Moja kolekcja - luczek95

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
luczek95
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 22:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Moja kolekcja

Post »

bantido ma rację on jest tak podpisany.. Obrazek
- Domowi, zieloni przyjaciele cz.2
Łukasz- nick zakładany dawno temu :)
Awatar użytkownika
Delete
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 maja 2009, o 09:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Macie racje. Zwracam honor. :) Nie doczytałem i myślałem, że jest napisane grusonii. :)
Pozdrawiam, Bartek.
Kaktusy... / Doniczkowce
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2009, o 17:24

Post »

Te plamy to prawdopodobnie z zimna, u mnie też takich dostał miał za zimno. Marnie wyglądają te pozostałe kaktusy. Ziemia wygląda na torf, zmień na mieszankę do kaktusów i posadź rośliny do pojedynczych mniejszych doniczek. Doniczki możesz wstawić później w te ładne osłonki. Wiem że jak doniczka jest za duża to roślina zapełnia doniczkę korzeniami zamiast rosnąć w górnej części. Żeby zagęścić roślinę urywa się wierzchołek, poza tym musi stać na południowym oknie bo wyciąga się i traci kształt. To moje spostrzeżenia podpatrzone na moich sukulentach i kaktusach. Mam kilka takich maluchów, siedzą w najmniejszych doniczkach i zaczęły rosnąć, między innymi drzewko szczęścia i hobbit z wymiany.
Awatar użytkownika
luczek95
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie mam południowego okna,bo jestem w mieszkaniu
Cóż kaktuchy to nie moje powołanie obecnie zaczynam przygodę z egzotykami(mandarynki, granaty, avocado, mango)
Oczywiście moje kaktusy sobie zostawię i będę się starał o nie dbać jak najj lepiej:) :D
Awatar użytkownika
luczek95
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mam pytanie czy to wełnowiec?!! :evil: (nie wiem bo jeszcze nigdy nie miałem tych szkodników)..Obrazek
Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2008, o 12:25

Post »

Niestety fotka jest niewyraźna, po białoszarym kolorze można wnioskować, że tak!
Przyznam szczerze, że dziwi mnie, że ta opuncja Ci tak zmarniała. Toż to ona jest niezmordowana i moim zdaniem wytrzyma wszystko! U mnie rośnie jak na drożdżach!
* Moje miejsca na forum *
Pozdrawiam! Kamila
Awatar użytkownika
luczek95
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Poznałaś swojego:)
Opuncja zaraz gdy do mnie przyszła zaczęła powiększać swoje 2 górne człony a teraz jest zimowanie..
Obecnie jestem w posiadaniu takiego preparatu mogę go użyć?
Obrazek
Jeszcze jedno kiedy wybudzić roślinki z zimowania?- bo w mieszkanku jest dość ciepło a okno wsch. ...
Ehh kaktusy mnie nie lubią ;:223 Może egzotyki inne mnie polubią ...
Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie znam tego środka, ale użyj co masz. Obejrzyj dokładnie wszystkie rośliny, wełnowiec lubi się się przenosić.
Pewnie, że poznałam swego :) Niewiele osób ma taką opuncję, no, chyba, że ode mnie :)

Ja już zaczęłam lekko spryskiwać część kakt., właściwie tylko te, które są w wyższych temp. Ale podlewaj b. ostrożnie, dosłownie po kropelce. Po dwóch, trzech tyg. podlej trochę więcej. Kakt. potrzebują czasu na wybudzenie się, podlane od razu mogą zmarnieć.

Nie pisz, że kaktusy Cię nie lubią. Gdybyś zapewnił im optymalne warunki, to by Cię polubiły. One po prostu tak reagują na to, co im serwujesz. Daj im szansę, to łatwe rośliny. Daj im odrobinę wody i mnóstwo słonka, a zobaczysz jak się rozrosną!
Pozdrawiam! Kamila
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Może cały problem z kaktusikami jest przez te robale :?: kaktusiki jednak potrzebują słonecznego okna. Co do tych roślin które masz w planach to nie wiem, ale najlepiej sprawdź jakiego stanowiska wymagają zanim zaczniesz hodowlę :?: Zazdroszczę CI okien nie południowych, przecież to idealne warunki dla storczyków które tak mi się podobają. Zerknęłam w Twój drugi wątek z roślinami pokojowymi są śliczne, twoja mama ma rękę do kwiatów. Gratuluję :P Jeśli chcesz poszukam w książce jakie rośliny lubią zachodnie okna :?:
Awatar użytkownika
luczek95
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

