Madzik - moje storczyki cz. 2

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
dewuka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2008, o 13:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Madzik - moje storczyki cz. 2

Post »

Piękności :shock: Zdjęcia jak zwykle doskonale doskonałe. Do Masdevallii czuję jakiś niepokojący pociąg, czyżby szykowały się następne zakupy? :roll:
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Zdjęcia piękne, takie wyraźne... Szkoda, że mój aparat nie ma takich możliwości. Widać wyraźnie, jaka twoja Massdevalia jest włosiata :) .
Awatar użytkownika
AnnaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 lut 2008, o 14:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Madziu zdjęcia tak piękne, że tylko pozazdrościć takich umiejętności. Masdevallia śliczna - taka włochata jak na porę raki w sam raz. ;:138 Diploprora truncata - to malusieńkie cudeńko przepiękne i urocze. Zapewne trudne w hodowli :?: ;:1
Początek mojej przygody.
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Fotogaleria Garnek - moje kwitnienia i miejsca gdzie bywam :)))
Awatar użytkownika
Mala_MI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2008, o 14:23
Kontakt:

Post »

Madziu, u Ciebie jak zawsze piękne zdjęcia i ciekawe kwiaty.
Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
Awatar użytkownika
agnieszka__
500p
500p
Od: 22 paź 2009, o 23:29

Post »

Mogę tylko powiedzieć że mnie zauroczyło oglądanie tych piękności, cudna kolekcja. :tan
zielone jest piekne
pozdrawiam Agnieszka
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 18&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sie 2007, o 20:04

Post »

Madziu, Madziu :D , u Ciebie jak zwykle rarytaski ! ;:138 ;:138 ;:138
Masdevallia strobelii - elegantka z futerkiem ! Śliczna :) Ciekawe, czy ma jakiś zapach ?
Skąd ja znam to zjawisko - "pąki uschły, zanim zdążyły wyrosnąć...". Tak miałam na początku uprawy mojej M.
A Diploprora truncata też cudeńko. Czy ma jeszcze pączki ?
Zawsze mnie ciekawią warunki uprawy tych storczyków, które pokazujesz.
Jesteś specjalistką od uprawy na podkładkach ;:215
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Kolejny rarytas...słów mi brak... I do tego tak cudne fotki. Widać na nich różnorodność storczyków...
Gratulacje wspaniałej kolekcji i ręki Fotografa ;:138
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
madzik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 gru 2007, o 09:12

Post »

Dziękuję kochani za tyle miłych słów ;:3

Lucynko - ten pająk wspomniany przez Ciebie to Chiloschista lunifera- jakiś czas temu pokazałam jak kwitnie :D
Co do patyków, to niezmiernie miło mi, że tak piszesz, ale ostatnio raczej przerabiam moje rośliny na suche patyki, niż doprowadzam je do kwitnienia..... :;230

dewuko - ja też kocham Masdevallie, tylko te, które najbardziej mi się podobają są w ogromniej większości chłodolubami, a takich warunków nie jestem im w stanie zapewnić. Chociaż nie będę ukrywać, że mam już swoją listę marzeń z tymi, które lubią trochę cieplej bytować :wink:

Aniu - Diploproprę mam niezbyt długo, ale nie wydaje mi się zbyt trudna w uprawie, choć tak naprawdę będę mogła cokolwiek powiedzieć przy następnym, już "moim" kwitnieniu (lub jego braku... :? ). Na razie ładnie rośnie, wypuszcza nowe korzonki i listki. Jest zamontowana na korkowej podkładce bez sphagnum, wisi w orchidarium, prawie przy dnie, bo wyżej miała za jasno i listki wybarwiały się jej na purpurowo. Temp. w dzień 24-25 st. C, w nocy 19-20, wilgotność 50-90%.

Joasiu - Masd. strobelii pachnie słodkawo, coś mi ten zapach przypomina, ale nie potrafię skojarzyć do czego podobny ;:14 A propos pąków - następny pooszedł... :( Staram się jednak tym nie przejmować i cieszyć tymi, które się rozwinęły :D Rośnie na północno - wschodnim oknie nieogrzewanego pokoju, w którym i tak jest ciepło (ta masd. jest ciepłolubem teoretycznie, ale wyczytałam, że innym padała w takich warunkach i stąd moje zdziwienie, ze zechciała zakwitnąć), wisi sobie wewnątrz niskiego wazonu, na dnie którego ciągle jest woda. teraz przełożyłam do szerszego pojemnika, bo kwiatki haczyły o ścianki wazonu i jeden nawet przez to ma krzywe wąsiki.... Codziennie ją pryskam lub moczę przez chwilę (przyznaję - czasem zapomnę :oops: ) i tyle, nawet wymaganego ruchu powietrza specjalnie nie ma....
Diploprora ma jeszcze pąki (jeden spory), te jednak rosną baardzo wolno i nie jestem pewna czy kwiatek doczeka rozwinięcia następnego. Warunki, w jakich ją trzymam opisałam wyżej Ani.
I chociaż na pewno nie jestem specjalistką :oops: tylko amatorką, też mam wrażenie, że te podkładkowce jakoś lepiej mi rosną (pewnie tajemnica tkwi w orchidaryjnych warunkach... :;230 ).
Pozdrawiam
Magda
LINKI
Awatar użytkownika
AnnaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Madziu dziękuję za wspaniały opis pielęgnacji Diploprora truncata ;:196 Nie mam orchidarium więc będę zaglądała do Ciebie , by nacieszyć oczy tym cudeńkiem ;:1
Początek mojej przygody.
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
kaisog1
500p
500p
Od: 16 cze 2008, o 17:33

