Cztery pory roku w moim ogrodzie cz.1
- gosia07
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 gru 2009, o 20:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Cztery pory roku w moim ogrodzie - drozd
Janusz a co ty chcesz od jutra sadzić przesadzać siać?
- drozd
- Od: 13 lut 2009, o 21:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Gosiu. Zacznę w nadchodzącym tygodniu dzielić canny. Jutro chcę posiać trawę,bo już czas, biała kobę,heliotrop,żmijowiec, lobelię bylinową i przepikować posiane kanny. Jak mi czasu wystarczy, bo będzie też odśnieżanie zacznę sadzonkować pelargonie rabatowe i angielskie.
Pozdrawiamy. Krystyna i Janusz
- Donneczka
- 200p
- Od: 16 cze 2009, o 00:15
Witaj Janusz. Ja juz posiałam trawy i czekam aż wzejdą... U mnie też tyle sniegu ze nie widac gdzie co rosło. Ale mam nadzieje ze juz niedługo bedzie go coraz mniej.... miłego wieczoru
Dorota
Ogródek Donneczki
Ogródek Donneczki
- drozd
Witaj Dorotko
Już wszystkie trawy posiałaś? Bo ja jutro będę siał tylko Pennisetum glaukum "Purple Majesty" inne dopiero pod koniec marca. Ta pierwsza wymaga wczesnego siania bo inaczej nie zawiąże nasion. Nasiona szybko wschodzą, bo robiłem próbę kiełkowania.
Spokojnej nocy
Już wszystkie trawy posiałaś? Bo ja jutro będę siał tylko Pennisetum glaukum "Purple Majesty" inne dopiero pod koniec marca. Ta pierwsza wymaga wczesnego siania bo inaczej nie zawiąże nasion. Nasiona szybko wschodzą, bo robiłem próbę kiełkowania.
Spokojnej nocy
- gosia07
- Od: 1 gru 2009, o 20:55
Janusz obiecałeś pokazać jak je dzielić.Czekam na twoje rady i wstrzymuje się z podziałem. Chyba zepsułam jak zaczęłam dzielić z jednej reklamówki 

- drozd
Pokażę Gosiu tylko fotosik buntuje się i muszę poszukać innego sposobu wstawiania zdjęć.
Witaj Januszu. Podążając tropem Geni trafiłem dziś do Waszego wspaniałego i dojrzałego ogrodu. Zachwyciły mnie Twoje korzenie, rośliny i kompozycje. Oglądając rosnące u Ciebie funkie zrozumiałem dlaczego Great Expectation tak się nazywa. Grandiflora jeszcze piękniejsza. Szkoda, że z wiosną chcesz się rozstawać z takim pięknym ogrodem. Ale rozumię Cię. Więzy rodzinne to to co dla nas najważniejsze.
Pozdrawiam. Romek.
Lata wcześniejsze
Lata wcześniejsze
- Donneczka
- 200p
- Od: 16 cze 2009, o 00:15
Janusz ja wysiałam kazdą trawkę ale po połowie....Drugą częśc zamierzam wysiać na początku marca. Ja mam ogrzewany tunel więc powinno byc ok.
Dorota
Ogródek Donneczki
Ogródek Donneczki
- e-genia
- Od: 5 wrz 2008, o 19:01
Witaj Janusz widzę że mimo to że latem zamierzasz wyprowadzić się w inne tereny nie przestajesz planować i przygotowywać się do wiosennych nasadzeń i prac .drozd pisze:Gosiu. Zacznę w nadchodzącym tygodniu dzielić canny. Jutro chcę posiać trawę,bo już czas, biała kobę,heliotrop,żmijowiec, lobelię bylinową i przepikować posiane kanny. Jak mi czasu wystarczy, bo będzie też odśnieżanie zacznę sadzonkować pelargonie rabatowe i angielskie.
Podziwiam Cię że pelargonie udało Ci się przechować na sadzonki ,mnie ostatnio nie udaje się , nie wiem ale jakieś szkodniki je atakują i wszystko mi usychało .
Jak mieszkałam w bloku ,to pelargonie przechowywałam na oknie w kuchni i wiosną miałam z kąt brać sadzonki .
Genia

-
- 1000p
- Od: 24 sie 2009, o 11:06
Witam Januszu posadziłam Purple Majesty,a mam pytanie jak mam postepować z pozostałymi dwoma gatunkami traw od Ciebie
wiesz ja nowicjuszka jestem.Chodzi mi o termin siewu i czy też mam wysiewać punktowo po 4 nasinka i potem zostawić najsilniejszą siewkę? Będę ci bardzo wdzięczna za podpowiedź 

pozdrawiam zielono zakęconych Marzena:)
Spełnione marzenie Marzenki
Spełnione marzenie Marzenki
- fela
- Od: 23 lut 2009, o 17:51
Januszu ten program wydaje mi się lepszy niż fotosik http://pl.tinypic.com
- drozd
Skasowałem, bo powielił mi się post
- drozd
drozd pisze:Witam wszystkich po przerwie a raczej po wojnie z telekomunikacją tp. o neostradę.
Na razie zawieszenie "broni" nie wiem na jak długo/
Romku. Witam Cię w moim ogrodzie. Jestem rad,że wzbudził Twoje zainteresowanie. Dziękuje za słowa uznania. Tak te funkie zasługują na wyróżnienie i uważam, że powinny znaleźć się w każdym ogrodzie. Co do rozstania z ogrodem nie sądzę by to nastąpiło wiosną, choć chciałbym mieć to już po za sobą.
Dorotko Jak masz ogrzewany tunel, to do ogrodu wysadzisz już piękne egzemplarze. Maje jak nie zawiążą nasion to zwrócę się do Ciebie. Dwa lata temu nie zawiązały choć też wcześnie były posiane.
Geniu.
Nie można na wszystkim postawić krzyżyk, bo może wyprowadzę się. A jak nie uda się szybko dokonać transakcji , to trochę będzie głupio i pusto w ogrodzie a tak jeszcze może nacieszę się tym co stworzyłem. Pelargonie ładnie przechowały się, bo imam gdzie je przechować. 12 okien 2m zapewnia im światło.Pelargonie bluszczolistne w ub. roku przez złą ziemię zginęły całkowicie i już nie warto kupować sadzonek. Będzie najwyżej trochę mniej. Na zdjęciu pelargonie z jednego okna. Już nawet zaczynają kwitnąć,
Marzenko
Pozostałe trawy też możesz tak posiać jak masz miejsce by je do wiosny przetrzymać. Można też od razu do gruntu w kwietniu o ile to będzie możliwe w tym roku. Sposób ten sam najbardziej pewny a nasienia masz tyle, że na pewno Ci wystarczy.
Felu
Dziękuję za adres tego hostingu też z niego korzystałem ale ostatnio przy mojej szybkości internetu
serwer nie przyjmował.
- Matemax
- 1000p
- Od: 14 sty 2010, o 19:27
Januszu, to masz powód do dumy: 12 okien
a kto je myje
pelargonie piękne, a masz też angielskie 

- drozd
Mareczku Jaka to duma. To utrapienie podczas mycia, bo jeszcze dochodzi 21 mniejszych i to wszystko moja biedna żonka stara się wypucować. Zajęcie na kilka dni. Pelargonie angielskie mam w w kilku kolorach.