Fascynacja pięknościami Paulinki Z

ODPOWIEDZ
Paulinka Z
200p
200p
Od: 13 cze 2009, o 17:11
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Fascynacja pięknościami Paulinki Z

Post »

Jakie podłoże polecacie do storczyka w czasie reanimacji której powodem było notoryczne przelewanie i koniec końców zgnicie korzonków?
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 14 sty 2009, o 18:33

Post »

Podłoże przewiewne czyli dość grube,nie zatrzymujące wody.W bokach doniczki porobić otwory,które też sprzyjają przesychaniu.
Paulinka Z
200p
200p

Post »

Dostałam wczoraj pięknego falka, niestety zaczyna mu gnić stożek wzrostu...jakieś moje przekleństwo. W tej chwili pięknie kwitnie, ma kilka jędrnych liści ale między nimi w samym środku jest czarne... Jak myślicie czy istnieje jakiś sposób żeby zatrzymać ten proces gnilny? Zdjęcia niestety nie mogę wstawić bo bateria w aparacie mi padła ale wiem że doskonale wiecie o co mi chodzi...
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

Jedyny sposób jaki znam to posypanie miejsca gnicia węglem. Pomogło kiedyś mojemu Rhynchostylisowi, któremu zgnił stożek, po posypaniu węglem przestał gnić dalej.
Ale pechowo ci się trafiło z tym storczykiem, znowu zgnity... Ale to jeszcze nie znaczy, że musi uschnąć, nawet jak straci stożek wzrostu, może puścić obok siebie keiki. Póki ma jakieś liście, są szanse, że przeżyje.
Paulinka Z
200p
200p

Post »

Ale dawno mnie nie było...powodem jest chyba przestój u moich kwiatków... Tak się zastanawiam czy nie popełniłam błędów z nawożeniem...Odkąd je kupiłam nawożę wszystkie jednakowo tzn. raz na 2tygodnie zalecana na opakowaniu dawką. No i przez to nie zrobiłam im chyba czasu wegetacji- czy dobrze myślę, że to może być powodem braku kwitnienia? W tej chwili jeden z tych kilkunastu pierwszych przedłuża a w zasadzie wypuszcza nową odnóżkę na pędzie...Mam straszny mętlik w głowie, chce dobrze a chyba mi nie wychodzi:(
Najpierw stosowałam nawóz o liczbie NPK 6:4:5 a teraz 3:6:6 ten ponoć miał wzmocnić kwitnienie.
NIE WIEM CO ROBIĆ, NAWOZIĆ, NIE NAWOZIĆ, KTÓRYM NAWOZIĆ??????
Awatar użytkownika
śnieżka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2007, o 12:53
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Paulinko po przerwie. Strasznie mi przykro z powodu tych zagniwających storczyków, ale nie wpadaj w deprechę z tego powodu. Mnie też kiedyś kilka zmarniało w ten sposób, w krótkim czasie po zakupie i teraz podejrzewam, że to wina podlewania w sklepach. Teraz też mam dwa takie- ostatnie nabytki, którym właśnie gnije środek, ale przez opakowanie w sklepie, nie zauważyłam tego. Mam nadzieję, że się uratują i chociaż keiki wypuszczą. Co do nawożenia, może na razie zrób im przerwę od tego. Ja swoje nawożę max 4 razy w roku i to minimalną dawką, zwykłym nawozem do storczyków w płynie.
Awatar użytkownika
Wioleta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 lis 2007, o 18:17

Post »

Witaj Paulino :wit
Bardzo podobają mi się Twoje storczyki. Przykro mi z powodu choruszków i mam nadzieję, że poradzisz sobie z nimi i obdarzą Cię maleństwami ;:86 ;:86 ;:86
Paulinka Z
200p
200p

Post »

chyba właśnie tak zrobię, będą miały przerwę i tyle, dopiero jak zaczną pędy puszczać to dostaną witaminki.
Stożki zgniły 3 o bardzo kiepskich korzeniach, jest sens je jeszcze trzymać?
Obrazek
Ten ostatni, który dostałam od koleżanki ze zgnitym stożkiem zasypałam czarne miejsce cynamonem, skończył kwitnąć ale to chyba przez mróz podczas transportu, ale liście nadal ma ładne jędrne.
Obrazek
Taty prezent puszcza 3pęd kwiatowy, jest malusi ale chodzi o tego storczyka
Obrazek
Ten był różowy tygrysek wolno ale rośnie
Obrazek
Ten jest waniliowy w różowe piegi, puszcza
Obrazek
To dendrobium chciałabym rozsadzić ale się boje
Obrazek
I maluszki dzielnie rosną:)
Obrazek Obrazek Obrazek
Paulinka Z
200p
200p

