Storczyki Storczykowej cz. 2

Zablokowany
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 14 sty 2009, o 18:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Storczyki Storczykowej cz. 2

Post »

Spotkałam właśnie takiego i maziatego,którego już nie mam w OBI w tym tygodniu po 19.90.Był taki wybór,że mozna było dostać oczopląsu.Dusiu on w rzeczywistości jest jeszcze piękniejszy bo dobrze mu sie przyjrzałam.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

Spotkałaś takiego jak mój różowy 3 pędowy? On jest w rzeczywistości dużo piękniejszy niż na zdjęciach :).

Zmoderowany cytat
Proszę nie cytować wypowiedzi ,do której piszesz odpowiedż.Bezpośrednio pod nią odpowiadasz.
Cytat służy odniesieniu się do konkretnego fragmentu wypowiedzi, pytania - reguła.
JOVANKA

.
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Tak,był tak!!Miałam ochotę kupić nawet kilka ale temperatura na zewnątrz mnie odstraszyła.Było -10*C!!Były też brzoskwiniowe,no cudne.Ale też zauważyłam,że w niektórych storczykach kwiatuszki były jakby podwiędnięte,czyli zmarznięte.Dlatego wolałam nie ryzykować.Naromiast tego różowego w kropki miałam w ręce,wyglądał na zdrowego,dlarego wiem jaki jest piękny :heja
Awatar użytkownika
EWA K
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2008, o 23:16
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Dusiu gratuluję nowości i kwiatów na starszych ;:138
A jak tam Twoja Phalaenopsis bellina ?
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Grażyna Widera pisze:Tak,był tak!!Miałam ochotę kupić nawet kilka ale temperatura na zewnątrz mnie odstraszyła.Było -10*C!!Były też brzoskwiniowe,no cudne.Ale też zauważyłam,że w niektórych storczykach kwiatuszki były jakby podwiędnięte,czyli zmarznięte.Dlatego wolałam nie ryzykować.Naromiast tego różowego w kropki miałam w ręce,wyglądał na zdrowego,dlarego wiem jaki jest piękny :heja

To spotkałaś takiego jak mój w kropki? Myślałam, że takiego jak mój 3-pędowy. A w jakim obi byłaś, że był taki duży wybór? Ja ostatnio byłam w maju... Też były całkiem ładne storczyki. A różowego mam ze spotkania, kupiłam z 2 pędami, teraz ma tylko 1 pęd, z dwoma kwiatuszkami, które na szczęście mimo krótkości pędu (pęd ma kilkanaście cm) są pełnowymiarowe i bardzo śliczne. Ale w sumie szkoda, że nie kupiłaś sobie tych storczyków, jakby były dobrze zawinięte, nic by się nie stało. Swoje nowości przywiozłam w samych foliach, też był mróz wtedy, ale nie było jak ich zapakować. Nawet reklamówki nie miałam, musiałam je normalnie w rękach nieść.
Dusiu gratuluję nowości i kwiatów na starszych
A jak tam Twoja Phalaenopsis bellina
Bellina ciągle żyje, puszcza nowe listko, ale korzonków nie ma najlepszych, więc siedzi pod folią. Przydałoby mi się orchidarium...
Inne botaniczne też się mają całkiem dobrze, jeszcze mi żaden nie usechł, więc się bardzo cieszę. Mam nadzieję, że w tym roku któryś zakwitnie, najbardziej bym się cieszyła z kwitnienia lueddemaniany (mam 2, może akurat któraś zakwitnie...).
Botanicznych mam na razie kilka (bellina, violacea, amboinensis, equestris różowy, 2 equestrisy ilocos alba, 2 lueddemaniany). Zamierzam sobie kupić jeszcze schillerianę (ciekawe, czy będą na OG), Mini Marka (podobno na OG mają rośliny w pędach) i drugie Liodoro, bo to moja ulubiona odmiana Phalaenopsisa.
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dusia...a jak tam Penang girl...prawie zapomniałam, że ją Masz :) rośnie?
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Dusiu bałam się ryzykować przy tej temperaturze.Przecież storczyki pochodzą z innej strefy a phalenopsisy wcale są na nią wyczulone.Na pewno jeszcze je spotkam.Choćby w Sosnowcu.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

