Lawenda,ogólnie(2006-2011) część 1 .
- Lorrie
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 5 maja 2009, o 13:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Lawenda
Na allegroo jest do kupienia książka o uprawie lawendy. Kupiłam - warto było.
-
berberysy
- 20p - Rozkręcam się...

- Od: 24 sty 2010, o 23:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Poproszę o tytuł i autora-obecnie na allegro chyba nic nie ma...
- Lorrie

- Kontakt:
"Jak uprawiać Lawendę dla przyjemności i zysku" - Poradnik wg autorstwa: Dorota i Tomasz Pawlak. Miłej lektury 
-
AgnieszkaG.
- 200p

- Od: 12 wrz 2008, o 13:24
Jest w tej chwili w sprzedaży pod hasłem : Lawenda PORADNIK uprawa dla przyjemności i zysku Też sobie chyba kupię, bo przeczytałam na stronce spis treści i myśle, ze może być interesująca. Tylko muszę poczekać na dopływ gotówki
Odnośnie uprawy innych ziół wieloletnich. Ja robiłam z nasion - szałwie lekarską, oregano, melisę, tymianek, rozmaryn (słabo zimuje, ale niech bedzie że jest wieloletni), lawendę, miętę. Z niczym nie miałam problemów. Ozdobne gatunki melisy, mięt, oregano, szałwi rozmnażam wegetatywnie.
Odnośnie uprawy innych ziół wieloletnich. Ja robiłam z nasion - szałwie lekarską, oregano, melisę, tymianek, rozmaryn (słabo zimuje, ale niech bedzie że jest wieloletni), lawendę, miętę. Z niczym nie miałam problemów. Ozdobne gatunki melisy, mięt, oregano, szałwi rozmnażam wegetatywnie.
- aledra7
- 1000p

- Od: 21 paź 2008, o 14:17
W zeszłym roku posadziłam lawendę, tylko teraz martwię się czy nie przemarzła przez te mrozy, bo głupia zapomniałam ją okryć 
- Lorrie

- Kontakt:
Mojej tez nie okrywałam. Wyczytałam, że gdy śnieg napada na agrowłókninę to ona się może zadusić. Teraz jest przykryta gruba warstwa białego puchu co w naturalny sposób powinno ją chronić przed mrozem ...
- KOBEA
- 30p - Uzależniam się...

- Od: 30 sty 2010, o 18:51
Witajcie, latem kupiłam dwa, 15 cm krzaczki lawendy w sumie zakwitła w sierpniu ale słabiuteńko i niewiele urosła do jesieni, nie przycięłam jej na jesień, czy wiosną powinnam ją przyciąć?
Bez względu na wielkość? Macie takie piękne okazy.. w swoich ogrodach, proszę doradźcie..
Pozdrawiam
Kaśka
Bez względu na wielkość? Macie takie piękne okazy.. w swoich ogrodach, proszę doradźcie..
Pozdrawiam
Kaśka
- Tula

- Od: 7 lut 2009, o 15:00
Śnieg na agrowłókninie to coś strasznego, im go więcej tym gorzej. Kiedyś jak durna posłuchałam innej durnej i poprzykrywałam agrowłókniną co się dało. Nawet świeżo posadzone, malutkie krzaczki porzeczek. Efekt był taki, że miałam połamane i pogięte rośliny, bo mokry, ciężki śnieg dociskał agrowłókninę. A wychodzące pod włókniną wiosenne cebulowe to był obraz nędzy i rozpaczy. Długie, cienkie, białe i powyginane w paragraf. Podczas odwilży, zanim ta warstwa śniegu na włókninie się roztopiła (z pół metra leżało) to pod włókniną rośliny zaczynały już gnić.Lorrie pisze:Mojej też nie okrywałam. Wyczytałam, że gdy śnieg napada na agrowłókninę to ona się może zadusić.
Poziomki uzyskujemy przez przewracanie pionków.
- Lorrie

- Kontakt:
To rzeczywiście miałaś przygodę. Ja wahałam się długo, ale chyba wygrałam na tym, że jednak nie nakryłam moich roślinek.Teraz śnieżek otulił wszystko i mam nadzieję że jakoś to wszystko przeżyje ...
- takasobie

- Od: 1 mar 2009, o 22:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Mam nasiona lawendy zebrane jesienią. Czy jak wysieję je teraz do pojemnika i wystawię za okno, to mi wykiełkują?
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
-
dawidbanan
- ---
- Od: 29 cze 2009, o 13:22
Ja wysiałem jesienią, i od listopada stoją za oknem...
- dominikams

- Od: 21 sty 2008, o 10:48
Ja wysiałam wczoraj, i wystawiłam do nieogrzewanego garażu. Jeśli się ociepli, to przeniosę je do lodówki (chyba potrzebują 6 tygodni chłodu).
- KOBEA
- 30p - Uzależniam się...

- Od: 30 sty 2010, o 18:51
Do takasobie
Zakupiłam nasiona lawendy w tyg i otrzymałam wskazówki wysiewu dodaną do zakupu.. a brzmi:
Przed wysiewem nasiona włożyć do zamrażarki na okres 2 tygodni, po upływie tego czasu mam zamiar je posiać na parapecie..
Pozdrawiam
Kaśka
Zakupiłam nasiona lawendy w tyg i otrzymałam wskazówki wysiewu dodaną do zakupu.. a brzmi:
Przed wysiewem nasiona włożyć do zamrażarki na okres 2 tygodni, po upływie tego czasu mam zamiar je posiać na parapecie..
Pozdrawiam
Kaśka
Ja nasiona mieszałam z piaskiem wilgotnym, dawałam do kubka po jogurcie i trzymałam 2 lub 3 tygodnie na półce w lodówce pod zamrażarką i później wysiewałam.
Kiełkowały. No może nie wszystkie. Wiem, że sama potrafi się rozsiewać w ogrodzie.
Kiełkowały. No może nie wszystkie. Wiem, że sama potrafi się rozsiewać w ogrodzie.
- takasobie

- Od: 1 mar 2009, o 22:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Nie mam zamrażalnika
Popsuł się i radzę sobie bez niego.
Wysiałam lawendę dziś i wystawiłam na balkon. Mam nadzieję, że mróz jeszcze będzie.
Nasiona zbierałam na klombie przed Wydziałem Spraw Obywatelskich UM. Jak mi wykiełkują i urosną - będą to historyczne rośliny
Wysiałam lawendę dziś i wystawiłam na balkon. Mam nadzieję, że mróz jeszcze będzie.
Nasiona zbierałam na klombie przed Wydziałem Spraw Obywatelskich UM. Jak mi wykiełkują i urosną - będą to historyczne rośliny
Miłka