GRAŻYNKO- dziękuję za odwiedziny, roślin w ogrodzie z roku na rok przybywa a pamięć coraz słabsza i stąd pomysł na opisanie wszystkich roślin rosnących w ogrodzie ( niestety, bez kwiatów). Nie wiem jak długo te tabliczki informacyjne będą, czy je szybko światło nie zniszczy, najwyżej następnej zimy wykonam nowe tabliczki. Cieszy mnie że wykorzystasz nasz pomysł, pracy trochę trzeba w to włożyć, ale koszty niewielki.
GENIU- dziękuję za odwiedziny, widzę że masz niezły zgryz z tą piwnicą, kiedyś w każdym domu musiała być piwnica i mało kto patrzył czy teren nadaje się na budowę domu z piwnicą. Katalpy w ogrodzie mam dwie, jedna rośnie na ogrodzie ( pokazywana) tnę ją mocno co roku, druga rośnie nad rzeką, jest nie cięta i ma ze 12 metrów wysokości, drzewo to ma kilkumetrowe roczne przyrosty i nie nadaje się do małych ogrodów.
Przez ostatnie dwa dni i u nas dużo śniegu napadało, oceniam że na ogrodzie jest warstw śniegu grubości od 40 cm do pół metra.
ARABELLO- dziękuję za odwiedziny, pomysł z oznaczaniem roślin wart jest powielenia, gdyż koszt jest niewielki.Dziękuję za pozdrowienia.
DANUTO- dziękuję za odwiedziny, musiałem się coś zrobić z opisem roślin, już jest ich za dużo żeby wszystko spamiętać. Oprócz fizycznej pracy z cięciem i wyginaniem drutu na nóżki ,oraz pisaniem i laminowaniem etykiet ,dużo czasu zajęło mi studiowanie wszelkich informacji w zakresie nazewnictwa roślin ogrodowych w celu szczegółowego zapisania na każdej z wykonanych etykiet prawidłowej nazwy rosnącej w ogrodzie rośliny .
Do tej pory do nazw roślin podchodziłem "po macoszemu", ale kiedy zdecydowałem się na wykonanie etykiet dla każdej rośliny ( każda roślina ma numer ewidencyjny- i jak wynika z tej numeracji jest ich aktualnie 500 roślin), to już musiałem znaleźć poprawną i pełną nazwę każdej rośliny.
Szukanie w internecie, a jest to prawdziwa skarbnica wiedzy zdjęć i opisów roślin zajęło mi najwięcej czasu, zaniedbałem trochę spacery po ogrodach innych Forumowiczów, ale udało mi się zidentyfikować wszystkie drzewa, krzewy i iglaki rosnące w naszym ogrodzie. Następna prezentacja zdjęć z 2010 roku będzie już z pełnym opisem, zobaczymy czy dobrze rozpoznałem swoje rośliny.
Kontynuacja zdjęć roślin rosnących na Placu Centralnym