Ogród Eugeniusza Radziula w telewizji.
- Agatra
- 500p
- Od: 23 lis 2009, o 17:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ogród Eugeniusza Radziula w telewizji.
Witaj Mirzan. Z całym szacunkiem, czy istnienie programów do projektowania ogrodów ma być jednoznaczne z zabronieniem szukania inspiracji u innych ? Nie miałam zamiaru się "wymądrzać", bo faktycznie żadna ze mnie ogrodniczka, ale ogród mi się podobał, pewne pomysły również. Ja oglądałam tylko program, a właściciel powiedział w nim, że ten ogród założył kilka lat temu. Pozdrawiam.
Pewnie że można szukać inspiracji u innych,ale w wpadku pana R.należy zwracać uwagę przede wszystkim na jego wiadomości z zakresu roślin.
Nie wypada zakochać się w dziewczynie,bo ma ładne włosy,nie zwracając uwagi,
że przypadkowo jest mądra i dobra.
Nie wypada zakochać się w dziewczynie,bo ma ładne włosy,nie zwracając uwagi,
że przypadkowo jest mądra i dobra.
- Agatra
- 500p
Ha . W pięty mi poszło. Na usprawiedliwienie dodam, że rad również chętnie wysłucham.
Naprawdę. Między innymi dlatego czytam wpisy na forum.
. Pozdrawiam. Kasia

Nie czuj się obrażona.Pan Radziul jest autorem kilku książek,pokazuje w telewizji
swoje rośliny.A to,że rosną w sposób ładny,to jest miłe,ale nie najważniejsze.
Ważne jest to,że ma takie zielska,które trudno w świecie znaleźć.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 lis 2008, o 17:19
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Oglądałam również ten program.
Pan Radziul ma fantastyczne rośliny
To prawdziwy hobbysta i niesamowity człowiek.
I na dodatek ma "obłędną" kolekcję cypripedium

Pan Radziul ma fantastyczne rośliny

I na dodatek ma "obłędną" kolekcję cypripedium

- Agatra
- 500p
Witam . Nie czuję się. Ja naprawdę wiem, że niewiele wiem. Dlatego się uczę. Od ciebie również. Czytałam i twoje rady. Szczególnie o uprawach powiedzmy roślin użytkowych. Pozdrawiam serdecznie. Kasia
Mirzan, to jest Twoja opinia, do której masz prawo, ale ja się z nią absolutnie nie zgadzam.mirzan pisze:Nie czuj się obrażona.Pan Radziul jest autorem kilku książek,pokazuje w telewizji
Ogród to nie są " zielska, które trudno w świecie znależć". Jeśli ktoś ma rzadkie czy cenne rośliny, albo jakąś wspaniałą kolekcję, to jest znawcą, kolekcjonerem, pasjonatem, ale niekoniecznie twórcą pięknego ogrodu. Bo ogród to coś więcej niż zbiór nawet najwspanialszych roślin i właśnie to, że one rosną "w sposób ładny" - jak to zgrabnie określiłeś - wg. mnie jest właśnie najważniejsze!
Znam przepiękne ogrody, w których brak rarytasów i egzotycznych dziwolągów, ale są tak wspaniale zaprojektowane i prowadzone, że dech zapiera w piersiach. A zwykłe rośliny z naszej strefy klimatycznej rosną zdrowo i bujnie, są pięknie dobrane i zadbane.
Tutaj fundamentalne jest pytanie :co rozumiemy pod pojęciem "piękny ogród" i czy podziwiamy wiedzę i pasję pana Radziula, czy też jego ogród.
Pozdrawiam cieplutko

Otóż to,aby nie zwracać uwagę na włosy,zapominając co pod spodem.Architektówdala pisze: Tutaj fundamentalne jest pytanie :co rozumiemy pod pojęciem "piękny ogród" i czy podziwiamy wiedzę i pasję pana Radziula, czy też jego ogród.
Pozdrawiam cieplutko
krajobrazu co nie miara,ich się produkuje,jak fachowców od marketingu i zarządzania.
Piękną układankę można zrobić z całkiem pospolitych roślin.Dla mnie ważniejsze
są właśnie wiedza i pasja.
- renata75
- 1000p
- Od: 5 kwie 2008, o 16:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Oglądałam i oczy wychodziły mi z orbit, piękny ogród i wspaniała kolekcja roślin, można się zakochać w tej przestrzeni, widać jak wszystko dobrze rośnie.
Pozdrawiam :P
Pozdrawiam :P
-
- Od: 18 wrz 2006, o 13:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Podzielam Twoją opinię.mirzan pisze:Pan Radzilul jest przede wszystkim kolekcjonerem i wybitnym znawcą roślin,

Na ogród pana Radziula należy patrzec przez pryzmat jego ogromnej wiedzy i wieloletniego doświadczenia.
Natomiast styl tego ogrodu to po prostu kwestia gustu a o tych, jak wiadomo, się nie dyskutuje

Nie to ładne co ładne tylko to, co się komu podoba

I o to chodzigoni@k pisze: Nie to ładne co ładne tylko to, co się komu podoba![]()

- Lorrie
- Od: 5 maja 2009, o 13:45
- Kontakt:
Przyłączam się do zachwyconych ogrodem Pana Radziula. Ten mur, o którym była wcześniej mowa w ogóle mi nie zakłócił wrażeń estetycznych. Zauważyłam go dopiero po obejrzeniu drugi raz tego programu. Cudny ogród ...
- amba19
- Od: 11 kwie 2007, o 20:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Uważam, że podstawową sprawą jest tutaj odróżnienie -"Ładnego ogrodu" od ogrodu kolekcjonera. Ogród starszych Państwa ze Śląska ma zupełnie inny ciężar gatunkowy niż ogród Pana Radziula. Kolekcjonowanie roślin z całego świata i zapewnienie każdej z nich optymalnych warunków do wzrostu i rozwoju to zupełnie co innego niż tworzenie uroczych zakątków w ogrodzie.
Oba ogrody są warte obejrzenia i oba są wartościowe - chociaż tak bardzo różne. Dla mnie nieciekawe są tylko takie ogrody, które zaprojektowała i wykonała firma ogrodnicza - a zajmuje się nimi wynajęty pracownik.
Oba ogrody są warte obejrzenia i oba są wartościowe - chociaż tak bardzo różne. Dla mnie nieciekawe są tylko takie ogrody, które zaprojektowała i wykonała firma ogrodnicza - a zajmuje się nimi wynajęty pracownik.
- Lorrie
- Od: 5 maja 2009, o 13:45
- Kontakt:
Ambo: podpisuję się dwoma ręcami i nogami
: świeta prawda. Lepiej mniej profesjonalnie, ale z sercem, bo to się od razu czuje ...