Żaby, jaszczurki i inne żyjątka na działce cz.1

Nie wiesz gdzie rozpocząć przygodę z Naszym Forum ? Zacznij właśnie od tej sekcji !
Zablokowany
Awatar użytkownika
Xa-b
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 cze 2007, o 17:43

Post »

nemo56 pisze:
nemo56 pisze:dzisiaj sfotografowałem przy oczku (mam nadzieję) zaskrońca, który usiłował zjeść żabę.
Jednak ten osobnik nie pasuje mi zanadto do zaskrońców internetowych.
Mam nadzieję, że to nie jest młoda żmija. Brrrrrrr...
Fotki później... (jak przeżyję)

Obrazek
Że tak zapytam, co jest nietypowego w tych zaskrońcach? Chyba że to nie o tych pisałeś?
Awatar użytkownika
Xa-b
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 cze 2007, o 17:43

Post »

Do mnie najczęściej wpadał Tadzik (zając) i przepiękna sarna.. no dopóki nie obgryzła kuninghamii, nie opitoliła mlodej czeremchy.. od tamtego czasu wiatrówka naładowana, jak to mówią 'sorry Winetu nie ma tak dobrze'. Naturalnie 2,5m plot z siatki jej nie powstrzymuje. Ale ostatnio, od kiedy za płotem buduje się kolejny domej rzadko widuje się sarny. Tadzika tata miał że tak powiem na muszce. Zając zamarł i myślał że jest niewidzialny .. miał lufe między uszami..no ale to Tadzik, nasz Tadzik, ma imię.. nie je sie tego co ma imię. A teraz co?? WRÓCIŁ z wdzięczności za darownie życia dzieci przyprowadził.
Niestey bażant za pożarcie ciemiernika trafił na stół... ile lat można to zielsko sadzić? Stado 20 bażantów pozostawiło po sobi step..
Awatar użytkownika
Józef
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2006, o 12:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

a to moje "domowe" żabki".. Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Fleur 78
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 lip 2007, o 23:21

Post »

Witam!
U mnie bywa cala menażeria: dzikie króliczki, sarenki (od kiedy jest ogrodzone już nie bywają), świerszcze, jeżyki, przeróżne ptaki, krecik, robaczki świętojańskie, motylki, ślimaki, żaby, pszczoły piaskowe, modliszka, bażanty.... a raz była nawet ZMIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIJA ;:44
Niestety nie wszystkich bywalców udało mi się sfotografować. Sporo mam na zdjęciach, ale załączę tylko kilka. Zacznę od czworonożnego właściciela ogródka, który nad wszystkim czuwa!
Pozdrawiam,
Fleur 78

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
mike1
100p
100p
Od: 21 sie 2007, o 21:12

Post »

drugie od prawej - gdyby jeszcze ostrość była dobra to zdjęcie można by śmiało wysłać na wystawę fotograficzna :) Gratuluję :D
Awatar użytkownika
Fleur 78
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Mike 1, dziękuję za komplement! Czy chodzi Ci o zdjęcie ślimaka? Jeśli tak, to u mnie ostrość jest dobra. Tak mi się przynajmniej wydaje (nie jestem profesjonalistką).
Pozdrawiam,
Fleur 78
Awatar użytkownika
mike1
100p
100p

Post »

Arion rufus też jest fajny, ale u mnie drugie od prawej to zdjęcie motyla na tle gałązek iglaka - prawie ideał

Ślimak piękny ale tło w postaci żwirku zupełnie zamazuje jego piękną fakture powierzchni ciała i kształt. :( Gdyby tak na innym tle ..... :D
Awatar użytkownika
Fleur 78
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

U mnie motylek jest trzeci od prawej. Myślałam, ze u wszystkich widać tak samo...
Mam jeszcze inne zdjęcia tego motylka, ale nie wiem czy lepsze. Ale skoro już mam, to pokażę.
Musiałam niestety zmniejszyć ilość pikseli w moim aparacie, bo kiedy wysyłałam do kogoś zdjęcia, baaaaardzo długo szły. Oczywiście jest to ze stratą na jakości zdjęć a przy tym nie jestem super fotografem...
Pozdrawiam,
Fleur 78

Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
mike1
100p
100p

Post »

oczywiście to forum ogrodnicze a nie fotograficzne wiec nie o to chodzi aby zdjęcia były arcydziełem, ale ja na to zwróciłem uwagę, bo jest naprawdę ciekawe - ze względu na obiekt (motyl) i kompozycję.

