Storczyki Agnieszki
- Storczykowa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Storczyki Agnieszki
A jemu od czego odpadł liść? Od plam czy od zwykłego gnicia?
Jak od zwykłego gnicia, posyp ugnite miejsce węglem, trzymaj storczyka normalnie w doniczce (możesz przykryć folią) i czekaj. Może puści keiki, ale jeśli jest z nim bardzo źle, to nie. A ty swoje storczyki pryskasz? Jak tak, to jest bardzo prawdopodobne, że od tego ci ugnił. Wystarczy, że trochę wody się dostanie między liście i nie wyschnie, to zaczyna gnić.
Jak od zwykłego gnicia, posyp ugnite miejsce węglem, trzymaj storczyka normalnie w doniczce (możesz przykryć folią) i czekaj. Może puści keiki, ale jeśli jest z nim bardzo źle, to nie. A ty swoje storczyki pryskasz? Jak tak, to jest bardzo prawdopodobne, że od tego ci ugnił. Wystarczy, że trochę wody się dostanie między liście i nie wyschnie, to zaczyna gnić.
- aogyy
- 100p
- Od: 30 wrz 2009, o 18:35
Dusiu i to jest dobre pytanie?
Swoich storczyków nie pryskam, tylko raz na jakiś czas czyszczę listki. Ten akurat nie miał żadnych plam, na końcu liścia sercowego, w miejscu gdzie odpadł od trzonu jest po prostu jaśniejszy, a drugi liść, ten starszy był w dobrym stanie i to mnie najbardziej zastanawia.
Jedyne co mogę jeszcze dodać to to, że jest to storczyk po przejściach ponieważ mój pies dwa razy zrzucił mi go z parapetu i to tak, że musiałam go całego od nowa umieszczać w doniczce.

Jedyne co mogę jeszcze dodać to to, że jest to storczyk po przejściach ponieważ mój pies dwa razy zrzucił mi go z parapetu i to tak, że musiałam go całego od nowa umieszczać w doniczce.
Pozdrawiam Agnieszka
Moje storczyki
Moje storczyki
- Storczykowa
A jaki kolor miał liść sercowy? Mi jeden miniaturek zrzucił liść sercowy po tym jak dostał żółtych plam, ale na tym jednym listku się skończyło i żyje do tej pory, puścił nowe liście. Nie wiem, czemu twój zrzucił, może woda się dostała w jakiś inny sposób. Tak sam z siebie to raczej nie powinien zrzucić.
A jak tam te z plamami?
A jak tam te z plamami?
- aogyy
- 100p
Dusiu, dzięki za troskę. Liść sercowy był borodowy, jeszcze dośc mały, ale pozostałe liście też miały zabarwienie bordowe od sposu, nie miał plam.
A te z plamami na razie się trzymają, nie ma następnych plam u tych najbardziej pokrzywdzonych, choć dziś obcięłam po jednym listku u dwóch kolejnych, chociaż te plamki nie były podobne do poprzednich.
Wstawię zdjęcia w poniedziałek.
A te z plamami na razie się trzymają, nie ma następnych plam u tych najbardziej pokrzywdzonych, choć dziś obcięłam po jednym listku u dwóch kolejnych, chociaż te plamki nie były podobne do poprzednich.
Wstawię zdjęcia w poniedziałek.
Pozdrawiam Agnieszka
Moje storczyki
Moje storczyki
- Storczykowa
Może im przejdzie... Nie wiadomo, czy to były plamy z choroby czy z powodu braku/nadmiaru czegoś. Ale używaj bioseptu/citroseptu, tylko nie przesadzaj z ilością kropelek, żeby ich nie popaliło.
- aogyy
- 100p
I znów witam wszystkich bardzo serdecznie
chwilkę mnie nie było, ale też nic ciekawego się u mnie nie działo. Vanda i Cambria przekwitły, ale za to kilka dni temu rozkwitło dendrobium nobile. Co prawda będzie miało tylko 6 kwiatuszków, ale są też i keiki:

Pozdrawiam Agnieszka
Moje storczyki
Moje storczyki
- Storczykowa
Dendrobium cudne, u ciebie zakwitło? Mnie by nawet 1 kwiatuszek ucieszył, a co dopiero 6. A jak tam inne storczyki?
- aogyy
- 100p
Witaj Dusiu, tak to moje kwitnienie dendrobium, pierwsze od czasu zakupu, wtedy było całe obsypane kwiatami i pachniałao. Teraz nie wyczułam żadnego zapachu. Den nobile mam od trzech lat i dopiero teraz udało mi się doprowadzić je do kwitnienia.
Pozdrawiam Agnieszka
Moje storczyki
Moje storczyki
- aogyy
- 100p
Pozdrawiam Agnieszka
Moje storczyki
Moje storczyki
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 31 maja 2009, o 20:49
A jaka pogoda za oknem!!!!
- Storczykowa
Piękne kwitnienia, ten Phalaenopsis w duże rózowe kropki o wąskich płstkach podobny do mojego. Mój też teraz kwitnie.
- aogyy
- 100p
Dziękuję za pochwały w imieniu moich kwiatuszków.
A ten ładny, słoneczny widoczek za oknem to tylko chwilowe, niestety dziś znów szaro, buro i zimno
A ten ładny, słoneczny widoczek za oknem to tylko chwilowe, niestety dziś znów szaro, buro i zimno

Pozdrawiam Agnieszka
Moje storczyki
Moje storczyki
- aogyy
- 100p
I jeszcze kilka fotek.
Oto moje trzy nowości - piękności
pierwsze storczyki zakupione w tym roku:

Miniaturka z pięknymi nakrapianymi listkami