Agapant(Agapanthus) -uprawa,zimowanie,problemy
- aniawoj
- Przyjaciel Forum
- Od: 9 paź 2005, o 19:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Agapant(Agapanthus) -uprawa,zimowanie,problemy
Czy ktoś go ma?
Znajoma 2 lata temu kupiła kłącze. W zeszłym roku miał dwa listki, w tym 4- i to wszystko na co go stać!
Jest wsadzony w doniczce,dużej.
Postanowiła go wyrzucić ,ale zabroniłam ,więc zostałam cudownie obdarowana.
wiem ,że agapant lubi rozbudowac system korzeniowy ,aż do wypelnienia doniczki. Mam więc zostawić mu dużą doniczkę czy powiększać stopniowo? A może na wiosnę wsadzić do gruntu i zostawić?
Co zrobić ,aby wreszcie zaczął rosnąć?
Znajoma 2 lata temu kupiła kłącze. W zeszłym roku miał dwa listki, w tym 4- i to wszystko na co go stać!
Jest wsadzony w doniczce,dużej.
Postanowiła go wyrzucić ,ale zabroniłam ,więc zostałam cudownie obdarowana.
wiem ,że agapant lubi rozbudowac system korzeniowy ,aż do wypelnienia doniczki. Mam więc zostawić mu dużą doniczkę czy powiększać stopniowo? A może na wiosnę wsadzić do gruntu i zostawić?
Co zrobić ,aby wreszcie zaczął rosnąć?
Agapant.
Witajcie.
Tak mam dwa agapanty i to dość dorodne.Są koloru niebieskiego ale liście jeden ma szersze a drugi węższe.Pięknie kwitną i to bardzo długo.
Trochę Was to zdziwi ale zaryzykowałem trzy lata temu i posadziłem do gruntu.Okrywam korą i potem liśćmi oraz pare gałącek świerku.Jak do tej pory przeżyły już dwie zimy.Dokupiłem ubiegłego roku jeszcze dwa białe,ale te z marketów to tak rosły całe lato jak u tej Pani/pare listków/.Ale też zostawiłem w gruncie.
Tego swojego agapanta przechowaj gdzieś w pomieszczeniu a wiosną wsadz do gruntu i powinien już zakwitnąć.
To mój agapant: http://www.dzialka.sz-ek.pl/52.html
przepraszam za brak opisów przy zdjęciach ale jutro to naprawię.
Tak mam dwa agapanty i to dość dorodne.Są koloru niebieskiego ale liście jeden ma szersze a drugi węższe.Pięknie kwitną i to bardzo długo.
Trochę Was to zdziwi ale zaryzykowałem trzy lata temu i posadziłem do gruntu.Okrywam korą i potem liśćmi oraz pare gałącek świerku.Jak do tej pory przeżyły już dwie zimy.Dokupiłem ubiegłego roku jeszcze dwa białe,ale te z marketów to tak rosły całe lato jak u tej Pani/pare listków/.Ale też zostawiłem w gruncie.
Tego swojego agapanta przechowaj gdzieś w pomieszczeniu a wiosną wsadz do gruntu i powinien już zakwitnąć.
To mój agapant: http://www.dzialka.sz-ek.pl/52.html
przepraszam za brak opisów przy zdjęciach ale jutro to naprawię.
Z pozdrowieniami Zygmunt
- aniawoj
- Przyjaciel Forum
- Od: 9 paź 2005, o 19:21
- Kontakt:
Tak,chodzi mi o ten właśnie kwiat- agapant afrykański.
widziałam go Zygmuncie na Twoich zdjęciach z działki- dostosuję się do Twojej rady. Teraz zimuje w doniczce, wiosną wsadzę do gruntu.
Nawiasem mówiąc nigdy nie widziałam kwitnącego "na żywo", tylko na ilustracjach. Wiem jednak ,że właśnie długo kwitnie ( czerwiec-sierpień),no i kwiaty są piękne.
widziałam go Zygmuncie na Twoich zdjęciach z działki- dostosuję się do Twojej rady. Teraz zimuje w doniczce, wiosną wsadzę do gruntu.
Nawiasem mówiąc nigdy nie widziałam kwitnącego "na żywo", tylko na ilustracjach. Wiem jednak ,że właśnie długo kwitnie ( czerwiec-sierpień),no i kwiaty są piękne.
- izabella1004
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 kwie 2008, o 08:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Malkar
- 500p
- Od: 27 sty 2007, o 21:16
Mam dwa agapanty. Jeden biały, drugi niebieski. Nie pamietam - kupilam, dostałam dawno temu, lat kilkanaście temu.
Biały kwitnie dużo słabiej od niebieskiego, w tym roku miał chyba pięć kwiatostanów. Niebieski kilkanaście dużych, dorodnych. Szkoda tylko, że nie zrobiłam zdjęcia, tak mi jakoś zeszło.
Zauważyłam, że obficiej kwitną mocno rozrośnięte kępy, które mają w donicy ciasno. Kiedy parę lat wstecz, je przesadzałam i do donicy wsadziłam tylko kilka kłączy, to słabo kwitły. Pierwsze dwa lata nic nie kwitły.
Nawożę od wiosny do jesieni granulowaną azofoską mniej więcej co 10 dni, zimują w piwnicy gdzie jest malutko światła, nie podlewam ich podczas zimy.
Biały kwitnie dużo słabiej od niebieskiego, w tym roku miał chyba pięć kwiatostanów. Niebieski kilkanaście dużych, dorodnych. Szkoda tylko, że nie zrobiłam zdjęcia, tak mi jakoś zeszło.
Zauważyłam, że obficiej kwitną mocno rozrośnięte kępy, które mają w donicy ciasno. Kiedy parę lat wstecz, je przesadzałam i do donicy wsadziłam tylko kilka kłączy, to słabo kwitły. Pierwsze dwa lata nic nie kwitły.
Nawożę od wiosny do jesieni granulowaną azofoską mniej więcej co 10 dni, zimują w piwnicy gdzie jest malutko światła, nie podlewam ich podczas zimy.
Pozdrawiam. Małgorzata
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Kontakt:
Ciekawe czy Ania zimowała swojego agapanta w gruncieaniawoj pisze: Zygmuncie .... dostosuję się do Twojej rady. Teraz zimuje w doniczce, wiosną wsadzę do gruntu.

