W moim ogrodzie - Marysia

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Masz cudowne słoneczniki! Gdybym miała więcej miejsca, też bym je wszędzie sadziła, są tego warte! A jakie swietne te pasiaste pomidory! Jak się nazywa ta odmiana?
Kwiaty masz piękne, a zdjęcia naprawdę są świetne! :D
A te tykwy i pazury, ach...wszystko niewiarygodnie piękne!
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42

Post »

Chmaro, masz rację, teraz to już ciutkę za późno, żeby te małe dorosły, ale może warto jeszcze zawalczyć o te większe :)

Ale za to będziesz miała śliczne dzwonki z maleńkich tykw :lol:
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Awatar użytkownika
Marysia
100p
100p
Od: 20 sty 2007, o 12:39
Kontakt:

Post »

Witam! Przepraszam, że znowu tak długo się nie odzywałam:( Najpierw wyjechałam a potem jakoś nie mogłam znaleźć czasu, żeby usiąść przed komputerem. Dzisiaj spróbuję nadrobić zaległości:
chmara3 pisze:Witam !
Przyznam się szczerze, że tak do końca to nie wiem jaka to odmiana melonów dostałam małe sadzoneczki od znajomego i w sumie nie wspominał nic o odmianie, jak bedę miała okazje to się spytam.
Ale chyba miałam dwie odmiany jak dojrzały to jedne były w środku pomarańczowe a niektóre zielonkawe o innym smaku.
Tak czy inaczej śliczne te Twoje melony. Moje już wszystkie skonsumowane. Zostały mi tylko arbuzy. A! Bo ja jeszcze się nie pochwaliłam, że udało mi się wyhodować 8kg arbuzika w moim namiocie. Niestety zdjęć nie zdążyłam zrobić, bo po zwarzeniu został szybko rozkrojony i skonsumowany. A wczoraj spróbowałam pierwszy raz miniaturowego arbuza (znów eksperyment:)
Obrazek
Był pyszny! Ma trochę inny smak niż normalny arbuz i nieco twardszy miąższ. Wazy ok. 1kg.

Jedyne co mnie zmartwiło to, że nasionka były niedojrzałe. Został mi jeszcze jeden owoc i mam nadzieję, że w tym nasiona będą dobre i w przyszłym roku też będę mogła je wysiać.

chmara3 pisze: Ale mam jeszcze pytanko o tykwe chyba nie powinnam narzekać bo mam 4 dorodne owoce tykwy zwisajace na kabłąku i trzy na gruncie. Tylko,że na kabłąku były posadzone 4 sadzonki tykwy dwie z jednej strony i dwie z drugiej strony są bardzo byjne tylko zastanawia mnie jedno czy tych owoców nie powinno być wiecej??
Może powinnam jej poprzycinać pędy??

Chciałam jeszcze dodać, że zaobserwowałam jeszcze sporo małych owoców tykwy tzn. maleńkich tylko jak pisałaś wcześniej Marysiu,że niektóre trzeba oberwać,żeby inne mogły rosnąć. Tylko obawiam się czy uda mi się przeprowadzić odpowiednią selekcje. Zauważyłam, że te małe to kilka zbrązowiało i same uschły i wydaje mi się, że to już za poźna pora, żeby z tych małych coś jeszcze było. Ale może się myle, bo tykwe uprawiam pierwszy raz.
Chmaro, ja uważam, że 7 owoców to dość dużo. Ja w pierwszym roku miałam chyba tylko5 a i tak byłam szczęśliwa, że udało mi się je wyhodować:D Podobnie jak nalewka uważam, że już trochę za późno, aby te maleńkie dojrzały. W przyszłym roku spróbuj ręcznego zapylania, gdy tylko pojawią się pierwsze zawiązki owoców a zobaczysz, że efekty będą o wiele lepsze.
Nalewka pisze: Ale za to będziesz miała śliczne dzwonki z maleńkich tykw :lol:
Te maleńkie nie zdrewnieją, tylko zgniją (niestety). Tykwę można zebrać kiedy skórka będzie bardzo twarda (jak nie będzie w stanie wbić paznokcia to znaczy, że jest OK). ja zawsze zbieram wszystko przed pierwszymi przymrozkami- czekam do ostatniej chwili. Zebrane owoce należy postawić w przewiewnym miejscu.
chatte pisze:Masz cudowne słoneczniki! Gdybym miała więcej miejsca, też bym je wszędzie sadziła, są tego warte! A jakie swietne te pasiaste pomidory! Jak się nazywa ta odmiana?
Kwiaty masz piękne, a zdjęcia naprawdę są świetne! :D
A te tykwy i pazury, ach...wszystko niewiarygodnie piękne!
Dziękuję bardzo Chatte! Aż wstyd się przyznać, ale nie pamiętam nazwy tych pasiastych pomidorków. Zimą kupiłam nasiona kilku takich nietypowych odmian. Po posianiu schowałam gdzieś karteczki z nazwami odmian i…. nie mam pojęcia gdzie one są:( Ech, skleroza nie boli:(

No i jeszcze najnowsze wieści nt. diabelskich pazurów: owoce, których zdjęcia pokazywałam jakiś czas temu przestały już rosnąć. Za to jak szalone zawiązują się nowe pazurki. Jedna roślina jest bardzo dorodna i cały czas rośnie! Pozostałe dwie trochę gorzej. Martwi mnie tylko fakt, że owoce nie dojrzewają, nie brązowieją. Mam nadzieje, że zdarzą zanim dopadną je przymrozki.

Przepraszam też, że nie umieszczam żadnych fotorelacji z mojego ogrodu, ale ostatnio jestem na bakier z aparatem. Jakoś nie mam weny. Ale obiecuję, że w najbliższym czasie nadrobię zaległości. W ogrodzie tyle się zmieniło, że muszę się w końcu zmobilizować i udokumentować to wszystko.

