Ogród piofigla cz1.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
elsi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2009, o 17:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogród piofigla cz1.

Post »

Tomku te porzeczkowe liście to pewnie była pęcherznica.
Ja odwrotnie - nie bardzo mogę coś wyrzucić, jeśli się czegoś pozbywam,
to szukam roślince drugiego domu.
Znoszę też do siebie od innych, na razie mam miejsce :lol: :lol:
I też przesadzam, muszę wiosną przenieść dwa iglaki, zmieniam koncepcję :roll:
Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Tomku, ale nie chcesz chyba kupować kota w worku. :lol:
A co do ślimaków to zauważyłam masowy wysyp od 2 lat u mnie na działce. I tylko u mnie. U nikogo z sąsiadów nie ma takich ilości. Ja zbieram czasami całe reklamówki. Jakoś sobie upodobały moje roślinki. Chyba schodzą się z całej okolicy.:evil: Ostatnio nawet przestałam być humanitarna i po prostu wysypuję trutkę. Najgorsze, że ptakom się przez to oberwie, ale już miałam dosyć tego zbierania.
Awatar użytkownika
Matemax
1000p
1000p
Od: 14 sty 2010, o 19:27

Post »

Gosiu ale one nie szkodzą ptakom :?
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To znaczy, że jak ptak zje takiego podtrutego ślimaka to nic mu nie będzie? Gdzieś czytała, że może im to szkodzić. Mam nadzieję, że to Ty masz rację.
Awatar użytkownika
Matemax
1000p
1000p
Od: 14 sty 2010, o 19:27

Post »

A ja czytałem, że na przewód pokarmowy ślimaka tylko szkodzi ;:24 ale teraz już nie wiem :(
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To trzeba będzie poszukać czegoś na ten temat.
Awatar użytkownika
piofigiel
1000p
1000p
Od: 11 lis 2009, o 17:15

Post »

Mateusz nie nastraszysz mnie, on do przyszłej zimy do mnie nie dojdzie, poza tym idzie na północ :;230 :;230
A propos, to chyba nie naturalny kolor? :D

Elu witam Cię, nie myśl że jestem taki bezduszny, napisałem że nad tym ubolewam, obiecuję sobie że się to nie powtórzy. Czasem kiedy byłem w takiej sytuacji, szukałem chętnych do przygarnięcia moich roślin i to się udawało, jednak w tym opisanym przypadku, wszystko zawiodło i w rezultacie skończyły marnie. Tęsknię zwłaszcza za tawułą wczesną, nie do opisania był jej wiosenny urok, cóż trudno stało się.
Dziękuję Ci za podpowiedź w sprawie pęcherznicy, skoro znasz taką roślinę to na pewno wiesz :D

Gosiu w dzisiejszych czasach internetu, zdjęć cyfrowych Kota można obejrzeć i ocenić w mgnieniu oka ;:112 (to oczywiście zimowy żarcik ale widzę że lubisz żartować, mimo że w większości się tu nie znamy osobiście to chyba jesteśmy sobie trochę bliscy i możemy pożartować)
Tak ślimaki to plaga, nie myśl że są tylko u Ciebie, są wszędzie i każdy walczy z nimi na swój sposób, lepszy lub gorszy :D
Ale rozbrykaliście się tu z Mateuszem :;230 , to dobrze przynajmniej w moim wątku coś się dzieje :D

Pozdrawiam Tomek :wit
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tomku. Właśnie dlatego wybrałam to forum. Lubię ludzi pogodnych i umiejących żartować. A to forum takich przyciąga.
A propos nie znasz odpowiedzi, czy trutka na ślimaki szkodzi ptakom? :wink:
Awatar użytkownika
ursulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 paź 2009, o 23:12
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Aaaa, to i ja się włączę, jak tu tak gwarno i towarzysko ;:4
Hmmm, nie sądze aby ptaki chciały zjeść ślimakol na ślimaki. Nigdy nic takiego nie zauważyłam. A i samego otrutego ślimaka ptaszki też nie jedzą. Co więcej, one skubane nie jedzą nawet tych żwawych ślimaków! Z tego co pamiętam, to tylko drozdy jadają ślimaki i to tylko te ubrane w skorupki. Golasów nikt nie chce - chyba tylko jeże...