Uwieczniając na kliszy/matrycy świat roślin i zwierząt przy okazji można też poćwiczyć sztukę fotografii - przyjemne z pożytecznym ;:122

Kto jeszcze nie zna to polecam http://zpfp.pl/pl.htm ;:333

http://zpfp.pl/galeria/konk2007/index.htm - (inne zwierzęta) zdjęcie podobne do Twojego :D (wyróżnione !!!)
Reposit-10
Konto usunięte na prośbę.
Od: 22 sty 2006, o 11:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

U mnie motyl jest też na trzecim miejscu, licząc od prawej :shock:
Ciekawe zwierzątka u Ciebie goszczą, Fleur. Pies w zamyślonej pozie jest fantastyczny - nawet na pierwszy rzut
oka , sadziłam, że to jakiś ozdobny posążek w ogrodzie .. :lol: :lol:
Ale bym się przestraszyła, widząc modliszkę na łonie natury :shock: . Czy tam gdzie mieszkasz jest ich dużo ?

Gratuluję takiej nietypowej menażerii :D
Awatar użytkownika
Fleur 78
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Mike 1, dzięki za link! Bardzo fajny.
Amlos, Nie wiem czy jest tu duzo modliszek. Ja widziałam do tej pory tylko tę jedną. Nie miałam wcześniej pojęcia jakiej jest wielkości modliszka, dlatego zdziwiłam się, ze jest taka duża. Sfotografowałam ją przy karcie telefonicznej i zapalniczce, żeby łatwiej można było sobie wyobrazić jej wielkość. "Do twarzy" jej tez wśród listków goździków kamiennych.
A mój piesek, Bobik, jest specjalistą od przybierania przecudacznych póz. Ale najśmieszniej wygląda, gdy... wcale nie wygląda, bo się cały zakopie pod poduszka, pod kocykiem lub pod innym przykryciem i go nie widać (bo jest malutki i chudziutki (4kg!) Na jednym ze zdjęć , Bobik leży w tych samych goździkach, co na innym zdjęciu modliszka.
No ale już chyba za bardzo odeszłam od tematu (z miłości do mojego Bobiczka) i zaraz mi się oberwie!
Pozdrawiam,
Fleur 78

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
agrazka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 22 maja 2005, o 23:39
Kontakt:

Post »

Ale śmieszne pozny robi ten Twój czarny pies.
Fajny jest napisz coś więcej o nim, czy jest rasowy?
serdecznie - Grażyna - Mój ogród...
Awatar użytkownika
Fleur 78
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Grażynko, to jest charcik włoski. Nie jest on czarny, tylko taki ciemnoszary, można powiedzieć grafitowy. Fachowo, ten kolor sierści nazywa się niebieski. Trudno wyobrazić sobie śmieszniejszego pieska! Zachowuje się, jak rozpieszczony trzylatek! Cały czas mu w głowie psoty i figle Kiedy robię dołki w ziemi na sadzonki, kopie dołki przy mnie. Kiedy ja zakopuję , on tez! Cały czas mi "pomaga". A jeśli nie chcę jego pomocy, "kradnie", np; wyrwany chwast, zmiotkę, czy rękawicę ogrodową i ucieka... każdy sposób dobry, żeby zwrócić na siebie uwagę! A ponieważ nie rozumie co to agresja, nikogo się nie boi. Ma "koleżankę rottweilerkę, którą doprowadza czasem do białej gorączki. Kiedy ta już ma dosyć zabawy, on nadal chce "się ganiać" więc zaczepia ją jak natrętna mucha. Nieraz już pokazała mu zęby, ale on się z tego tylko śmieje! "A dogoń mnie!"Bo przecież w końcu to chart!!! A przy tym jak śmiesznie biega!!! Jak gdyby nie potrzebował tylu łapek! Kazda w swoja stronę i prawie nie dotykając ziemi. Starożytni Rzymianie nazywali charciki włoskie: "ptak bez skrzydeł".
No i nie ma drugiego takiego maminsynka!!!
Ale się rozgadałam! Na dzisiaj wystarczy!!!
pozdrawiam i życzę miłych snów,
Fleur 78
Labor
100p
100p
Od: 12 lut 2007, o 08:58

Post »

Obrazek
Mariola54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 wrz 2006, o 00:33