Izo-z tą realizacja planu to nie tak szybko,na razie pole pod ogród jest jeszcze uprawiane ,przez sąsiadów(szkoda zeby leżało odłogiem),szklarnie na razie nie przeskoczę finansowo...ale kiedyś w przyszłosci.
Póki co muszę skonczyc z tą cześcia która obecnie staje sie ogrodem.
Ogrody walijskie -to nasadzenia i kształt tradycyjnych ogrodów angielskich z nasadzeniami roslin egzotycznych(eukaliptusy,juki,palmy,kordyliny,agapanty,itp) oto kilka zdjęć.
Tak jak pisałem na początku,praktycznie całą wiedzę na temat angielskich, ogrodów ( i nie tylko)czerpałem z seriali BBC,takich jak"Ogrody bez granic"-gdzie zapoznałem sie z ogrodami,Hiszpani,Portugali,Włoch i Holandi,przedsawiano je na tle porównań do ogrodów angielskich.Tam tez dowiedziłąem sie o Pietcie Oudolfie,i Mien Ruys.
"Świat ogrodów","Ogrody Dziedzictwa Narodowego Angli"-które to nagrywałem z reginalnej trójki i z już nieistniejącego kanału"Marco Polo"
Wracając do ogrodu Ruys przesyłam kilka fotek które jednak nie oddają tego załozenia widac to dopiero na filmie.
Nie wszystkie nasadzenia w tym ogrodzie podobają mi sie chodzi o sam pomysł,stworznia kilku w jednym.
Ogrody holenderskie,przytoczyłem tylko ze względu na tych 2 wielkich projektantów,a tak naprawdę to nie wiele róznią sie od angielskich,zasadnicza róznica to formowane krzewy, których Holandia jest kolebka ,tam zaczęto formowac krzewy,a z czasem moda ta dotarła do Angli, i jak mozna zauważyc jest stosowana głownie w angielskich ogrodach historycznych.
Ale zeby zakonczyc tajemniczo to powiem Ci jeszcze że w jednym z odcinków "Swiata ogrodów"był fanatsycznie skomponowany ogród DALTONISTY!