Plan warzywniaka
Plan warzywniaka
Witam,
Postanowiłem założyć warzywniak. Naczytałem się o wpływać warzyw na inne warzywa i skonstruowałem taki oto warzywniak:
http://img251.imageshack.us/img251/6769/warzywniak.jpg
Bardzo prosze o krytyczne opnie co do miejsca posadowienia poszczególnych warzyw jak i terminu siewu
Postanowiłem założyć warzywniak. Naczytałem się o wpływać warzyw na inne warzywa i skonstruowałem taki oto warzywniak:
http://img251.imageshack.us/img251/6769/warzywniak.jpg
Bardzo prosze o krytyczne opnie co do miejsca posadowienia poszczególnych warzyw jak i terminu siewu
Re: Plan warzywniaka
Wow
Jestem pod wrażeniem, ile pracy i jaki porządek !!! Super
Niestety nie ocenie Twojego dzieła, ponieważ sama jeszcze szukam informacji,
ale z chęcią dowiedziała bym się też, czy masz dobrze wszystko zaplanowane
Powodzenia w uprawach

Jestem pod wrażeniem, ile pracy i jaki porządek !!! Super

Niestety nie ocenie Twojego dzieła, ponieważ sama jeszcze szukam informacji,
ale z chęcią dowiedziała bym się też, czy masz dobrze wszystko zaplanowane

Powodzenia w uprawach

"jeśli chcesz być szczęśliwy przez całe życie - zostań ogrodnikiem "
Ogrodniczka na tymczasowym urlopie Anpio7 !!!
Apetycznie u Anpio7
Ogrodniczka na tymczasowym urlopie Anpio7 !!!
Apetycznie u Anpio7
- Waleria
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 sty 2007, o 11:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Koper nie obok marchwi, a przy ogórkach. A najlepiej rośnie, jeśli rozsieje się sam. Posiany w rządku zazwyczaj jest opanowywany przez mszyce. Niektórzy rozrzucają nasiona po całym ogrodzie.
Waleria
- bishop
- Od: 4 cze 2008, o 22:54
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Dookoła masz słoneczniki. Nie będzie tym warzywom zbyt cieniście?
Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
Mój czasopożeracz
- Waleria
- Od: 12 sty 2007, o 11:36
Mogłabyś podać wymiary warzywniaka? Bo nie mogę zorientować się, to grządki, czy tylko rządki?
Waleria
- Aisyrk
- 1000p
- Od: 18 sie 2008, o 16:22
Twój warzywnik wydaje się być za bardzo obrośnięty wysokimi i żarłocznymi roślinami - śliwy i słoneczniki. Jeśli miejsce na warzywnik jest małe to mogą być mizerne plony. Podaj rozmiary i strony świata.
"....na betonie kwiaty nie rosną ..."
1. Jestem facetem
2. Kierunki świata:
E
N S
W
Czyli góra obrazka to wschód.
3. Fakt z tymi słonecznikami to przesadziłem. Myślę że tylko na wschodnia część będzie zasiana.
4. Co obok marchwi w marcu zasiać jeśli nie koper. Pisali wszędzie że to dobre towarzystwo ale nikt nie zauważył że zasiany w "kupie" wabi mszyce. Dzięki
5. Wymiary nie mają znaczenia. Działka ma 30 arów a szeroka jest na 21 m. Planujemy ją podzielić na dwa paski po ok 11 m i na jednym dać warzywniak a na drugim drzewka owocowe, maliny itp. Na razie to tylko rządki.
6. Od północy z pewnością musi być ałycza. Nie chcemy robić ogrodzenia a jej ciernista struktura skutecznie zatrzyma intruza.
W takim razie od południa dałbym maliny, jeżyny, porzeczkę czerwoną, czarną i białą. chciałbym ten warzywniak w jakiś sposób odgrodzić od sadu.

