Ismena,błonczatka( Hymenocallis)
- christinkrysia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 maja 2006, o 18:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Mirzan jeszcze jedno pytanko bo napisałeś że
"Po wykopaniu,obciąć korzenie przy piętce i resztę liści, wysuszyć lekko i zanieść do piwnicy."
Chodzi mi o przycięcie korzeni przy piętce cebuli bo ja czytałam w jakiejś książce kilka lat temu aby podkopywać ismeny głęboko po to aby nie uszkodzić tych pogrubionych korzeni przy cebuli i tak wszystko przechowywać. Zdarzyło się, że kilka przycięłam szpadlem i następnego roku owszem był kwiat ale dużo mniej niz u pozostałych bo inne miały wręcz koronę z kwiatów a te chyba ze 2.
Być może to zbieg okoliczności ale teraz staram się nie uszkodzić i przechowuję całość.
"Po wykopaniu,obciąć korzenie przy piętce i resztę liści, wysuszyć lekko i zanieść do piwnicy."
Chodzi mi o przycięcie korzeni przy piętce cebuli bo ja czytałam w jakiejś książce kilka lat temu aby podkopywać ismeny głęboko po to aby nie uszkodzić tych pogrubionych korzeni przy cebuli i tak wszystko przechowywać. Zdarzyło się, że kilka przycięłam szpadlem i następnego roku owszem był kwiat ale dużo mniej niz u pozostałych bo inne miały wręcz koronę z kwiatów a te chyba ze 2.
Być może to zbieg okoliczności ale teraz staram się nie uszkodzić i przechowuję całość.
Przechowywanie cebul z korzeniami jest kłopotliwe i zupełnie niepotrzebne.
Kiedyś na próbę posadziłem do dwóch skrzynek identycznej wielkości cebule
ismeny z korzeniami i bez.Zakwitły w tym samym dniu.O tej metodzie przechowywania dowiedziałem się od pana Pietrzykowskiego i od wielu lat
tak postępuję.Po sprawdzeniu.
Jak wspomniałem,czasem cebule są wygryzane przez larwę muchy narcyzowej.
Bez korzeni łatwiej uniknąć uszkodzeń,na suchej piętce robale nie rozwiną się.
Kiedyś na próbę posadziłem do dwóch skrzynek identycznej wielkości cebule
ismeny z korzeniami i bez.Zakwitły w tym samym dniu.O tej metodzie przechowywania dowiedziałem się od pana Pietrzykowskiego i od wielu lat
tak postępuję.Po sprawdzeniu.
Jak wspomniałem,czasem cebule są wygryzane przez larwę muchy narcyzowej.
Bez korzeni łatwiej uniknąć uszkodzeń,na suchej piętce robale nie rozwiną się.
- dwostr
- Od: 25 mar 2008, o 15:38
Re: Ismena zwana błonczatką
Moim zdaniem jeszcze za wcześnie.Zapowiadają późną wiosnę ,więc może być kłopot,chyba ,że zdecydujesz się na uprawę doniczkową.
Ja któregoś roku też tak się pośpieszyłam (a była wtedy wczesna wiosna) i bardzo mi wyrosły liście,które potem brzydko pokładały się jak już były przesadzone do ogrodu.
Ja któregoś roku też tak się pośpieszyłam (a była wtedy wczesna wiosna) i bardzo mi wyrosły liście,które potem brzydko pokładały się jak już były przesadzone do ogrodu.
Serdecznie pozdrawiam Danuta
-
- Od: 16 lis 2008, o 17:19
- Kontakt:
Piękne ismeny pokazujecie.
Ja mam całą skrzynkę ismen- są grube i piękne, ale nie kwitną wcale.W tym roku ostatnie podejście- nie zakwitną, to zasilą kompost
Już im to obiecałam 
Ja mam całą skrzynkę ismen- są grube i piękne, ale nie kwitną wcale.W tym roku ostatnie podejście- nie zakwitną, to zasilą kompost

