Obrazek
Dział Ofert
Pozdrawiam, Artur
Awatar użytkownika
Artur89
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Podłoża:

Piasek ze żwirowni
Obrazek
Piasek gliniasty
Obrazek
Podłoże do kaktusów wlasnej roboty
Obrazek
Widok ogólny
Obrazek
Dział Ofert
Pozdrawiam, Artur
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Kontakt:

Post »

A czy jakiś humus jeszcze dodasz? Czy chcesz trzymać w czysto mineralnym podłożu? Jak dla mnie trochę za drobne to podłoże. Lepiej, gdyby była przewaga frakcji o średnicy ok. 1-2mm. Zwłaszcza ten gliniasty piasek trochę za drobny.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Awatar użytkownika
Artur89
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

blabla pisze:A czy jakiś humus jeszcze dodasz? Czy chcesz trzymać w czysto mineralnym podłożu? Jak dla mnie trochę za drobne to podłoże. Lepiej, gdyby była przewaga frakcji o średnicy ok. 1-2mm. Zwłaszcza ten gliniasty piasek trochę za drobny.
Ostatecznie moge poszukać innego źródła - bo obok tego wyrobiska (skad mam piasek gliniasty) buduje się osiedle domków - i mają sporo piachu/żwiru do budowy dróg, chociaz teraz jest pod śniegiem :lol: A tego humusu może nie widać (bo nie dałem go dużo) i jeszcze roztarłem, żeby nie było brył.
Ooo a jakbym dosypał więcej żwiru rzecznego (na 3 zdjęciu są takie kamienie)... no nic pomyśle jeszcze nad tym...
Dział Ofert
Pozdrawiam, Artur
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Kontakt:

Post »

Składniki, których ja używam wyglądają tak:

Obrazek
Płukany piasek tynkarski

Obrazek
Przesiana kupna ziemia dla kaktusów

Obrazek
Gotowa mieszanka (proporcje piasek:ziemia -> 5:2)

Obrazek
Żwir służący jako drenaż i do obsypania szyjki korzeniowej (finalnie ok. 30% objętości doniczki).

Obrazek
Bałagan przy przesadzaniu z roku 2008r.

Przepraszam za kiepską jakość zdjęć, bo robiłem je przed chwilą z lampą. Zdjęcia są w pełnej rozdzielczości, więc można sobie je powiększyć i dokładnie się wszystkiemu przyjrzeć. Jak widać wszystko jest dokładnie suche i w takie podłoże sadzę kaktusy. Poniżej przykładowa kuwetka dwuletnich siewek sadzona wczoraj:
Obrazek
Pierwsze podlanie za jakieś 5-6 tygodni.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tomku, dzięki wielkie za te fotki! ;:180 Bardzo pomocne! Przydają się bardzo w przygotowaniach do tegorocznych przesadzeń.
Przy okazji napiszę, że z moją opuncją już jest ok. Ładnie podniosła łodygi, znowu ją lekko podlałam. Na szczęście nic nie musiałam obcinać :) Dziękuję ;:196
Pozdrawiam! Kamila
Awatar użytkownika
Artur89
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Piasek tynkarski... pewnie w Casto czy Obi takowy dostane. A czy dodatek w formie gliny ma jakiś "zbawienny" wpływ na rośliny (bo niedaleko mam cegielnie) a słyszałem, że niektórzy ja dodają. Dzięki za info. :)

Co to bałaganu - ja musze na wiosne przerzucić całą 64 'osobową' kolekcje do właściwego substratu - to dopiero bedzie syf :lol:
Dział Ofert
Pozdrawiam, Artur
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Kontakt:

Post »

Niewielki dodatek gliny spowalnia wzrost roślin ale za to wpływa dodatnio na uciernienie i wybarwienie roślin. 64 doniczki to ja przesadzam w ciągu godziny. W ciągu najbliższego miesiąca (zanim zacznę wynosić kaktusy na dwór) mam do posadzenia jakieś 3000 roślin w jakiś 1000 doniczek, co zajmie mi jakieś 2-3 weekendy. Na zdjęciu jest jedna kuwetka z 36 doniczkami. A docelowo takich kuwet będzie ze 30.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Awatar użytkownika
Artur89
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Hehe to faktycznie :wink: mogę się z moimi 64 schować :lol: Nie planujesz rozbudowy foliaka - takie ilości - chyba ze na 'eksport' dajesz. W przyszłości jak wszytko pójdzie po mojej myśli i wyemigruje na południe to stworze przy domku ogród z kaktusów.... eeeh marzenia :wink:
Dział Ofert
Pozdrawiam, Artur
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Kontakt:

Post »

Swój tunel rozbudowuję średnio co 2 lata. Ponieważ w ubiegłym roku stawiałem nowy w tym roku nic grzebać nie muszę. Mam zapas miejsca. 27m2 w roku 2010 wystarczy.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Zablokowany

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”