Dzisiaj kuchnia jest moja
Uwielbiam gotować, piec, smażyć, próbować...
Wołowina w piwie dla Syna
Kg wołowiny /udziec, pierwsza krzyżowa/
3 cebule
3 łyżki mąki /dałam kukurydzianą/
oliwa z oliwek do smażenia
butelka piwa Koźlak Amber
tymianek, musztarda Dijon,liście laurowe, sól,pieprz
Wołowinę pokroiłam w grube kawałki,popieprzyłam,obtoczyłam w mące.Obsmażałam partiami na patelni, wrzucając każdą partię zrumiernionego mięsa do garnka. Osobno poddusiłam cebule pokrojone w półplasterki.
Do mięsa dodałam cebule i przyprawy, oprócz musztardy.Podlałam piwem.
Dusiłam wolniutko aż mięso będzie miękkie.Dodałam łyżkę musztardy, dosmaczyłam jeszcze solą i pieprzem.Pychotka wyszła
Tajska zupa z owocami morza dla M.
pól litra rosołu i pól litra wody
30 g tajskiej pasty Tom Yum
mała paczka mrożonych owoców morza
sok z cytryny, łyżka sosu ostrygowego, kolendra
Rozpuscić pastę Tom Yum w rosole i wodzie,wrzucić opłukane na sicie owoce morza, zagotować.Przed podaniem dodać sok z cytryny,sos ostrygowy i kolendrę ze słoika.Gotować 5 minut.Gotowe
C.d.n.