Kuchenne wariacje Ani ;)

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Anusska
1000p
1000p
Od: 10 paź 2008, o 15:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Kuchenne wariacje Ani ;)

Post »

Witam Was serdecznie w nowym wątku! :)
Jak się domyślacie, powstał dlatego, że uwielbiam gotować :wink: Ale nie tylko - bo fotografować także (jeśli zdjęcia wychodzą w miarę dobrze, bo z moim sprzętem nie zawsze są takie, jak chcę :lol:) . Dlatego postanowiłam połączyć swoje dwie pasje - i zapraszam Was do oglądania i, mam nadzieję, kosztowania wypieków lub potraw z przepisów przez mnie wypróbowanych. Ale żeby wejście do "forumkowej kuchni" nie było na sucho, przedstawiam Wam pierwszy przepis (którym, notabene, właśnie się zajadam :lol: ):

1. Ciasto czekoladowe w 5 minut

Składniki:

- 4 niezbyt czubate łyżki mąki pszennej,
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki kakao
- 1 duże jajo
- 4 łyżki mleka
- 3 łyżki oleju
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- mikrofalówka :)

Przygotowanie:
Wymieszaj w misce przesianą mąkę z kakao, cukrem i proszkiem do pieczenia. Do oddzielnej miseczki wbij jajko, rozbełtaj. Dodaj do miski z mąką jajko, mleko i olej. Wymieszaj. Przełóż do czystej miseczki, co najmniej 1/2 większej od objętości ciasta, by nie wypłynęło. Włóż do mikrofalówki na 3min. na maksymalną moc. Obserwuj ciasto - jeśli zakończy swój wzrost wcześniej niż minutę przed wyjęciem, możesz wyjąć nieco wcześniej, po około 2,5min. od rozpoczęcia "pieczenia". Po wyjęciu można dowolnie ozdobić - ja użyłam do tego roztopionych kilku kostek czekolady (ciasto nie jest duże :) ) wymieszanych z łyżeczką kawy rozpuszczoną w około 1 łyżce gorącej wody, oraz kilku perełek cukrowych.

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
gogi
200p
200p
Od: 27 lut 2009, o 12:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Kuchenne wariacje Ani ;)

Post »

Przepis intrygujący i do tego ta oszczędność czasu :shock: , skopiowałam sobie i wypróbuję.
Awatar użytkownika
Anusska
1000p
1000p

Post »

Dzięki Gosiu, że zajrzałaś do mnie :) Przepis warty wypróbowania i, jak napisałaś, duża oszczędność czasu. Gdy po raz pierwszy zobaczyłam przepis, nie chciało mi się wierzyć, że cokolwiek może z tego wyjść :roll: Ale jednak udało się. Ciasto smakuje prawie jak murzynek. No, może jest trochę mniej "puchate", bardziej zbite... ale czekoladowe z pewnością :lol: Daj znać, jak Ci wyjdzie!
marzena 63
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lip 2008, o 06:39

Post »

Aniu
przed chwilą upiekłam ciasto wg Twojego przepisu :heja i już go nie ma ;:224 Jest bardzo dobre.Dzięki za ten przepis.Jest super ,gdy przyjdą niespodziewani goście.Może masz jeszcze jakiś przepis na takie szybkie i dobre dania :roll: ;:65
pozdrawiam Marzena
Spis moich linków
Awatar użytkownika
gogi
200p
200p
Od: 27 lut 2009, o 12:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Aniu, zrobiłam to ciasto z moim dzieckiem i choć wydawalo mi się dość nieprawdopodobne to faktycznie sie udało i do tego drugoklasista spokojnie może zrbonić je sam :uszy
Mam jeszcze pytanie, czy wyjmujesz je z formy gorące, czy czekasz aż ostygnie? Ja wyciagnełam na gorąco.
marzena 63
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lip 2008, o 06:39

Post »

Gosiu
Masz rację ,że to ciasto nawet drugoklasista może zrobić bez problemu :lol: .Ja dodaję trochę więcej proszku do pieczenia,to wtedy jest bardziej puchate.Robię teraz od razu z dwóch porcji i trochę dłużej trzymam w mikrofalówce.Jedna porcja to było stanowczo za mało dla dwóch osób ;:224 (dla syna i m.)a ja też musiałam chociaż trochę spróbować ;:223
pozdrawiam Marzena
Spis moich linków
Awatar użytkownika
Anusska
1000p
1000p

Post »

Marzeno, cieszę się, że ciasto przypadło Ci do gustu :) Więcej takich szybkich przepisów na dania raczej nie mam, chyba że może mam podać taki na kurki smażone z cebulą? Dobre są, a i roboty przy nich nie za dużo, choć to nie w 5 minut :lol: Tyle, że zdjęcia aktualnie nie posiadam.

