Moje storczyki

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Alima2
1000p
1000p
Od: 16 sie 2009, o 22:49
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Moje storczyki

Post »

Alima2 pisze:
patrykgiel pisze:nie są zbyt mocn ścięnięte ?? żeby się "zupa storczykowa" albo co gorsza zgnilizna, storczyki nie powinny nawet dotykać szyby gdy stoją na parapecie !/? :? :? :?
Hm...o tym nie pomyślałam !!
Okna nie dotykają-o tym wiedziałam. Ścisk straszny-to prawda......
Myślisz,że im zaszkodzi-stoją tak od jesieni..to jest okno w kuchni-mam wrażenie,że para wyjątkowo im odpowiada-dość dobrze się trzymają!
Sama nie wiem...
Byle do wiosny-wyniosę je na zadaszony balkon :)
Właśnie zrobiłam solidny przegląd parapetowych storczyków.....powiem są w ekstra kondycji,zdrowe mocne liście i zdrowe jędrne korzenie-chyba im pasuje :)
Awatar użytkownika
Taccanivea
1000p
1000p
Od: 24 cze 2009, o 12:49
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja też moczę storczyki, w przegotowanej, odstałej wodzie, ale mam ich tylko 9 na razie... :wink:
Pozdrawiam, Maryla
Pracuję nad kolekcją hoi, ficusów, storczyków i syngonium:)
Spis treści
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 paź 2009, o 18:42

Post »

Hehhe już Ci piałam w ogrodowym zaszalałaś kobieto na całego cudowne nabytki aż oczy z orbit mi wyszły !
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Co do podlewania, ja podlewam (chyba jako jedyna na forum, ale uważam, że podlewanie to najlepsza metoda, nie uznaję moczenia storczyków innych niż Vandowate i te co rosną bez podłoża).
A światła storczyki lubią dużo, więc okno jest najlepszym miejscem. A poza tym uprawa storczyków nie powinna być na pokaz, to roślinom powinno być dobrze (a niektórzy robią tak, że dają storczyki np. na meble, by je wszyscy widzieli, a storczykom tam źle).
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

A mnie się Dusiu wydaje, że wystarczy pięknie wyeksponować okno storczykowe i wtedy mamy dwa w jednym. Storczyki mają się dobrze a równocześnie pięknie się prezentują ;)
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 14 sty 2009, o 18:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Storczyki mogą rosnąć nawet w piwnicy pod warunkiem,że są właściwie doświetlane.Przyzwyczaiłyśmy się,że stoją na parapecie bo tam mają najwięcej światła.ale tak wcale nie musi być.Mogą stać w głębi pokoju jeżeli też mają oświetlenie.Bez tego nie ma kwitnienia.
Awatar użytkownika
Alima2
1000p
1000p

Post »

Sylki3 pisze:Alinko jeśli chodzi o podlewanie to ja swoje namaczam- mam ich ponad 40, oczywiście czasu trzeba trochę na podlewanie zarezerwować ale przecież ja kolo nich nie stoję tylko wlewam wodę np. do pięciu doniczek bez dziurek, wkładam storczyki i idę obiad robić! zresztą jakbym kolo nich stala i patrzyla to bym w życiu się nie wyrobiła z wszystkim- teraz siedzę na chorobowym to mam dużo czasu ale jak wrócę do pracy to będę siedzieć od 8-16, potem zrobienie obiadu, posprzątanie domu, pranie, prasowanie i z wszystkim jakoś się wyrabiam :) uważam że wtedy najlepiej się napiją gdy stoją sobie w wodzie tak z 15 minut. moja mama która mieszka w jednym domu ze mna ma około 20 storczyków i też wszystkie je namacza :) ostatnio je tylko podlała to te z większą ilością korzeni miały suchutko już po 3 dniach!