Post »

Magdo jestem zachwycona Masdevallią strobelii. To istne cudo.... i jak ja zazdroszczę tych zdjęć..... (pozytywnie oczywiście :wink: )
Awatar użytkownika
madzik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 gru 2007, o 09:12

Post »

Opowiem Wam teraz jak przewrotny bywa los...
Odkąd tylko zobaczyłam (czyli od dawna) bardzo chciałam mieć Phal. Liodoro. Spełniłam swoje marzenie w zeszłym roku na wystawie w Dreźnie, kupując na spółkę z Lucynką - Laną podwójną roślinę z dwoma pędami w pąkach. Roślinę podzieliłyśmy (jedna okazała się basal keiki) i każda z wielką niecierpliwoscią oczekiwała na kwiaty. Jakież było nasze zdumienie i...niezadowolenie (przynajmniej moje) gdy po otwarciu kwiaty okazały się formą peloric :? - a stały posród całego gąszczu "normalnych" Liodoro.... Pogodziłam się wtedy z faktem, że klasycznego Liodoro i tak nie kupię, bo po prostu miejsca brak.
Jakiś czas później kupiłam Phal. Jacqueline - generalnie bardzo mi się podobała, bo z wyglądu podobna bardzo do Phal. violacea i podobno pięknie pachnąca. Roślina była po kwitnieniu. Jakiś czas temu wypuściła pęd, zawiązał się jeden pąk, który rósł całą wieczność przez ten brak słońca i wczoraj wieczorem wreszcie zaczął się rozwijać, a ja padłam z wrażenia ;:108
Zobaczcie dlaczego :wink: :

Obrazek ObrazekObrazek Obrazek

Teraz myślę, że chyba jednak było mi pisane jej posiadanie... :;230

Tutaj inne obecnie kwitnące:

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Pozdrawiam
Magda
LINKI
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Jovanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 29 cze 2006, o 00:04

Post »

Madziu :P ,
-wpadłam , jak zawsze... popatrzeć na Twoje nowości .
Jestem niezmiernie pocieszona :heja ,że widzę ciągle coś nowego u Ciebie. Ochoty sobie nie robię, choć może przyjdzie czas,ze zacznę rozglądać się za storczykami.To już mi wychodzi ;:138 ,ma sie rozumieć rozglądanie takie ot,dosłowne.
Fotkami Sz.M. jestem zauroczona, On wie dobrze ;:108 jak można ująć kadr ,aby kwiaty przemówiły.
Nie trzeba daleko szukać/dwa pierwsze w ostatniej prezentacji/ :
to niespodziankowe~ Phal.Liodoro pokazane na fotkach ma sylwetkę pyskacza :P.
Piękne i...wzmaga moją wyobraźnię.
Chyba muszę od początku przelecieć tematy; teraz, gdy oglądam wszystkie prezentacje, to jak bum-bum wydaje mi się ,ze pierwszy raz widzę zdjęcia :shock: .
Zmieniła mi się optyka , jak to mówią . Ogląd świata mam inny , barwny i niesamowicie wyczulony.

Gratuluję Twojej wytrwałości i efektów w zdobywaniu tajemnic coraz to większej grupy świata orchidei.

Już nie napiszę :szykuj miejsce na nowe nabytki ,bo wystawy tegoroczne już wkrótce ogłoszę :tan

serdeczności JOVANKA
Awatar użytkownika
AnnaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Madziu ale historia aż ze zdumienia dech mi zaparło. ;:109 ;:113 Ale takim sposobem masz dwie formy Liodoro. ;:138 Pozostałe śliczne - gratuluje kwitnień. :tan
Początek mojej przygody.
Lana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 lis 2007, o 13:52

Post »

Zatem Madziu gratuluję niespodzianki ;:138, chociaż z drugiej strony Phal. Jacqueline też bardzo piekny i nie wiem, czy niebyłoby mi szkoda, że kwiatuszek jednak się nim nie okazał.
Do tego wszystkiego trochę zdziwienia, bo niby jak się taka pomyłka przytrafiła ? Skoro był po kwitnieniu, to wiadomo jakie miał kwiaty, więc chyba nie tylko ty Madziu byłaś zdziwiona, a przynajmniej jeszcze jedna osoba, bo ktoś jednak to podmienione cudo musiał nabyć, prawdopodobnie jako Liodoro :lol: .
Kwitnień oczywiście zazdroszczę :wink: - cudowności :shock: . Ja już chcę wiosnę !!!!
Awatar użytkownika
renata75
1000p
1000p
Od: 5 kwie 2008, o 16:10

Post »

Madziu, nie będę się powtarzała, krótko mistrzostwo ;:138 ;:138 ;:138

Pozdrawiam :P
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”