No i jednak mała polemika -( uwazam, że beton można tak zamaskować i odpowiednio obsadzić, że nie będzie go widać) - ale to tylko tyle.Paweł Woynowski pisze:Trzeba było tak od razu. Kotwy z drutu V służą do mocowania siatki Rabitza do brzegu wykopu przed betonowaniem. Działają tak jak zszywki do papieru Przykładasz siatkę do sciany brzegu i żeby sie nie zsunęła mocujesz ją do ściany czymś takim V. ...
A co, chcesz może robić oczko z siatkobetonu?
To poczytaj posty na forum o oczkach bo to nie moja dziedzina. Ja siedzę w oczkach naturalistycznych z folii, EPDM i gardenmatu (maty bentonitowe). Nie widzę betonu w ogrodzie, ale to moje zdanie. Są tacy którym to pasuje. Betonu mam w nadmiarze w wielkiej płycie w której mieszkam i jej otoczeniu.
I to są "święte słowa" - właśnie ja jestem w takiej sytuacji, moje oczko wytrzymało zaledwie 6 latPaweł Woynowski pisze: ..Lecz jest to specjalna folia do oczek z PVC, a nie budowlana lub ogrodnicza jak niektórzy robią, która w najlepszym przypatku wytrzymuje 2 - 4 lata.
Osobiści bał bym się zakładać taką, bo przebudowa oczka jest bardzej kosztowna i pracochłonna niż budowa nowego...
Ja jednak postanowiłem teraz wykonać oczko z satkobetonu.
Na ten temat jest trochę informacji w sieci, przeglądnąłem wiele takich stron - opisywane są tam różne metody z zastosowaniem różnych materiałów stosowanych jako uszczelniacze i z zastosowaniem różnych siatek.
Na jednym z for uzyskałem informację o stosowaniu zamiast siatek stalowych siatki z włókna szklanego. Jednak więcej informacji nie udało mi się zdobyć. Informacja mnie o tyle zaintrygowała, że zacząłem szukać takiej siatki ...i udało mi się jedynie znaleźć siatkę używaną przy robotach związanych z ociepleniem budynków.
Jednak czy jej wytrzymałość jest wystarczająca???
Czy spotkał się ktoś z taką metodą wykonywania siatkobetonu do oczka wodnego?
Andrzej.