Pozdrawiam wszystkich cieplutko!
M.
Awatar użytkownika
MiCz
200p
200p
Od: 15 cze 2007, o 15:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

O nareszcie znalazłam znowu Twój ogród Marysiu ;:1 . Wyobraź sobie, że byłam już wcześniej i bardzo mi się podobał, no i zapomniałam gdzie byłam ;:145 . Zawzięłam się jednak i wchodziłam do ogrodów wszystkich forumowiczów po kolei no i ;:114 . Bardzo mi się tu podoba i teraz na pewno zapamiętam to miejsce.
Pozdrawiam
Mirka
Awatar użytkownika
Marysia
100p
100p
Kontakt:

Post »

Mirko- bardzo mi miło, że podoba Ci się w moim ogrodzie. Będziesz w nim zawsze miłym gościem.

A ja w taką deszczową pogodę zajęłam się w końcu segregowaniem zdjęć. Wrzucę kilka za chwilę bo mam małe zaległości:)

Pozdrawiam
M.
Awatar użytkownika
empuza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2007, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Marysiu, super, ze znów jesteś! :)
Już tęskniłam za Twoim ogrodem. Niecierpliwie czekam na fotki :)
"Gdy w jednym domu światło gaśnie i ogród przestaje żyć, w drugim rodzi się nowe życie."
Empuzka i jej ROD-wy świat-rok 2012
Awatar użytkownika
Marysia
100p
100p
Kontakt:

Post »

Miło mi Diago :D A to obiecane fotki:

NA PRZEŁOMIE LATA I JESIENI

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

c.d.n... :wink:
Awatar użytkownika
Marysia
100p
100p
Kontakt:

Post »

c.d.:

Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
tengel27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 sie 2007, o 17:54

Post »

Marysiu - fotki aż dech zapiera z wrażenia :shock:

Mam jedno pytanie: biało różowy kwiat w pierwszej serii zdjęć - jak się zwie??
Dawid
Awatar użytkownika
empuza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2007, o 09:30

Post »

Marysiu, Obrazek
Znów mnie powaliłaś na kolana fotkami, kochana.
Pięknie, pięknie i jeszcze raz pięknie.
"Gdy w jednym domu światło gaśnie i ogród przestaje żyć, w drugim rodzi się nowe życie."
Empuzka i jej ROD-wy świat-rok 2012
Awatar użytkownika
ariel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 paź 2006, o 22:46
Kontakt:

Post »

Z jednej strony bardzo swojsko, róze, nasturcje, mieczyki a z drugiej egzotyka, zakątek z trawami, tykwy, mina! Pięknie
Awatar użytkownika
Marysia
100p
100p
Kontakt:

Post »

tengel27 pisze:Marysiu - fotki aż dech zapiera z wrażenia :shock:

Mam jedno pytanie: biało różowy kwiat w pierwszej serii zdjęć - jak się zwie??
To petunia. Mam jeszcze białe i różowe. Niestety ostatnie deszcze bardzo je zniszczyły:(
Obrazek Obrazek
Obrazek
diaga pisze:Marysiu, Obrazek
Znów mnie powaliłaś na kolana fotkami, kochana.
Pięknie, pięknie i jeszcze raz pięknie.
Ach dziękuję, dziękuję ;:79
ariel pisze:Z jednej strony bardzo swojsko, róze, nasturcje, mieczyki a z drugiej egzotyka, zakątek z trawami, tykwy, mina! Pięknie
No właśnie ja taka już jestem. Strasznie lubię naturalistyczne ogrody z „babcinymi” malwami, słonecznikami, starymi odmianami róż… ale też ciągnie mnie do różnych dziwacznych okazów. Czasami sama się na siebie wściekam na wiosnę, jak kupuję pełno nasion różnych „wynalazków”.
A tego chyba jeszcze nie pokazywałam. Na wiosnę kupiłam nasiona dyni „Wielkanocne jajko”. Część nasion dałam znajomej- na szczęście, bo moje roślinki padły, ale zobaczcie co jej wyrosło:

ObrazekŚliczne, prawda? Jestem ciekawa czy da się je wysuszyć tak, aby na Wielkanoc zrobić z nich pisanki. Mam kilka dyń ozdobnych wysuszonych jak tykwy- zobaczymy jak ta się zachowa…
Awatar użytkownika
anulka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 23 mar 2007, o 21:26

Post »

Super te dynie tykwy .Mnie się w tym roku nic nie udało :cry: Robisz piękne zdjęcia-chyba masz super aparat :wink:
Bardzo ładnie masz Marysiu i az miło się u Ciebie siedzi.Wpadnę za kilka dni :D
Awatar użytkownika
Marysia
100p
100p
Kontakt:

Post »

anulka pisze:Super te dynie tykwy .Mnie się w tym roku nic nie udało :cry: Robisz piękne zdjęcia-chyba masz super aparat :wink:
Bardzo ładnie masz Marysiu i az miło się u Ciebie siedzi.Wpadnę za kilka dni :D

Dziękuję Ci bardzo anulko!
A następnym roku na pewno się uda 8) Uprawa dyń wcale nie jest taka trudna. A jeżeli chodzi o tykwy to jeżeli tylko będziesz przestrzegać kilku zasad (pisałam o nich w tym temacie) na pewno osiągniesz niezłe efekty.
Aparat wcale drogi nie był:)

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
MiCz
200p
200p
Od: 15 cze 2007, o 15:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

O rety! W ten ponury dzień można tylko jęknąć z zachwytu oglądając te zdjęcia. Są super! ;:138
Prosimy o jeszcze ;:228
Mirka
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”