Przy Piaskowej - ogród Anny cz. 1
Re: Przy Piaskowej - ogród Anny
Aniu - masz wspaniałą kolekcję martagów, której zresztą Ci pozazdraszczałem hehe (chociaż nazwałbym to ładniej zainspirowaniem się) i mam już posadzone całe 10 odmian, nie mogę się doczekać wiosny i ich kwitnienia!

Aniu, jestem pod wrażeniem Twojego ogrodu, posiadasz tyle pięknych kolekcji różnych roślin.
Od dawna podobały mi się piwonie, mam kilka w swoim ogrodzie, a teraz chciałam powiększyć swoją kolekcję. Już mam kilka zamówionych w sklepie internetowym, choć wiem, że wiosna to nie najlepsza pora do sadzenia, no ale ta niecierpliwość!. I tu chciałam Cię prosić o radę - czy można posadzić piwonie w takim miejscu w ogrodzie, gdzie jest dosyć wysoki poziom wody gruntowej i na wiosnę jest dość mokro (ziemia lekka piaszczysta). Nie musiałbym w lecie dbać tak bardzo o podlewanie, czy może posadzić raczej w suchym miejscu (ogród na spadku terenu) i pilnować podlewania? Będę bardzo wdzięczna za podpowiedź.
Pozdrawiam, werbenka
Od dawna podobały mi się piwonie, mam kilka w swoim ogrodzie, a teraz chciałam powiększyć swoją kolekcję. Już mam kilka zamówionych w sklepie internetowym, choć wiem, że wiosna to nie najlepsza pora do sadzenia, no ale ta niecierpliwość!. I tu chciałam Cię prosić o radę - czy można posadzić piwonie w takim miejscu w ogrodzie, gdzie jest dosyć wysoki poziom wody gruntowej i na wiosnę jest dość mokro (ziemia lekka piaszczysta). Nie musiałbym w lecie dbać tak bardzo o podlewanie, czy może posadzić raczej w suchym miejscu (ogród na spadku terenu) i pilnować podlewania? Będę bardzo wdzięczna za podpowiedź.
Pozdrawiam, werbenka
- andowan
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 16 lip 2007, o 07:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Maju-fioletowa trąbka budzi duże zainteresowanie i być może, oderwę od niej kilka łusek aby ją rozmnożyć.
Piotrze- jak to zwykle bywa, popyt rodzi podaż. Pojawiły się w Polsce źródła wielu odmian tych wspaniałych lilii. No i dobrze. Z pewnością będziesz z nich zadowolony. Myślę, że zakwitną już w tym roku.
Werbenko- witaj w moim ogrodzie. Bardzo dużo wiadomości na temat uprawy piwonii znajdziesz w dziale o bylinach( użyj wyszukiwarki ). Ale ja radzę Ci, abyś absolutnie nie sadziła piwonii tam, gdzie jest zastoisko wiosennej wilgoci. Piwonie nie cierpią tego i zaczną Ci gnić. Stracisz rośliny. Posadź wyżej, zapraw dołek żyzną glebą kompostową i rozłożonym obornikiem ( piwonie są bardzo żarłoczne ) no i podlewaj. Zanim posadzisz, zapraw karpę środkiem grzybobójczym.
Werbenko - pewnie, że sadzenie wiosenne piwonii nie jest korzystne. Ale sporo sklepów oferuje sadzonki właśnie o tej porze roku. Sama kilkakrotnie kupowałam piwonie wiosną.
Piotrze- jak to zwykle bywa, popyt rodzi podaż. Pojawiły się w Polsce źródła wielu odmian tych wspaniałych lilii. No i dobrze. Z pewnością będziesz z nich zadowolony. Myślę, że zakwitną już w tym roku.
Werbenko- witaj w moim ogrodzie. Bardzo dużo wiadomości na temat uprawy piwonii znajdziesz w dziale o bylinach( użyj wyszukiwarki ). Ale ja radzę Ci, abyś absolutnie nie sadziła piwonii tam, gdzie jest zastoisko wiosennej wilgoci. Piwonie nie cierpią tego i zaczną Ci gnić. Stracisz rośliny. Posadź wyżej, zapraw dołek żyzną glebą kompostową i rozłożonym obornikiem ( piwonie są bardzo żarłoczne ) no i podlewaj. Zanim posadzisz, zapraw karpę środkiem grzybobójczym.
Werbenko - pewnie, że sadzenie wiosenne piwonii nie jest korzystne. Ale sporo sklepów oferuje sadzonki właśnie o tej porze roku. Sama kilkakrotnie kupowałam piwonie wiosną.
Aniu - część podaży sam stymulowałem hehe i jestem bardzo zadowolony z zakupów 
- andowan