justus27 pisze:Dusia...a jak tam Penang girl...prawie zapomniałam, że ją Masz :) rośnie?
Jest, puszcza nowe listko, ale z korzonkami też nie najlepiej.
Dusiu bałam się ryzykować przy tej temperaturze.Przecież storczyki pochodzą z innej strefy a phalenopsisy wcale są na nią wyczulone.Na pewno jeszcze je spotkam.Choćby w Sosnowcu.
Ach, wystawa... Już się nie umiem doczekać, będę odkreslać w kalendarzu dni. Co do storczyków, jak ja spotkam coś ładnego, to kupuję od razu, bo następna okazja może przyjść za kilka miesięcy lub lat. Tak było z białym z mazami, nie kupiłam za pierwszym razem, a potem bardzo żałowałam, udało mi się kupić dopiero kilkanaście miesięcy później, podczas wakacji. Jak go ujrzałam to prawie zaczęłam skakać z radości, że spotkałam moje wymarzone cudo. Oczywiście musiałam go mieć, choć wiedziałam, że przywiezienie go do domu będzie bardzo trudne. Ale jak ja czegoś chcę, muszę to mieć choćby nie wiem co. Lubię spełniać swoje marzenia.
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Ooo..nowy listek u penang girl. To teraz czekam wiosny, co by u niej korzonki ruszyły :)
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

justus27 pisze:Ooo..nowy listek u penang girl. To teraz czekam wiosny, co by u niej korzonki ruszyły :)

Też bym chciała, żeby puścił korzonki, bo szkoda by było, jakby takie pachnące cudo uschło. Od początku miał nienajlepsze, jak go przesadziłam zaraz po przekwitnięciu, okazało się, że rósł w samym węglu, 0 kory i mało korzonków. Nieco wiotki jest, może wsadzę go pod folię. Z jedną z lueddemanian miałam dużo gorzej, bo ona straciła wszystkie korzonki, ale już kilka ma i puszcza liść za liściem. Też bardzo długo musiałam czekać na te korzonki, chyba z kilka miesięcy (ciekawe, jak ona żyła kilka miesięcy bez korzeni). Ciągle siedzi zakryta przezroczystą doniczką i podlewam ją częściej niż Phal. hybrydy. Słabe korzonki z botanicznych ma też equestris i amboinensis (oba kupione przelane, amboinensis wręcz ociekał wodą, ale puszcza nowy korzonek). Bellina też ma słabe, choć trochę już u mnie popuszczała, ale są krótkie, nie chcą się wrosnąć w podłoże. Czasem mam problem z korzonkami, bo niezbyt chętnie puszczają nowe. Jedne mają mnóstwo korzonków, ze aż rozsadzają doniczkę, a inne prawie nic nie puszczają.
Awatar użytkownika
EWA K
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2008, o 23:16
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Dusiu, jak korzionki są byle jakie, to może z podłożem jest coś nie tak? Ja swoją shillerianę przesadziłam do nowego i od razu odżyła...strach pomyśleć w czym siedziała(bo na pewno nie rosła). Teraz ma ładne nowe korzonki i lada moment rozchyli swoje pierwsze pąki :D
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Podłoże ma normalne, takie jak hybrydy, czyli kora (ten akurat ma tą z LM z białymi kamykami). Nie wiem, jakie by było najlepsze.

A teraz trochę zdjęć, które dzisiaj zrobiłam:
Na niektórych jest żółty z rózową warżką, który mi wczoraj zaczął się rozwijać.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Dusiu cudny żółtasek ;:138 Tak lubię te żywe kolorki.
Awatar użytkownika
agnieszka__
500p
500p
Od: 22 paź 2009, o 23:29

Post »

Dusiu widzę,że Ty też dzisiaj ciężko pracowałaś ,zdjęcia bardzo dobre .Widać jak robisz postępy i Twoje fotografie są co raz lepsze.Ale trzeba dodać ,że okazy też niczego sobie szczególnie ten cytrynowy ,fantastyczny .Gratuluję bardzo ładnych zdjęc ;:138 ;:138 ;:138 ;:138
zielone jest piekne
pozdrawiam Agnieszka
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 18&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Wioleta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 lis 2007, o 18:17

Post »

Dusiu zrobiłaś przepiękne zdjęcia :arrow: widać, że masz do tego rękę ;:138
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”