Cebula dymka, wiosenna i ozima.Cz.1
- asia-6003
- 200p
- Od: 10 maja 2009, o 10:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
żywotność dymki??
Witam! wynalazłam w domu cebulki dymki, która powinna być posadzona wiosną. część cebulek zaschła na wiór ale część jest jeszcze ok. czy mogę z nimi poczekać do wiosny? czy lepiej posadzić je na zimę (ale już nie za późno?)? a może od razu do doniczki i na szczypior? proszę o radę!!
- judyta
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 lut 2008, o 14:08
Re: Cebula dymka, wiosenna i ozima.
Chciałam kupić cebulę dymkę do wiosennego sadzenia.
Nie mam rozeznania w odmianach, których jest kilkanaście i nie kupiłam
.
Może macie sprawdzone odmiany cebuli godne polecenia.
Zależy mi na odmianie późnej, nadającej się do przechowywania.
Nie mam rozeznania w odmianach, których jest kilkanaście i nie kupiłam

Może macie sprawdzone odmiany cebuli godne polecenia.
Zależy mi na odmianie późnej, nadającej się do przechowywania.
serdecznie pozdrawiam, judyta.
U judyty na prowincji ; jud-linki
nadwyżki ogrodowe i parapetowe;
- Kubuś
- 200p
- Od: 2 paź 2008, o 17:50
Podpisuję się i ja pod tym pytaniem tylko jeszcze interesują mnie odmiany wczesne takie z biała łuską, i jeszcze odmiany z fioletową łuską.
Pozdrawiam
Pozdrawiam

U Kubusia na wsi-Mój ogródek
- ankha
- Od: 5 kwie 2009, o 17:17
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Miałam Wentę, czerwona łuska, delikatna sałatkowa - jeśli ktoś lubi - do tej pory ładnie się przechowują resztki w piwnicy, niestety szybko znika hihi.
- judyta
Ankho-dziękuję za odzew.
Zakupiłam odmianę Wolską w dwóch sortach I (0,5-1 cm), II (1-1,5 cm). Mam trochę pietra, bo kiedyś ta odmiana mi kompletnie się nie udała, ale do dzisiaj nie wiem, czy to był taki rok, czy wina jakości cebulek, odmiany czy miejsca posadzenia
Czy ktoś miał przykre doświadczenia z tą odmianą?

Zakupiłam odmianę Wolską w dwóch sortach I (0,5-1 cm), II (1-1,5 cm). Mam trochę pietra, bo kiedyś ta odmiana mi kompletnie się nie udała, ale do dzisiaj nie wiem, czy to był taki rok, czy wina jakości cebulek, odmiany czy miejsca posadzenia

Czy ktoś miał przykre doświadczenia z tą odmianą?
- hafciarz
- 200p
- Od: 20 lut 2007, o 09:59
Wolska jest bezproblemową odmianą , ładna cebula , długo się przechowuje , musimy pamiętać o "łamaniu szczypiora wtedy idzie w bulwę". Od kilku lat mam tą odmianę i jestem zadowolony .
- elik_49
- 1000p
- Od: 15 mar 2009, o 20:51
Mi raczej też zawsze udawała się cebula Wolska, myślę że jest najlepsza a w tamtym roku dodatkowo zaprawiałam cebulki, nawet w takie lato jak tamto bardzo deszczowe nie gniła, przechowuje się aż do teraz 

pozdrawiam Ela * Moje zielone różności
- Waleria
- Od: 12 sty 2007, o 11:36
Dzisiaj trafiłam na cebulę, która powinna usatysfakcjonować wielu spośród nas. Cebula zimująca, czyli ozima.
Odmiany: Augusta, Balstar, Labrador, Glacier 250,Wolf i parę innych. Przeważnie sprzedają po pół kilograma, dla plantatorów, ale też już są w małych opakowaniach. Siać należy w sierpniu, by wytworzyła parę listków. Na wiosnę można wyrywać miesiąc wcześniej, od tej sadzonej z dymki, przechowuje się najwyżej 3 miesiące.
Może ktoś już uprawia? Ja mam zamiar w tym roku i zamierzam dodatkowo okryć włókniną.
Odmiany: Augusta, Balstar, Labrador, Glacier 250,Wolf i parę innych. Przeważnie sprzedają po pół kilograma, dla plantatorów, ale też już są w małych opakowaniach. Siać należy w sierpniu, by wytworzyła parę listków. Na wiosnę można wyrywać miesiąc wcześniej, od tej sadzonej z dymki, przechowuje się najwyżej 3 miesiące.
Może ktoś już uprawia? Ja mam zamiar w tym roku i zamierzam dodatkowo okryć włókniną.
Waleria
- judyta
Dzięki, dzięki za informacje o Wolskiej-czuję się podniesiona na duchu, że nie dałam plamy z wyborem odmiany
A czy zwracacie uwagę na sort-wielkość cebulek dymki, z tym też miałam dylemat przy wyborze
Nie mam doświadczenia, która jest lepsza, nigdy na to nie zwracałam uwagi. Na wszelki wypadek kupiłam i I i II
Walerio-przekonaj mnie do sadzenia cebuli z rozsady
..chciałabym a boję się
Raz wysiewałam i klęska

A czy zwracacie uwagę na sort-wielkość cebulek dymki, z tym też miałam dylemat przy wyborze

Nie mam doświadczenia, która jest lepsza, nigdy na to nie zwracałam uwagi. Na wszelki wypadek kupiłam i I i II

Walerio-przekonaj mnie do sadzenia cebuli z rozsady

Raz wysiewałam i klęska

- Waleria
- Od: 12 sty 2007, o 11:36
judyta! Nie potrafię Cię przekonać do uprawy cebuli z rozsady, bo nie uprawiam w ten sposób. Mam zamiar właśnie wyruszyć po dymkę,żeby ją dobrze podsuszyć nad wyciągiem.
Waleria
- Ewadz34
- 200p
- Od: 10 lut 2009, o 09:28
Może się komuś przyda ta informacja: na grządki z rosnącą cebulą dymką, nauczona doświadczeniem mojej babci, sypię odrobinę popiołu drzewnego (musi być to popiół z drewna). Zwykle podczas zabiegu odchwaszczania, mieszam warstwę ziemi z popiołem, pazurkując międzyrzędzia. Nie wiem, co w tym popiele jest, ale cebula nie choruje, nic jej nie żre i w ogóle pięknie rośnie.
W żar epoki użyczą wam chłodu
Tylko drzewa, tylko liście...
- judyta
Ewa-coś w tym jest !!! Ja w ubiegłym roku dowiedziałam się o tym popiele drzewnym, że wspomaga wzrost i chroni przed szkodnikami. Przyznam się szczerze, że nie dawałam wiary temu.
Lecz w ubiegłym roku posadziłam cebulę na miejscu, gdzie został przegrabiony popiół z jesiennego ogniska. Cebula urosła mi rewelacyjnie !!! Jeszcze nigdy nie miałam tak dorodnej cebuli !!!! 

- Ewadz34
- 200p
- Od: 10 lut 2009, o 09:28

My skrzętnie gromadzimy popiół drzewny (nie może tam być węgla, to ważne) i od maja, kilkakrotnie, sypiemy w cebulkę. Naprawdę polecam

W żar epoki użyczą wam chłodu