aha a co do stania blisko okna- ja mam w domu bardzo gorąco- ok 25-28 stopni ( zależnie od pomieszczenia) i mam wielki tlok na parapetach tak więc czasem zdarzy się że niektóre dotykają szyby i jeszcze nic imi się do tyej pory nie stało, ja myślę że to też dużo od rodzaju okien zależy :) na pewno dużą rolę odgrywa czy są one szczelne :)
Witam serdecznie :)
Ja tez już mam 46 ( dzisiaj dostałam jednego w prezencie -od klienta :;230 :;230 )
Ja namaczam w starej brytfannie- wchodzi po 10 naraz :;230 :;230
Ale,ale Ty trzymasz tylko 15 min? Ja około 2 godzin- może za długo???
Co do okna- tez mam ponad 25 stopni( jestem zmarzluchem!!) I powiem szczerze,te na parapetach ( szczególnie w kuchni) są naprawdę w dobrej kondycji. Mam inny problem-takie przeludnienie -nie wygląda dobrze...miałabym inne ciekawe miejsce na piękną prezentację...tylko co ze słońcem ???
Awatar użytkownika
Alima2
1000p
1000p

Post »

Taccanivea pisze:Ja też moczę storczyki, w przegotowanej, odstałej wodzie, ale mam ich tylko 9 na razie... :wink:
Marylko a Ty jak długo trzymasz w wodzie ?
Powiedz masz je na parapecie czy na półeczce ( nie pamiętam ;:223 ) ;:180

-- Śr 03 lut 2010 21:43 --
trzynastka pisze:Hehhe już Ci piałam w ogrodowym zaszalałaś kobieto na całego cudowne nabytki aż oczy z orbit mi wyszły !
ZEMSTA BYŁA SŁODKA!!!!!! :;230 :;230
Awatar użytkownika
Alima2
1000p
1000p

Post »

Storczykowa pisze:Co do podlewania, ja podlewam (chyba jako jedyna na forum, ale uważam, że podlewanie to najlepsza metoda, nie uznaję moczenia storczyków innych niż Vandowate i te co rosną bez podłoża).
A światła storczyki lubią dużo, więc okno jest najlepszym miejscem. A poza tym uprawa storczyków nie powinna być na pokaz, to roślinom powinno być dobrze (a niektórzy robią tak, że dają storczyki np. na meble, by je wszyscy widzieli, a storczykom tam źle).
No właśnie dlatego pytam=nie chciałabym zrobić im krzywdy :)
Awatar użytkownika
Alima2
1000p
1000p

Post »

justus27 pisze:A mnie się Dusiu wydaje, że wystarczy pięknie wyeksponować okno storczykowe i wtedy mamy dwa w jednym. Storczyki mają się dobrze a równocześnie pięknie się prezentują ;)
Tylko okien mi brakło :;230 :;230 :;230 :;230
Awatar użytkownika
Alima2
1000p
1000p

Post »

Grażyna Widera pisze:Storczyki mogą rosnąć nawet w piwnicy pod warunkiem,że są właściwie doświetlane.Przyzwyczaiłyśmy się,że stoją na parapecie bo tam mają najwięcej światła.ale tak wcale nie musi być.Mogą stać w głębi pokoju jeżeli też mają oświetlenie.Bez tego nie ma kwitnienia.
Dziękuję- wyjaśnij mi..jakie oświetlenie, czy lampy takie pokojowe ( mam bardzo jasno w domu-mąż nie znosi półmroku) -wystarczą?
Awatar użytkownika
Alima2
1000p
1000p

Post »

NO muszę Wasze metody poćwiczyć :)
a Jak często zalewasz???
Awatar użytkownika
patrykgiel
500p
500p
Od: 10 lut 2009, o 20:51

Post »

podlewa się storczyki gdy mają srebrnawe korzenie !!, i nie ma rosy na doniczce ! z pewnością zauważysz że zrobią się zielone gdy podlejesz, dobrym sposobem jest złapanie doniczki i stwierdzenie czy jest stosunkowo lekka co do rośliny !
Awatar użytkownika
Alima2
1000p
1000p

Post »

Kurcze z taką ilością nie jetem w stanie każdego z osobna zobaczyć...Muszę lecieć taśmowo!! Obiecałam sobie- co 5 dni,,,kąpiel :)
Awatar użytkownika
Alima2
1000p
1000p

Post »

aha- jutro nabędę nawilżacz-pewnie spodoba się moim maleństwom :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”