Grażynko, wiesz, że storczyki wymagają cierpliwości, poczekaj jeszcze trochę, może na wiosnę Cymbidium ucieszy Cię wyczekiwanymi kwiatami? Czego Ci oczywiście życzę
Gdyby cierpliwości Ci jednak zabrakło, to ja się ustawiam pierwsza w kolejce po Cymb.
Grażynko moje cymbidia też mnie oszukują już ładnych parę lat ,a na jesieni jeszcze dokupiłam dwa przekwitnięte i tez będę czekać na cud ,są dwie możliwości albo pęd kwiatowy albo przyrost
Życzę oczywiście samych pąków
Moje drogie,dziękuje Wam za słowa pocieszenia.Cymbidium zajmuje jednak sporo miejsca.Moje wisi na balkonie a teraz w pokoju u sufitu.Nie mam innego miejsca,gdzie mógłby stać.Wytrzymam do wiosny,zobaczymy jak będzie
Obiecałam,że pokażę phalenopsisa o najdłuższych liściach.Dwa dni temu otworzył kwiatuszka,dzisiaj drugiego.Należy on do "długodystansowców" u mnie,czyli kwitnie wiele miesięcy.Zobaczymy jak będzie tym razem
Gigantyczne ma liściory i ładne kwiaty ja też mam jednego takiego co kwitnie mi już od sierpnia i ciągle ma pączki znowu czekam aż sie otworzy nastepny ciągle mi przedłuża pęd i kwitnie fakt nie aż tak cudnie bo tylko 1 -2 kwiatami ale jak długo
Dusiu on musi być podparty bo się przewraca!!Nie dość,że zajmuje dużo miejsca na szerokość to jest oparty o inną doniczkę.W tym roku po kwitnieniu muszę go przesadzić,bo korzenie taż nie mają miejsca w doniczce i wyłażą na zewnątrz.
Ale te liście... Takie cuda... Ja mam jednego z szerokimi, wygląda mi na hybrydę Phal. gigantea (bardzo podobne kwiaty i liście do Phal. gigantea). Jak go zobaczyłam (tego swojego), to prawie mi gały wypadły z zachwytu, od razu go kupiłam, bo ma TAAAAKIE liście i do tego woskowe kwiaty.