heh mam nadzieję w tamtym roku przesadziłem prawie wszystkie wg. waszych rad żeby miały dobra warunki. Mam nadzieję że mi się odwdzięczą za moją opiekę :wink:
Anno11
Dizygoteca jest moja kupiłem ją jak była jeszcze malutka:) Każdy to mówi mojej mamie, że ma rękę do kwiatów:) Mam nadzieję że te pestki avocado itp. mi wykiełkują. Mam wschodznie a nie zachodznie okno. Moja mama ma 3 storczyki:) Miała więcej ale cosik nie wyszło :shock:
Baryczko
Przypuszczam, że żałujesz , że mi wysłałaś te kaktuski :roll: Ale zrobię co w mojej mocy , żeby miały jak najjlepiej
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gratuluję jeśli to twoja, też masz rękę do roślinek ale do innych ;:138 Kaktusiki na pewno przetrwają ale będą wyciągnięte. Na wschodnim parapecie też można skompletować ciekawe roślinki. Jak posadziłeś pestkę awokado :?: znalazłam taką poradę; Pestkę awokado umieścić za pomocą trzech wykałaczek nad szklanką wody w taki sposób, aby lekko dotykała wody. Trzeba być bardzo cierpliwym bo zanim wypuści kiełek mogą upłynąć miesiące. W naszych warunkach dorasta do 1m to tak w skrócie.
Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

luczek95 pisze:Baryczko Przypuszczam, że żałujesz , że mi wysłałaś te kaktuski :roll: Ale zrobię co w mojej mocy , żeby miały jak najlepiej
Łukaszu, b. mi przykro, że w ogóle tak pomyślałeś :( Po prostu podzieliłam się moimi nadwyżkami. W końcu forum po to jest, by się dzielić wiedzą i roślinami.
Trzymam jednak kciuki za Ciebie i Twoje roślinki (sucholuby i resztę), na pewno sobie poradzisz! To, że trafiłeś na forum jest dla Twoich roślin najlepsze co mogłeś zrobić. Stosuj się do naszych rad i czytaj, czytaj. Na pewno stąd głupszy nie wyjdziesz :) A i rośliny skorzystają :)
Pozdrawiam!
Pozdrawiam! Kamila
Awatar użytkownika
Artur89
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lis 2009, o 11:37

Post »

jeśli chodzi o warunki uprawy, stanowisko itp. to na stronie PTMK Wrocław znalazłem kiedyś takie coś: http://www.kaktusy.wroclaw.pl/artykuly/ ... gnacja.php , i powiem, ze bardzo mi się przydało :)
Kaktusy: cz.1, cz.2, cz.3, cz.4
Dział Ofert
Pozdrawiam, Artur
Awatar użytkownika
Delete
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 maja 2009, o 09:24

Post »

Artur89 pisze:jeśli chodzi o warunki uprawy, stanowisko itp. to na stronie PTMK Wrocław znalazłem kiedyś takie coś: http://www.kaktusy.wroclaw.pl/artykuly/ ... gnacja.php , i powiem, ze bardzo mi się przydało :)
O masz! Bardzo mi się takie coś przyda. Byłem kilka razy na tej stronie, ale na to nie trafiłem. :D

Ja w zeszłym roku ok. kwietnia zaczynałem od Mammillari hahniany. Z wiedzą od zera. Tak spodobał mi się taki bardzo 'kłujący kaktus'-G.schikendatzii. Nie wiedziałem wówczas jak się nazywają. Trafiłem wtedy na forum i ogarnęła mnie mania. :lol: Teraz ogólnie lubię 'dziwne', egzotyczne rośliny np. owadożerne, palmy, sukulenty. :D

Z zimowaniem to mam fajniejszą sprawę, gdyż mieszkam w starym bloku, w centrum, gdzie nie ma instalacji grzewczych - chyba że ktoś sam sobie zrobi na własną rękę. Mieszkanie ogrzewa piec, a wiec w okolicy parapeta jest mniej więcej odpowiednia temperatura. Wiosną pkaże się czy była dobra. :)
Pozdrawiam, Bartek.
Kaktusy... / Doniczkowce
Awatar użytkownika
luczek95
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

oo dziękuję wszystkim:)
Anno wejdź na moje kwiatki właśnie zrobiłem taką konstrukcję z drugą pestką avocado:)
Baryczko właśnie się cieszę że jestem na tym forum, bo gdyby nie one to mój parapet byłby pusty:)
Dzięki waszym poradom mam nadzieję że moje roślinki wrócą do superowej formy :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”