Krysiu- dziękuję. Przeurocze sasanki
Tylko wiosny nie widać i nie widać 
- Atka-a1

- Od: 28 kwie 2009, o 09:58
Witaj Aniu
, przejeżdżałam wczoraj niedaleko Ciebie i tak sobie myślałam, że szkoda, że to nie wiosna,bo mogłabym odwiedzić Ciebie i Twój ogród. Ale o takiej porze roku to tylko zaspy mogłabym oglądać 
Aniu, bardzo Ci dziękuję za odpowiedź. Mam trudny teren i ciągłe kłopoty z wyborem najlepszego miejsca pod poszczególne rośliny. Dziękuję też za przypomnienie o zaprawianiu piwonii. Przyznaje, że nie zawsze o tym pamiętam.
Pozdrawiam. Werbenka
Pozdrawiam. Werbenka
- mirdem

- Od: 26 sty 2010, o 11:55
Aniu witaj
Cudowny ogród,zajrzałam,bo ktoś przy irysach podał namiary na twój wątek.I och odpadłam irysy, piwonie, lilie i funkie .Jeśli pozwolisz będę częstym twoim gościem ,raczej oglądającym niż piszącym, no i oczywiście pełnym zachwytu.
Cudowny ogród,zajrzałam,bo ktoś przy irysach podał namiary na twój wątek.I och odpadłam irysy, piwonie, lilie i funkie .Jeśli pozwolisz będę częstym twoim gościem ,raczej oglądającym niż piszącym, no i oczywiście pełnym zachwytu.
Pozdrawiam Mirka
Ogródkowy galimatias - aktualny
Ogródkowy galimatias - aktualny
- Atka-a1

Aniu, też byłabym chętna, nawet jak piszesz, że kolor brzydszy niż na zdjęciufioletowa trąbka budzi duże zainteresowanie i być może, oderwę od niej kilka łusek aby ją rozmnożyć.
- andowan

Beatko- no niestety, cały ogród zasłany grubą warstwą śniegu. Ale do wiosny już bliżej niż dalej
Faktycznie - fioletowa trąbka nie wzbudziła mojego zachwytu ; ale innych kolekcjonerów, o dziwo, tak
mirdem - będziesz zawsze mile widzianym gościem w moim ogrodzie
Zbyt późno zobaczyłam Twoje pytania w wątku irysowym. Widziałam, że nawiązałaś już kontakt z doświadczoną ogrodniczką więc nie chciałam dublować informacji.
Cieszy mnie Twoje uznanie dla moich roślin. Dziękuję i pozdrawiam.
Niektóre z moich lilii OT, popularnych jako orientpety.

Faktycznie - fioletowa trąbka nie wzbudziła mojego zachwytu ; ale innych kolekcjonerów, o dziwo, tak
mirdem - będziesz zawsze mile widzianym gościem w moim ogrodzie
Cieszy mnie Twoje uznanie dla moich roślin. Dziękuję i pozdrawiam.
Niektóre z moich lilii OT, popularnych jako orientpety.

-
goryczka143
- Przyjaciel Forum - Ś.P.

- Od: 21 sie 2009, o 20:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witaj Aniu!
Jesteś prawdziwą czarodziejką /ogrodniczką/. Wszystkie rośliny, które pokazujesz
są piękne i bardzo zdrowe.

Jesteś prawdziwą czarodziejką /ogrodniczką/. Wszystkie rośliny, które pokazujesz
są piękne i bardzo zdrowe.
- Atka-a1

Może dlatego, że nie widzieli jej na żywo. Na Twoim zdjęciu ma piękny, głęboki kolor.Faktycznie - fioletowa trąbka nie wzbudziła mojego zachwytu ; ale innych kolekcjonerów, o dziwo, tak
A ja ... no cóż, bardzo lubię fiolet
- andowan

Krysiu - to nie ja ale NATURA
jest czarodziejką.
Beatko - ten głęboki kolor to brudny fiolet
Od wczoraj napadało 15 centymetrów dość mokrego śniegu i ciągle prószy
Ale w domu zaczynają kwitnąć hoje

Beatko - ten głęboki kolor to brudny fiolet
Od wczoraj napadało 15 centymetrów dość mokrego śniegu i ciągle prószy
Ale w domu zaczynają kwitnąć hoje

-
tulipan365
- 50p

- Od: 1 wrz 2009, o 18:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witaj Aniu!
Piękna kwitnąca hoja.
Ja też mam jakoś nie mogę jej zmusić do kwitnienia?