Danusiny miszmasz

Zdjęcia naszych ogrodów.
goryczka143
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 21 sie 2009, o 20:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Danusiny miszmasz

Post »

Danusiu!
Mój irys to tak jakby u Ciebie nr 11 na stronie pierwszej. Irysy masz napradę
piękne. ;:138 ;:138
Miłego dnia ;:3 ;:196
tulipan365
50p
50p
Od: 1 wrz 2009, o 18:10

Post »

Witaj!

Danusiu mogła byś napisać gdzie zamówiłaś sobie rośliny z Krysią.
Chodzi mi o ofertę roślin.
Możesz napisać mi na pw będę wdzięczna.

Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2008, o 00:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Danusiu no dotarłam do Twojego ogrodu botanicznego . Przetuptanie po nim zajęło mi 3 wieczory i dzisiejsze do południa.(zrobiłam sobie dzisiaj wolne bo nadwyrężyłam sobie stopę uciekając przed lawiną z dachu). Jestem pełna podziwu dla Twojej pasji zbieranie tak cudnych i rzadkich okazów. Piękne hobby. Dzięki Tobie miałam okazję obejrzeć na zdjęciach wiele odmian roślin o istnieniu, których nawet nie wiedziałam.Było to bardzo pouczające.
Zapisałam sobie wiele roślin i będę je poszukiwała.Życzę Ci udanych dalszych zakupów, niech Ci się kolekcje powiększają ku Twojemu i odwiedzających zadowoleniu.Będę tutaj zaglądać pełna nadziei na nowe roślinne cuda. Teraz wepchnę sobie gałki oczne na miejsce :shock: :shock: :shock: : - wyszły z zachwytu i wracam do rzeczywistości :D .
;:196 Kaśka
goryczka143
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Danusiu! ;:196
Ja też zapisałam sobie troche Twoich roślin. Bardzo chciałabym je mieć.
Awatar użytkownika
ktoś
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lis 2008, o 10:15

Post »

O jakże mi miło ,że pomimo mojej dłuższej nieobecności wstępują w moje skromne progi tak zacni i mili goście ;:180 goryczko , babi , tulipanku :D :D . Bardzo się cieszę ,że podobają się moje rośliny :D .
Mam nadzieję ,że w tym roku troszkę zaskoczę jeszcze ciekawszymi kwiatami . Wiele nowości kupionych wiosną i jesienią zeszłego roku jeszcze mi nie kwitło . Mam nadzieję zobaczyć kwitnienie w tym roku :D i , oczywiście , pochwalić się na forum :wit .
Znawcy twierdzą ,że pod tak grubą śniegową pierzynką rośliny , nawet malutkie , powinny dobrze przezimować . U nas już odwilż na całego i nie mogę doczekać się , kiedy będę mogła zdjąć okrycia ze skalniaków .
babi52
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Danusiu w Twoim wątku przeczytałam ze uprawiasz irysy louisiana. Nigdzie nie mogę znależć warunków ich uprawy, mogłabyś coś na ten temat?
Dzięki Tobie wiosną zrobię rabatę bajorkową aby moje syberyjskie i ensata miały dobre warunki. :D
Zamówiłam louisiany i nie wiem co z nimi począć :D
;:196 Kaśka
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Danusiu-- botaniku, podziwiam Cię, że jesteś taką pasjonatką unikalnych roślin. Nawet nie marzę o takiej kolekcji, ale z zachwytem podziwiałam wszystkie okazy i w miarę możliwości starałam się zpolszczać nazwy. :roll: :roll:
Awatar użytkownika
ktoś
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Babi , o tych irysach napisał bardzo przystępnie p. Radziul w swoich 'Rośliny cenne , rzadkie i ciekawe " " . U mnie rosną na stanowiskach suchych , rzadko podlewanych podczas upalnego lata , bo w dalekim kącie ogrodu :oops: , w zwykłej ziemi ( nieco gliniastej ) . Irys - według mnie , bezproblemowy .

Tajka- serdecznie dziękuję za miłe słowa :D . Jeśli mogę Ci doradzić , to jeżeli wciągnie Cię zbieractwo różnych roślin :wink: , to posługuj się raczej nazwami łacińskimi . Potem będzie łatwiej szukać ciekawych okazów .
babi52
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Danusiu bardzo dziękuję ;:196 .Idę czytać p. Radziula :D
Kaśka
Awatar użytkownika
mirdem
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sty 2010, o 11:55

Post »

Danusiu nie mogłam się oderwać od twojego miszmaszu GRATULACJEtyle roślin i ciągle nowe.Będę podglądać. ;:108 ;:108 ;:108
wesoly
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sie 2008, o 20:57
Kontakt:

Post »

uprawiasz irysy louisiana. Nigdzie nie mogę znależć warunków ich uprawy, mogłabyś coś na ten temat?

Te irysy rosną bez problemowo. Podłoże ogrodowe, ziemia pulchna, żyzna, kłącze ma nieco wystawać nad ziemie. Kwiaty są rewelacyjne.

jarek
goryczka143
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Witaj DANUSIU!

U mnie zima zamiast wiosny. Czy są zniszczenia nie wiem. Wszędzie jeszcze śnieg,
ale wiosnę też widać.
Awatar użytkownika
ktoś
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Krysiu , u nas wiosna na całego , zaraz idę na działkę i może wieczorem będą nowe fotki :D
Jarku irys louisiana odmiany DOROTHEA K. WILLIAMSON rośnie w zwykłej ziemi ogrodowej i na bardzo suchym i słonecznym stanowisku .Bardzo mocno siś rozrósł , nie przesadzany . Odmiana BLACK GAMECOK rośnie pomiędzy irysami syberyjskimi , gdzie czasami sporo podlewam i też się trzyma . Pozostałe odmiany , które mam od zeszłego roku , muszę najpierw sprawdzic jak przezimowały . Posadziłam je w różnych miejscach w ogrodzie , ale stanowisk wilgotnych nie mam , jedynie suche i trochę półcienistych . Mam wrażenie ,że irysy te nie są zbyt wymagające i rosną wszędzie .( Piszę tylko jak jest u mnie . Nie jestem żadnym znawcą ani fachowcem od roślin ).
wesoly
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sie 2008, o 20:57
Kontakt:

Post »

Tak dużo się tu dzieje więc mam pytanie? Czy ktoś zna nazwę Lilaka którego liście przebarwiają się jesienią na czerwono. Widziałem go kiedyś na wystawie jesiennej i jest rewelacyjny.

jarek
Awatar użytkownika
ktoś
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Mireczko , miło ,że do mnie zaglądasz :D :D .

Jarku , u mnie z krzewami krucho - nie jestem miłosniczką tych roślin i nawet śmiały się dziewczyny ze mnie ,że pomyliłam rododendrony z azaliami :D . W realu nie mylę tych krzewów :wink: .
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”