Poczytałam sobie i przypomniało mi się, że minionego lata nieraz podlewałam ogród po północy... Ale było fajnie...
Awatar użytkownika
piofigiel
1000p
1000p

Post »

Gosiu niestety nie wiem, nigdy nie używałem trutki na ślimaki, ja je hoduję :;230 :;230 :;230 :;230 sam się uśmiałem, ja je zbieram i powiedzmy wysyłam z dala od mojego ogrodu, co nie zmienia faktu że po każdym deszczyku albo pod wieczór gdy jest rosa, znowu się mnogo pojawiają :D

Ursulko witam, jeżyka byłoby mi żal, gdyby po zjedzeniu otrutego ślimaka źle się poczuł, to przemiłe zwierzątko gości u mnie w ogrodzie co wieczór, nie chcę by spotkała go krzywda. Może ta zima pokrzyżuje ślimakom plany rozwojowe i chociaż jednego uciążliwego zajęcia będziemy mieli mniej.
Nocne podlewanie ma wiele plusów oprócz tego że w pracy usypiam na stojąco. Miło mi słyszeć że ktoś oprócz mnie też podobnie czyni nie czuję się wtedy dziwakiem. Najszczerzej to zostawiam sobie podlewanie na koniec, gdyż inne prace wymagają więcej światła :D

Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Witaj Tomku to ja w Twoich oczach okażę się okrutnikiem , moje ślimaki są rozgniatane ,po prostu idą pod but ,nie wynoszę nigdzie i nie podrzucam sąsiadom jest ich tak dużo ,że walka z nimi jest prawie nie możliwa ,gdybym się nad nimi rozczulała to w ogrodzie nie miałabym żadnej hosty a i liliowce cwaniaki wcinają.
Rozmyślam nad trucizną i pewnie wiosną tez kupię , dobrze że u mnie nie ma tych bez skorupek są ohydne .

Genia :wit
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Geniu podniosłaś mnie na duchu. Już myślałam, że ze mnie taka okrutna baba, ale jeżeli Ty im nie odpuszczasz to czuję się usprawiedliwiona, Ty przecież serce masz na dłoni. A trutkę polecam, jeżeli faktycznie nie czyni krzywdy ptakom. Mam mniej zbierania od kiedy jej używam.
A może ktoś ma jeża do wypożyczenia? U mnie nie chce żaden zamieszkać ;:145
Awatar użytkownika
piofigiel
1000p
1000p

Post »

Geniu nie jesteś okrutnikiem trzeba ze ślimakami jakoś walczyć, ja trutki nie używałem. Niestety u mnie jest też dużo tych ślimaków golasów, te zbiera się mniej przyjemnie :D

Gosiu w ogrodzie masz za duży porządek i dlatego nie masz jeża. Pewnie ogrodzenie też powoduje że nie przychodzi z okolicy, może mieć na to wpływ także biegający pies. Pierwsza sprawa to przygotować trochę bałaganu, sterta gałęzi, kamieni miejsce gdzie jeż miałby sypialnię, kryjówkę, a potem rozszczelnić ogrodzenie bo jeśli u ciebie nie mieszka do tej pory to nie będzie miał jak wejść. Jeże chętnie goszczą w naszych ogrodach, spotyka je się wieczorem i w nocy bo wtedy żerują. Kiedy zobaczysz wokół swoich roślin rozkopaną ściółkę, korę czy co innego to jeśli nie sprawka psa to na pewno jeża. To miłe zwierzątko nie wypleni w ogrodzie wszystkich ślimaków, nie ma na co liczyć, pewnie lubi też inne przysmaki. U mnie żyje jeżyk, może nawet nie jeden, w lecie co noc go słychać buszującego w ogrodzie :D Mogę Ci go wypożyczyć, tylko jakby to miało być jakiś transfer czy co :;230 :;230 :;230

Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pożyjemy, zobaczymy. Może dojdziemy do porozumienia :wink: .
Może u mnie faktycznie gości ze względu na psa, bo wejście ma i to spore pod furtką. Takiego aż porządku to u mnie nie ma, przecież nie będę fotografowała śmieci :lol: Ale może jeszcze mam ich za mało. Pomyślimy.
Awatar użytkownika
renim
500p
500p
Od: 30 sty 2010, o 16:27

Post »

Jeżom pies nie przeszkadza. Gdy za płotem rosło zboże, to u mnie była inwazja jeży. Nieraz po północy wynosiłam je na łopacie za ogrodzenie, żeby ich pies nie zjadł. Córka z latarką, ja z łopatą. Widok niezły.
Tomku poradziłeś, żeby U Geni zacząć od 10 wątku, ale ona stworzyła dwa następne. Końca nie widać.

pozdrawiam ;:3
Renata
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”