Zima 2009/2010 -straty w ogrodach

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
Awatar użytkownika
nocny_drwal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2009, o 09:56
Kontakt:

Re: Zima 2009/2010 -straty w ogrodach

Post »

Mój kawałek jezdni, wydarty do asfaltu :wink: W miejscu w którym kończy się moja jezdnia, zaczyna się 3cm tafla wyślizganych kolein lodowych... i tak przez całą ulicę, z małymi wyjątkami. Jeździ się po tym makabrycznie.

Obrazek

A tu zaspa powstała z odśnieżania, wysokością śmietnika proszę się nie sugerować, bo stoi na śniegu, nie na ziemi...

Obrazek

Na wiosnę zamieszczę zdjęcia żywopłotu, który znajduje się w tej zaspie :|
mój ogród
pozdrawiam, Jakub
mamba9991
1000p
1000p
Od: 13 paź 2008, o 19:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

W Szczecinie też zima w tym roku daje popalić. Przeniosłam się tu w marcu 2009 i podobno przywiozłam ten śnieg ze sobą, bo od '71 takiego nie widzieli :D
Mam tu działkę, na której rosną stare, bardzo stare okazy, poniemiecka reneta, 30 - letnia winorośl, piwonie 20 - letnie. Z jednej strony myślę, że skoro są już tak wiekowe, to muszą mieć super silne korzenie i zima 2010 im nie zaszkodzi, ale z drugiej strony - skoro dotąd takiej zadymy nie widziały.... sama nie wiem. Najbardziej boję się o piwonie, bo część podzieliłam i porozsadzałam jesienią. Szkoda by mi było stracić takie stare, dobre i zdrowe okazy.
Nigdy nie można powiedzieć o ogrodzie - uff, gotowe. I to mnie właśnie zachwyca!!!!!!!!!!
Esteci i łakomczuchy
Esteci i łakomczuchy cz.2- aktualna
X-A-9
---
Od: 24 gru 2009, o 12:54

Post »

Jakub prawdę powiedziawszy to ta droga wcale nie wygląda tak źle :wink: u mnie było gorzej :wink: spodem auta charatało się o zamarznięty śnieg :roll: teraz słońce świeci i topnieje wszystko ;:138

Mambo śnieg wcale nie jest zły izoluje przed mrozem więc czym więcej tym lepiej :lol:
mamba9991
1000p
1000p

Post »

No tak. A z iglaków jest tam 5 tuj, ale w kompletnie nieodpowiednim miejscu - mianowicie pod jabłonią (mieli poczucie humoru sadząc), lecz paradoksalnie to drzewo je ochroniło przed śniegowym atakiem :D Czyli nie ma tego złego ..... Jednak warto słuchać dobrych rad i związywać, okrywać, strząsać śnieg.
Nigdy nie można powiedzieć o ogrodzie - uff, gotowe. I to mnie właśnie zachwyca!!!!!!!!!!
Esteci i łakomczuchy
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

U mnie wrzośce rosną pod sosnami z których kapała woda podczas niewielkiej odwilży i śnieg, którym przysypane są wrzośce zamienił się w bryłę lodu w której bez powietrza są teraz krzewinki :? No i trawa jest pod takim samym lodem.Już kiedyś musieliśmy ten trawnik zakładać od nowa, bo pod twardą długotrwałą skorupą lodu się 'udusił'. :roll:
qwert
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 8 kwie 2009, o 00:41
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

u mnie strat nie będzie chyba, ale ile ton śniegu przerzuciłem w tym roku, żeby młode thuje i nieco starsze bukszpany nie powyginało, tego nikt nie wie :/.
W sumie koło 10 razy akcje odśnieżania. Mieszkam w takim miejscu, że mimo, że w nocy snieg nie padał to przez wietrzną noc potrafiło zrobić zaspę na 1,4m :/. Ale przynajmniej ruchu trochę zaznałem ;:138
mamba9991
1000p
1000p

Post »

No i jak tu w ogóle pobielić drzewa, jak temperatura wciąż na minusie???? Kurcze, w grudniu nie pobieliłam i teraz mam poczucie winy.
Esteci i łakomczuchy
Awatar użytkownika
aniawoj
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 paź 2005, o 19:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Mam nadzieję ,że moje rośliny wrócą do normy. Na razie mam nowe odmiany :roll:

Jałowiec skyrocketowaty 'Horstmann'

Obrazek

Mahonia pospolita 'Wampir'

Obrazek

Kalina sztywnolistna 'Horizontalis' - ona ma w rzeczywistości 2m!!!

Obrazek

Dla niewtajemniczonych - nazwy roślin są fikcją literacką :lol:
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
100krotka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 20:11

Post »

Aniu - masz niesamowite poczucie humoru w tej całej zimowej niedoli :-)
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Awatar użytkownika
aniawoj
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 paź 2005, o 19:21
Kontakt:

Post »

Płakać będę ,gdy śnieg stopnieje i zobaczę co mi zostało w ogrodzie.... :(
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
Katarzynka
500p
500p
Od: 23 mar 2007, o 17:37

Post »

oj obyśmy mieli jak najmniej strat, ja w chwili obecnej boję się o magnolię, która pierwszy raz zimuje na mojej działce.Wiem , że surmia, której wiatr zerwał agrowłókninę wraz z pąkami liściowymi od połowy w górę jest łysa i kto wie co z tego będzie? Reszta moich i tak malutkich roślinek pod grubą warstwa śniegu.
Awatar użytkownika
nocny_drwal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Mówią, że niby wiązać... ale jak zawiązać taką kalinę przykładowo? Raz, że się nie da, a nawet, jak się da i zrobi się z kaliny taki słup, to śnieg i tak to powali. Mnie teraz najbardziej boli mój bluszcz 'goldheart' co to jest na dębie. Jest już cały spalony od mrozu, cały brązowy ;:145 ;:145 ;:145 . Miałem go otulać włókniną? czyli obwinąć cały pień dęba na wysokości 4 metrów?

Ja osobiście katalpy nie okrywam i zawsze zimowały bez strat. w tym roku też bez okrycia stoją, a co będzie... zobaczymy :|
mój ogród
pozdrawiam, Jakub
mamba9991
1000p
1000p

Post »

Właśnie, co będzie - zobaczymy .............
Wy to macie okazy, szok, to jest dopiero zmartwienie, jak się już oswoiło i pielęgnowało roślinę. Zazdroszczę. Już się w Szczecinie zadomowiłam i zostawiłam zadołowaną puszkinię, pewnie cała przemarzła, zobaczymy wiosną. Mam też zadołowane kentrantusy. Oraz derenia jadalnego, mniam mniam, na nalewkę. Ale mi dziwnie, przez 3 lata dbałam o działkę w Gdańsku, a teraz masz, przeprowadzka. I ogród od zera. Bogatsza o doświadczenia. A jak się przeprowadzałam, to zabrałam wszystkie tawułki i pierisy i różanecznik, no i ciekawe, czy - sadzone jesienią - będą żywe wiosną.
Esteci i łakomczuchy
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
nocny_drwal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Dzisiaj porobię trochę zdjęć. Przemarzniętych będzie mało, ale za to sporo rozerwanych, połamanych, pogniecionych... A najbardziej ucierpiały derenie :(
mój ogród
pozdrawiam, Jakub
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 14 lut 2008, o 08:21
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

Post »

moja działka ciągle jeszcze w śniegu, trudno ocenić mi róże, które właśnie są całkiem jeszcze zasypane,
ale drzewka młode, które się odsłoniły - jabłonki 3- letnie zostały zmasakrowane teraz przez zające :twisted: :cry:
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”