- FIGA
- Od: 16 cze 2007, o 10:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja kupiłam w ubiegłym roku :P
Tylko nie wiem czy dobrze zrobiłam
jedna cebulka wypuściła mi kilka nowych i ich nie rozerwałam tylko tak wsadziłam
Tak pomyślałam że będą rosły bliżej to będzie gęściej ( ładniej ) , a teraz się zastanawiam czy ma to jakieś znaczenie
Tylko nie wiem czy dobrze zrobiłam

Tak pomyślałam że będą rosły bliżej to będzie gęściej ( ładniej ) , a teraz się zastanawiam czy ma to jakieś znaczenie

-
- 200p
- Od: 29 cze 2009, o 00:32
Mam pytanie bo po raz pierwszy będę sadzić ismeny.Na jaką głębokość sadzicie cebulki? Czy tu tez obowiązuje zasada 3 krotna wysokość cebulki?
Miłośniczka wszystkich kwiatów
- FIGA
- Od: 16 cze 2007, o 10:21
Ja wsadzałam tak żeby były na niej 2 cm ziemi
głębiej chyba bym nie wcisnęła w doniczkę :P
Czytałam że wysadzane do gruntu to na głębokość 10 cm .
Dodam linka tam jest więcej http://www.wymarzonyogrod.pl/portrety_roslin/pokaz/454

Czytałam że wysadzane do gruntu to na głębokość 10 cm .
Dodam linka tam jest więcej http://www.wymarzonyogrod.pl/portrety_roslin/pokaz/454
-
- 200p
- Od: 29 cze 2009, o 00:32
Kasiu dziękuję za poradę i linka.Będę miała tylko 3 ale szkoda by było je zmarnować 

Miłośniczka wszystkich kwiatów
Przed przystąpieniem do przechowywania Ismeny można skrócić korzenie o połowę a nie usuwać ich do samej piętki. Cebule przechowywać w suchym i zimnym pomieszczeniu. Mirzan nie zgadzam się z tym usuwaniem korzeni bo to nie ma najmniejszego sensu.
- christinkrysia
Zawsze przechowywałam cebule ismeny razem z długimi zgrubiałymi korzeniami.
Co prawda więcej miejsca zajmowały ale przyjęłam to za zasadę i tak robiłam. Jesienią po przeczytaniu info o przyczynie dla której należy usunąć korzenie zrobiłam to i zobaczymy co będzie ...ale troszkę sie boję o nie.
Czy możesz uzasadnić swój pogląd?
Co prawda więcej miejsca zajmowały ale przyjęłam to za zasadę i tak robiłam. Jesienią po przeczytaniu info o przyczynie dla której należy usunąć korzenie zrobiłam to i zobaczymy co będzie ...ale troszkę sie boję o nie.
Czy możesz uzasadnić swój pogląd?
Usunięcie korzeni spowoduje tylko nadmierny wysiłek dla cebul przy wydaniu nowych korzeni. Cała siła pójdzie w korzenie a nie w plon kwiatów. Przycinanie korzeni o jedna trzecią stosować się powinno przy sadzeniu do pojemników w domu. Rośliny u których zostały usunięte korzenie dają mniej i w dodatku słabe kwiaty.
- christinkrysia
Dwa lata temu przy wykopywaniu ismen tak sie złożyło,że zbyt płytko się wkopałam i 2 cebule zostały bez korzeni. W następnym sezonie kwitły mniej obficie - wniosek można wysnuć dwojaki ;
- przyczyna mogło być pozbawienie cebuli tych jej grubych korzeni
- kaprys rośliny w danym sezonie bo wyjątek w tym przypadku nie stanowi reguły.
Jednak ... Twoje tłumaczenie w tej sytuacji ma sens.
Od tamtej pory ismeny sadzę w takim miejscu gdzie swobodnie mogę szaleć ze szpadlem.
W tym roku wszystkie korzenie poszły ... i zobaczymy.
- przyczyna mogło być pozbawienie cebuli tych jej grubych korzeni
- kaprys rośliny w danym sezonie bo wyjątek w tym przypadku nie stanowi reguły.
Jednak ... Twoje tłumaczenie w tej sytuacji ma sens.
Od tamtej pory ismeny sadzę w takim miejscu gdzie swobodnie mogę szaleć ze szpadlem.
W tym roku wszystkie korzenie poszły ... i zobaczymy.