RACUCHY PIWNE Z JABŁKAMI
KITRI(z kuchni indyjskiej)
ZUPA Z BIAŁEJ KAPUSTY
ZIEMNIACZANE GNOCCHI (z kuchni włoskiej)
POTRAWKA WĘGIERSKA
TAŻIN Z MARAKESZU (z kuchni marokańskiej)
KOTLET GRYCZANY
PAELLA (z kuchni hiszpańskiej)
JACHIJA POPIA(z kuchni bułgarskiej)
KOTLETY Z FASOLI
WAT WARZYWNY (z kuchni etiopskiej)
KLUSECZKI MARCHWIOWO-SEROWE
CARBONADA Z OWOCAMI z kuchni włoskiej
SAŁATKA AFRYKAŃSKA
RACUCHY Z ŻÓŁTYM SEREM
POTRAWKA INDYJSKA
ZUPA Z ZIELONEGO OGÓRKA (z kuchni azjatyckiej)
LEKKA SAŁATKA Z MANDARYNKAMI
SAŁATKA ZIEMNIACZANA WIOSENNA
SURÓWKA Z CYKORII (LUB KAPUSTY PEKIŃSKIEJ) Z SEREM
KAPUSTA Z ZIEMNIAKAMI na sposób indyjski
HAWAJSKIE BURAKI
SURÓWKA Z JARZYN PO CHIŃSKU
OŁATKI
PLACUSZKI Z ORZESZKAMI
PIKANTNA SAŁATKA Z JABŁKIEM
HOT LEMON GINGER HONEY, SURÓWKA Z KAPUSTY ZE ŚLIWKAMI
BENGALI TARKARI (jarzynowy gulasz bengalski)
RACUSZKI Z DYNI
PIKANTNA ZUPA DYNIOWA
GULASZ BOŚNIEŃSKI
KOTLECIKI Z RYŻU I SELERA
Pasztet z żurawiną, galaretką wiśniową i czosnkiem
PRZYSMAK Z WŁOSKIEJ KAPUSTY
SAŁATKA Z BAKŁAŻANÓW (z kuchni bułgarskiej)
KUSKUS Z QUARZAZATE (z kuchni marokańskiej)
WARZYWA MOKRE
KAPUSTA WŁOSKA PANIEROWANA
RISOTTO Z GRUSZKĄ I SEREM CAMEMBERT
SABDŻI (z kuchni indyjskiej)
MARCHEW Z OGÓRKIEM ŚWIEŻYM
SURÓWKA WIOSENNA Z GRZANKAMI
GULASZ EGIPSKI
DUSZONE PORY
POTRAWKA Z WARZYWAMI I CURRY
RYŻ Z INDYKIEM I POMARAŃCZAMI
CHILIJSKI BUDYŃ Z KAPUSTY
PLACKI KUKURYDZIANE
SAŁATKA Z KAPUSTY BIAŁEJ "CZERWONA"
CIECIERZYCA/SOCZEWICA Z KOKOSEM
PASZTECIK NOWOJORSKI
SURÓWKA Z CZEREŚNIAMI
RÓŻOWA ZUPA
FASOLA PO GRUZIŃSKU
KAPUSTA Z CURRY(z kuchni indyjskiej)
WARZYWNE LO MEIN (kuchnia azjatycka)
RAITA Z ZIEMNIAKÓW
ZUPA SZCZAWIOWA Z RYŻEM
SURÓWKA Z CUKINII
DYNIA Z POMIDORAMI W ŚMIETANIE
ZAPIEKANY PRZEKŁADANIEC Z SEREM
PLACKI Z CUKINII Z KREMEM TWAROŻKOWYM
ZUPA PRZECIERANA Z CUKINII
CZULENT
ZUPA CHRZANOWA Z CHRUPKAMI Z BURACZKÓW
KNEDLE Z GWIAZDNICĄ W SOSIE CZOSNKOWYM
ZUPA KMINKOWA
SAŁATKA Z MNISZKA
PALAK KOFTA (z kuchni indyjskiej)
ZUPA WESELNA (z kuchni tureckiej)
SOS BRĄZOWY, HUMUS (z kuchni indyjskiej)
ZUPA Z KIWI Z MIĘTĄ
KAPUSTA CZERWONA PO FLAMANDZKU
LACUSZKI KAPUŚCIANE
SAŁATKA NOWOJORSKA
JESIENNE WARZYWA W ZIOŁACH
SAŁATKA WIOSENNA Z JAJKIEM
ZUPA POMIDOROWA WIOSENNA
ZUPA ZIEMNIACZANA Z ZIOŁAMI
RYŻ Z WARZYWAMI
SAŁATKA Z MIĘTĄ
RYŻ ZE SZPINAKIEM
KLUSKI KRAJANE A LA FLACZKI
OPIEKANE GRUSZKI Z ŻÓŁTYM SEREM
BUDYŃ Z KASZY JAGLANEJ
SURÓWKA PO ROSYJSKU
ZUPA LASOPY
CHLEB Z ZIARNAMI NA ZAKWASIE
ZUPA - NIESPODZIANKA
ZUPA MATEMBELE
ZUPA KREM Z KALAFIORA
CUKINIA W ESTRAGONOWYM SOSIE
ZAPIEKANKA Z WARZYW I MAKARONU
SURÓWKA Z DYNI
KAPUSTA DUSZONA PO GRECKU
ZUPA Z DYNI PO KOSOWSKU
FILECIKI Z JARZĘBINĄ
MUSAKA Z CUKINII
SELERY PO FRANCUSKU
SOLIANKA
SŁODKA SAŁATKA Z CUKINII
GROCH Z KAPUSTĄ
SAŁATKA GRECKA GOTOWANA
ARCHAR Z MANGO I CEBULĄ
Nawet nie sądziełem, że tak wiele osób pisze wątki kulinarne. Nieśmiało zakładam swój, choć pewnie gdzieś zginie w tym gąszczu. No ale spróbujmy

Na początku podaję przepis na
PROSO Z KREMEM ŚLIWKOWYM
składniki:
15dkg kaszy jaglanej
0,5l mleka
paczka cukru wanilinowego
0,5 łyżeczki kurkumy
0,5kg śliwek
3łyżki cukru
serek toska
sposób wykonania:
- zagotować mleko z cukrem wanilinowym i kurkumą,
- wsypać kaszę i bardzo powoli gotować,
- śliwki wydrylować i rozgotować w małej ilości wody,
- wymieszać mus z cukrem i serkiem,
- kremem wyłożyć ugotowane proso.
RADA: można zrobić ze śliwek suszonych (wystarczy 20dkg) tak jak ja to zrobiłem
- podaje się to na zimno, ale wg mnie ciepłe lepsze