Post »

Ale miałam dylemat...Pierwszy raz spotkałam w sklepie (castorama) sabotka...Ale koszt 45zł. Dużo, mało? Tak mnie korciło, tak pięknie pachniał, ale bałam się że nie podołam hodowli. Jejku ale nadal spędza mi on sen z powiek.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 14 sty 2009, o 18:33

Post »

Paulinko doskonale Cię rozumiem,te rozterki też.Tak długo się zastanawiałam,odłożyłam na chwilę i jak się odwróciłam to go już nie było.Może weż pod uwagę,że dobrze zrobiłaś,bo jak by przeziębnął po drodze?To by się zniszczył i tak to ma szanse na przeżycie ( wiem,że marne pocieszenie :( )
Paulinka Z
200p
200p

Post »

Dlaczego tyle kosztował to nie wiem...właśnie popatrzyłam na allego rzeczywiście dużo tańsze...
Grażynko też niedawno stwierdziłam ostatnio że zima to kiepski czas na kupowanie storczyków. Może wiosną, przygotuję się do hodowli jeśli chodzi o wiedzę i wtedy kupię:)
Awatar użytkownika
AnnaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 lut 2008, o 14:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Paulinko obejrzałam to dendrobium ale żeby nie wprowadzić Cię w błąd mam pytanie - czy widać świeżo idące korzonki, takie krótkie przy pseudobulwach :?: jeśli tak to czas na rozsadzenie ale ja bym poczekała ze 2 tygodnie, bo może teraz troszke za wcześnie. Ja jak rozsadzałam to namoczyłam, by roślina swobodnie wyszła z doniczki. Wyjęłam na gazetę , usunełam pozostałości podłoża i delikatnie rozdzieliłam pamiętając , by na każdej nowej części zostało 2 - 3 pseudobulwy. Jeśli są wśród nich młode to podziel tak, by w każdej części była stara i młoda. Nie rozrywaj korzeni a delikatnie rozdziel. Potem każdą część wkładając do nowej doniczki umieść tak, by pseudobulwy były na wierzchu podłoża a korzonki w środku. Nie wiem czy taki opis wystarczy :?: Jeśli mało to pytaj a ja Ci napisze. Pozdrawiam ;:196
Początek mojej przygody.
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Fotogaleria Garnek - moje kwitnienia i miejsca gdzie bywam :)))
Paulinka Z
200p
200p

Post »

O super! dziękuję to wystarczy. Nowe korzonki są coraz dłuższe. I jeśli mam zrobić tak jak piszesz żeby ze starą zawsze były nowe to znaczy że mogę je na 2 części podzielić. Jak kupowałam to miało tylko 3, jedną nową i 2 stare a w czasie od wiosny do jesieni zaczęło szaleńczo wypuszczać nowe pseudobulwy...Zobaczymy czy tej wiosny zakwitnie... Dziękuję Ci bardzo jeszcze raz ;:196
Paulinka Z
200p
200p

Post »

Dzisiejsze zakupy:) Falek jak to falek spodobał mi się bo ma duży wiat miejmy nadzieje że pączusie nie opadną... Mitonia chyba już nawet taką mam ale za 19,99 brałam jak leci :;230 ładna i zdrowa A cambria jejku odrazu się na nią rzuciłam jej kolor jest taki ciekawy, taki ciemny wręcz brunatny burak:) Muszę poczytać o mitoni i cambri bo poprzednie skończyły kwitnąć mieszkają w chłodniejszym pokoju i nic się u nich nie dzieje. Listki które rosną to są takie pokarbowane a to chyba oznaka braku jakiegoś składnika. Wiecie coś o tym?
Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Wioleta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 lis 2007, o 18:17

Post »

Paulinko śliczne nowości ;:63 Taką cambrię też bym wzięła bez zastanowienia :roll:
Nie wiem jak u innych storczyków, ale u Miltonii pokarbowane liście są oznaką za małej wilgotności.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”