2. Kierunki świata:
E
N S

W
Czyli góra obrazka to wschód.
3. Fakt z tymi słonecznikami to przesadziłem. Myślę że tylko na wschodnia część będzie zasiana.
4. Co obok marchwi w marcu zasiać jeśli nie koper. Pisali wszędzie że to dobre towarzystwo ale nikt nie zauważył że zasiany w "kupie" wabi mszyce. Dzięki

5. Wymiary nie mają znaczenia. Działka ma 30 arów a szeroka jest na 21 m. Planujemy ją podzielić na dwa paski po ok 11 m i na jednym dać warzywniak a na drugim drzewka owocowe, maliny itp. Na razie to tylko rządki.
6. Od północy z pewnością musi być ałycza. Nie chcemy robić ogrodzenia a jej ciernista struktura skutecznie zatrzyma intruza.
W takim razie od południa dałbym maliny, jeżyny, porzeczkę czerwoną, czarną i białą. chciałbym ten warzywniak w jakiś sposób odgrodzić od sadu.
- Aisyrk
- 1000p
- Od: 18 sie 2008, o 16:22
Jeśli u góry jest wschód, to z lewej strony północ? Tak mi wychodzi po przymiarce do mapy. Warzywnik usytuowałabym po słonecznej stronie - południe, zachód, po środku dałabym krrzewy, a za nimi sadek. W ten sposób rośliny nie będą zasłaniały sobie słońca.
Źle wyświetla mi się Twój szkic, nie mogę przeczytać nazw upraw.
Źle wyświetla mi się Twój szkic, nie mogę przeczytać nazw upraw.
"....na betonie kwiaty nie rosną ..."
spróbuj zapisać go na dysku a później otworzyć przy ożyciu jakiegoś programu do przeglądania zdjęć. co do kierunków świata zostały rozszyfrowane bezbłędnie.
- takasobie
- Od: 1 mar 2009, o 22:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Taka uwaga: cukinia i kabaczek wymaga wiecej miejsca i trzeba im przeznaczyć z 2 "tradycyjne" grządki 
A miesiące co oznaczają? kolejność siania? bo sałatę można spokojnie w marcu

A miesiące co oznaczają? kolejność siania? bo sałatę można spokojnie w marcu

Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Tak miesiące to kolejność siania. Będę wdzięczny za poprawki terminów
- sosi1975
- 50p
- Od: 22 lut 2010, o 23:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Bardzo ładny ten plan.
Widze 3 grządki z selerem,a nie widze pora.Może zapomniałeś,chyba że nie lubisz to inna sprawa.
Pozdrawiam serdacznie

Widze 3 grządki z selerem,a nie widze pora.Może zapomniałeś,chyba że nie lubisz to inna sprawa.
Pozdrawiam serdacznie
- marzanka
- Od: 21 lut 2010, o 22:01
Moim sposobem na koper to "siała baba mak " gdziekolwiek byle nie w rządkach , a rzodkiewki od lat wysiewam mieszajac nasiona z nasionami marchewki, buraczków, pietruszki itp szybko wyskakuje wyznacza rządki i wiem gdzie plewić
słoneczniki rzeczywiscie mogą zacienić a jak dojrzeją trzeba je usunąć to co będzie z cebulkami ?Mog a się wyrwać razem z korzeniami słonecznika a ma duuuuze.

tak z tymi słonecznikami to przesadziłem
słuchajcie generalnie, mając na uwadze wasze posty plan warzywniaczka można zakceptować.
Szkoda tylko że pogoda za oknem nie pozwala na rozpoczęcie prac

słuchajcie generalnie, mając na uwadze wasze posty plan warzywniaczka można zakceptować.
Szkoda tylko że pogoda za oknem nie pozwala na rozpoczęcie prac
mam pytanie co koło czego powinno rosnąć,czyli jakie warzywa kolo siebie jak sie lubią:
ogórki koło cebuli,grochu itd.prosze o porady
ogórki koło cebuli,grochu itd.prosze o porady