i jaki był tego efekt?
Aniu zajrzysz tutaj ???.
Miałam olbrzymi kilkuletni okaz niebieskiego agapanta miał ostatnio 6 pędów kwiatowych,
jak rozkwitły to była bajka...poezja .
Niestety zimą 2006/2007 padł w piwnicy gdzie zawsze zimował - może 10 a może 9 lat.
Był tylko jeden raz przesadzony a właściwie wymieniłam jemu ziemię w tej samej donicy ...
został bowiem podzielony między znajomych -
oni mieli a ja nie...

Kupiłam wiosną ubiegłego roku białego i niebieskiego,rosną raczej niemrawo,
kiedy doczekam choć jednego kwiatka.
Zainteresowała mnie sugestia Zygmunta i próba Ani...tylko czy udana? Czy warto ryzykować ?:roll:

- Aisyrk
- 1000p
- Od: 18 sie 2008, o 16:22
Re: Agapant - bulwy.
Wiosną kupiłam 2 agapanty i posadziłam w doniczkach. Cał sezon stały na działce i jakoś wegetowały, nie martwiło mnie to zbytnio, ponieważ kłącza były z marketu i cieszyłam się, że w ogóle żyją. Na jesieni prawie zasuszone wstawiłam z doniczkami do ciemnej, lecz ciepłej, piwnicy. Dzisiaj zobaczyłam, że one wcale nie zasnęły - mają po kilka jasnożółtych długich liści. Co robić?
"....na betonie kwiaty nie rosną ..."
Moje też się obudziły , ja przestawiłam je bliżej okna i troszkę podlałam .
- mirdem
- Od: 26 sty 2010, o 11:55
Witam.Dobrze,że znalazłam ten wątek.Mam dwa biały i niebieski(podobno, kupione dwa lata temu,ale ani razu nie kwitły) Na tą zimę zostawiłam je na widnym chłodnym(15 stopni) parapecie.Cały czas mają liście. Co zrobić ,żeby w tym roku doczekać się kwiatów.
Pozdrawiam Mirka
Ogródkowy galimatias - aktualny
Ogródkowy galimatias - aktualny
-
- Od: 24 lis 2009, o 14:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Agapant - bulwy
Witam
Kilka lat temu od mojej koleżanki mieszkającej w Helsingborg Szwecja dostałam agapanta afrykańskiego.Ona swoje agapanty uprawia w gruncie i w gruncie pozostawia na czas zimy.
Zima w Helsingborg jest łagodna, temperatura oscyluje pomiędzy 0 a -5 stopni.
Ja swoje uprawiam w donicach i na zimę przenoszę do chłodnego( ok. 7 stopni) jasnego pomieszczenia i ograniczam podlewanie.
Myślę, że aby obficie zakwitł musi być przechowywany w temperaturze od 1 do 8 stopni
Na zdjęciach ogród mojej koleżanki

A to zdjęcie z parku Helsinborg ?Fredriksdahl? te agapanty na zimę przenoszone są do pomieszczenia

agapant w moim ogrodzie

pozdrawiam Elżbieta
Kilka lat temu od mojej koleżanki mieszkającej w Helsingborg Szwecja dostałam agapanta afrykańskiego.Ona swoje agapanty uprawia w gruncie i w gruncie pozostawia na czas zimy.
Zima w Helsingborg jest łagodna, temperatura oscyluje pomiędzy 0 a -5 stopni.
Ja swoje uprawiam w donicach i na zimę przenoszę do chłodnego( ok. 7 stopni) jasnego pomieszczenia i ograniczam podlewanie.
Myślę, że aby obficie zakwitł musi być przechowywany w temperaturze od 1 do 8 stopni
Na zdjęciach ogród mojej koleżanki

A to zdjęcie z parku Helsinborg ?Fredriksdahl? te agapanty na zimę przenoszone są do pomieszczenia

agapant w moim ogrodzie

pozdrawiam Elżbieta
- Aisyrk
- 1000p
- Od: 18 sie 2008, o 16:22
Re: Agapant - bulwy
Ciekawe, ile lat trzeba czekać aby dochować się takich pięknych okazów.
"....na betonie kwiaty nie rosną ..."