Gosiu, ciasto wyjmuję jeszcze ciepłe. Pomagam sobie trochę łyżką, żeby ładnie wyszło. Przepis dla drugoklasisty wg mnie w sam raz - bez korzystania z piekarnika, szybko i bezpiecznie :wink: Tylko miałabym wątpliwości, czy sam jest zje, bo jednak trochę syte jest... ale zawsze ktoś mu pomóc może :roll: :lol:
aner
200p
200p
Od: 3 sie 2009, o 10:42

Post »

:wit Aniu--czy to ciasto może być pieczone w piekarniku?
Renia
Awatar użytkownika
Anusska
1000p
1000p

Post »

Oczywiście, można :) Wtedy będziesz musiała potrzymać nieco dłużej, około 15-20 minut, zanim wyciągniesz. Najlepiej sprawdzaj patyczkiem do szaszłyków, czy już gotowe :wink:
aner
200p
200p
Od: 3 sie 2009, o 10:42

Post »

Dziękuję Aniu,na pewno wypróbuję--pozdrawiam :wit
Renia
Kaja
500p
500p
Od: 29 sie 2006, o 20:40

Post »

Dziękuję za przepis.Kiedy ma się ochotę na coś słodkiego jest niezastąpiony.
"Sprzedałam" go już kilku osobom i są zachwyceni prostotą i smakiem.
Znajoma robiła już kilka razy,a ostatnio zamiast kakao dodała mielone orzechy.Powiedziała,że też jest smaczne.
Awatar użytkownika
Anusska
1000p
1000p

Post »

Aner, cieszę się, że skorzystasz z przepisu :wink: Daj znać, jak wyjdzie!

Kaja, proszę bardzo :lol: Ciekawy ten pomysł na dodanie orzeszków... akurat mam trochę na zbyciu, więc może spróbuję ;:183

Dziś upiekłam babeczki, wykorzystując przepis Dorotus z TEJ strony. Babeczki wyszły dobre, choć jak dla mnie trochę za bardzo czuć w nim gorzkawy posmak cytrynowej skórki. Ale na szczęście "złagodziła" to słodycz kremu, który jest na wierzchu ;:57 No to może podam przepis na... :

2. Babeczki orzechowe z cream cheese

Składniki naokoło 10 sztuk (mi wyszło 11 :wink:):

- 85 g włoskich orzechów, zmielonych (zastąpiłam mielonymi migdałami)
- 4 łyżki miękkiego masła
- 80 g drobnego cukru do wypieków
- otarta skórka z połowy cytryny
- 70 g mąki
- pół płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
- pół płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 jajka, roztrzepane
- orzechy włoskie do dekoracji, może też być starta czekolada

Masa z cream cheese:

- 250 g cream cheese, np. Philadelphia (można też użyć Mascarpone)
- 5 łyżek cukru pudru

Do jednej miski dodać orzechów mielonych, masło, cukier, startą skórkę z cytryny, mąkę, sodę, proszek i jajka. Wszystko miksować do połączenia się składników.

Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, przełożyć do nich ciasto (troszkę mniej niż pół papilotki - babeczki urosną, a przecież trzeba jeszcze udekorować je serkiem).

Muffinki piec około 20 minut w temperaturze 190?C. Wystudzić. Cream cheese ubić z cukrem pudrem, udekorować babeczki serkiem (najlepiej wyciskać ze szprycy lub rękawa cukierniczego, choć ładnie też wygląda 'chmurka' z masy nakładanej łyżką), a następnie nałożyć orzech na czubku lub posypać czekoladą.

Smacznego :)

Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”