Mój ogród....

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
adamian
500p
500p
Od: 13 wrz 2009, o 18:41
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mój ogród....

Post »

Witajcie :)
Alinko dziękuję. Podziwiam wciąż Twoje prace a pewnie mnóstwo czasu i cierpliwości potrzeba do udziergania takich cudeniek

Geniu zdjęcie żółtego pleione również z wystawy, częściej można spotkać odmiany w kolorze różowym.
Pozdrawiam

i na koniec optymistycznie... piękna zimowa pogoda :wit

Obrazek
Alina662
1000p
1000p
Od: 9 lis 2009, o 19:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Brrr zimno mi się zrobiło na widok tej pięknej malowniczej krainki.Buziaki zostawiam ;:196
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Witaj Adasiu czytałam że chcesz siać przypołudniki , ja radziłabym jeszcze portulakę ,czytałam że sama się potem rozsiewa i będziesz miał ja co rok na skalniku.

Obrazek
to moje przypołudniki

Obrazek

Obrazek

Obrazek
adamian
500p
500p

Post »

Jednoroczne w pierwszym roku powinny stworzyć ciekawe plamy i zestawienia wśród kamieni i zanim rozrosną się byliny powinno być już kolorowo. Geniu kępy przypołudników wyglądają niezwykle ciekawie, jedyną chyba wadą jest zamykanie kwiatów w czasie pochmurnej pogody. Portulaki jeszcze nie wysiewałem , dobrze że przypominasz o jej istnieniu. Już nie mogę doczekać się choć odrobinę podobnych okazów jak u Ciebie.
A oto niektóre z przeznaczonych w tym roku do zagospodarowania. :)

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/71bfbff788f14a60a4med.jpg[/img
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Adaś szalejesz z tymi kwiatkami , ja też posadziłam portulakę bo w zeszłym roku wiosna robiłam mój mały skalniaczek , a jak już się przekonałeś ja uwielbiam kolorowe kwiatki .
Masz niskie iryski one też fajnie wyglądają na skalniaku . Jak nie masz to podziel się swoimi .

Czyżbym widziała nasiona goryczek ? Gdzie kupiłeś u nas nie mam w niedzielę tydzień temu szukałam

Genia :wit
Awatar użytkownika
Grzesik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2009, o 15:49

Post »

Cześć Adam :D
Jak byliśmy w ogrodzie botanicznym zrobiłeś fotkę takiemu pnączu, miało fioletowe owoce w kiściach podobnych do winogron. (Magdamisia skubnęła całą do torebki ;) ) Masz może tę fotkę? I gdybyś mógł mi przypomnieć nazwę ;) :D
Awatar użytkownika
MagdaMisia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 mar 2009, o 20:39

Post »

Grzesinku Sinofranchetia Chinensis :wit mam sporo nasion jakby coś...

Obrazek
adamian
500p
500p

Post »

Magda
Dziękuję za identyfikację rośliny, co do której zacząłem mieć wątpliwości czy jej owoce należą do wcześniej sfotografowanej. Miło, że znalazłaś czas i do mnie wpadłaś :)

Obrazek

Grzesiek wcześniej zrobiłem foto innego pnącza z OB, któremu błędnie przypisałem te owoce

url=http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/b4f ... 6e64a.html]Obrazek[/url]
to jednak jest Pueraria lobata z rodziny Fabaceae, której owocem są strąki. Bardzo ciekawe, niezwykle dekoracyjne pnącze i kusi mnie by zdobyć nasiona, zwłaszcza że roślina wykazuje niezwykłe właściwości lecznicze.

Geniu
Goryczki kupiłem w Kwiatonie, jeśli nie uda Ci się kupić proszę daj znać to wyślę. Jest to mieszanka różnych gatunków kwitnących latem i jesienią, producent nie precyzuje jakich
więc w torebce niespodzianka.
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Adam w jakim Kwiatonie ? troszkę głupio zamawiać 2 paczuszki goryczki . Pewnie jest tam mieszanka . U nas nigdy jeszcze nie było ja już 2 lata szukam .
Adam zamierzasz to wszystko siać ,Ja najwięcej to chyba miałam z 10paczuszej do siania a w tym roku jeszcze mniej będę siać.
Genia :wit
Awatar użytkownika
MagdaMisia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Adaś Adaś ;) niezła kolekcja... wpadałabym częściej do Ciebie ale nie dostawałam powiadomień :(
I masz ten kosmos pełny - ja go nigdzie nie mogłam znaleźć - gdzie kupiłeś? Widzę też dynie z FS (Hubbard?) i piżmową. Ode mnie też dostaniesz nasionka dyń ;) no i tej Mizuny :D
adamian
500p
500p

Re: Mój ogród

Post »

Geniu to jeszcze nie wszystko :) nasion jeszcze przybędzie. Goryczek na stojaku było kilkanaście torebek, kosztowały niecałe 2zł. Jeśli chcez mogę przy okazji kupić.
Madziu forum tak się rozrosło że przynajmnie mi jest trudno być tu na bieżąco, co nie zmienia faktu, że wciąż czuję się dobrze w tak sympatycznym towarzystwie. Wiesz że dzięki Tobie trafiłem na FS, z nasion których jestem bardzo zadowolony. Pełny kosmos udało mi się zamówić w sklepie internetowym Vilmorin, wiedziałem, że wpadnie Ci w oko bo to nowość... a będzie ich jeszcze trochę :) Pozdrawiam serdecznie
adamian
500p
500p

Post »

Zdjęcie z Ogrodu Botanicznego, Żeleźniak.

Obrazek
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Re: Mój ogród

Post »

adamian pisze:Geniu to jeszcze nie wszystko :) nasion jeszcze przybędzie. Goryczek na stojaku było kilkanaście torebek, kosztowały niecałe 2zł. Jeśli chcez mogę przy okazji kupić.
Madziu forum tak się rozrosło że przynajmnie mi jest trudno być tu na bieżąco, co nie zmienia faktu, że wciąż czuję się dobrze w tak sympatycznym towarzystwie. Wiesz że dzięki Tobie trafiłem na FS, z nasion których jestem bardzo zadowolony. Pełny kosmos udało mi się zamówić w sklepie internetowym Vilmorin, wiedziałem, że wpadnie Ci w oko bo to nowość... a będzie ich jeszcze trochę :) Pozdrawiam serdecznie
Bardzo bym Cię prosiła o te goryczki
Awatar użytkownika
Grzesik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2009, o 15:49

Post »

adamian pisze: to jednak jest Pueraria lobata z rodziny Fabaceae, której owocem są strąki. Bardzo ciekawe, niezwykle dekoracyjne pnącze i kusi mnie by zdobyć nasiona
Czyli trzeba zorganizować jakieś spotkanie w OB jak już będą wisiały dojrzałe strąki ;) :D
Muszę przyznać, że bardzo ciekawy kwiatostan :D
Awatar użytkownika
MagdaMisia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Adas a powiedz byłeś może w Kwiatonie? Są już nasionka?
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”