Moje storczyki - Anna cz.2

Zablokowany
Awatar użytkownika
gucia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 27 wrz 2007, o 18:27
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Moje storczyki - Anna cz.2

Post »

;:138 ;:138 ;:138 ...tylko podziwiać :roll:
Aneczko, czy akwarium latem zdejmujesz z tego południowego parapetu, czy jakoś cieniujesz?
Pozdrawiam serdecznie, Bożena
Moje wątki
Awatar użytkownika
agnieszka__
500p
500p
Od: 22 paź 2009, o 23:29
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Aniu proszę napisz gdzie kupiłaś Phalaenopsis schilleriana jeśli nie chcesz na forum to poproszę na priv. Dziękuję za odpowiedz i gratuluję cudnych egzemplarzy same perełki.
zielone jest piekne
pozdrawiam Agnieszka
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 18&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
AnnaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 lut 2008, o 14:45

Post »

Bożenko latem akwarium cieniuje za pomocą osłonki jaką stosuje się w autach , by zasłonić padające słońce. Przyznam, że bardzo dobrze spełnia swoją rolę. Dziękuję za odwiedziny ;:196

Agnieszko dziękuję za odwiedziny i pochwałę. Wysłałam Ci pw. ;:196
Początek mojej przygody.
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Fotogaleria Garnek - moje kwitnienia i miejsca gdzie bywam :)))
Awatar użytkownika
śnieżka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2007, o 12:53

Post »

Aniu, piękna niespodziankę sprawił Ci ten storczuś. Ciekawe jak teraz wygladaj jego postępy z rozwijaniem kwiatków?
Paulinka Z
200p
200p
Od: 13 cze 2009, o 17:11
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Aniu piękny maluch! Gratuluję. Przekaż moim te same fluidy, którymi swoje karmisz...może podziała:)
Awatar użytkownika
AnnaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Grażynko i Paulinko dziękuję za pochwały dla maluszka. ;:196 Na dziś rozwinął się jeden kwiatek, reszta pączków przybiera na grubości. A ja czekam cierpliwie. ;:224

Ale zauważyłam , że powoli wykluwa się pączek u Lc Cinnabar - przebija już wewnętrzną pochewkę więc jest szansa na ujrzenie pięknego kwiatuszka. A gdyby się udało to będzie pierwsze moje kwitnienie tego storczyka :?: :!: I jak do tej pory phal. stuartiana ma 6 pączków, podczas pierwszego kwitnienia w zeszłym roku było 3 więc po cichutku ;:49 ;:48 ;:26 i czekam na rozwój wydarzeń.

Pozdrowienia dla wszystkich Obrazek
Początek mojej przygody.
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sie 2007, o 20:04

Post »

Aniu, dziś dotarłam wreszcie do Twoich ostatnich stron... i co widzę :shock:
Pojawił się pęd u Phal.modesta i rozkwita pęknie Phal.equestris var alba. Sama radość :D
Moją 'Modestę' przesadziłam chyba do zbyt dużej doniczki, bo koncentruje się głównie na tworzeniu
nowych korzeni. Natomiast liście stoją w miejscu. a o pędzie to sobie mogę pomarzyć :wink:

Skorzystam latem z Twojego 'wynalazku' do cieniowania akwarium przy pomocy osłonki do szyb samochodowych.
Świetny pomysł ;:333

Trzymam kciuki za pączek u Lc Cinnabar :)
Awatar użytkownika
AnnaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Joasiu dziękuję za odwiedzinki ;:196 Pączkowanie u Lc Cinnabar posuwa się do przodu a teraz pomaga jej ;:3 więc może uda się. Dodatkowo idzie jej druga pochewka kwiatowa więc wysila się ogromnie. :wit Wspomagam ją jak mogę i potrafię , by ucieszyła mnie kwiatkiem - są pięknie ubarwione i pachną. :tan
Co do osłonek to świetnie w gorące dni zasłaniają ;:3 , ja mam południowo-zachodnie okno i już sprawdziłam. :lol:
Początek mojej przygody.
Awatar użytkownika
AnnaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak na dziś wygląda pochewka z pączkami Lc. Cinnabar
Obrazek, ma jeszcze jedną pseudobulwę z pochewką ale tamta jest dużo mniejsza i trudna do uchwycenia. ;:3

I moje słoneczko, które dostałam od syna przeszło 2 lata temu. Roślina nie miała stożka wzrostu i wypuściła basal keik w zeszłym roku , siedzą sobie obie - mama i dziecko w jednej doniczce. Dziecko postanowiło zakwitnąć i otworzyło pierwszy kwiatek
Obrazek Roślina miło mnie zaskoczyła, bo po roku pokazała pędzik. ;:224 Zapowiada się tylko 3 kwiatki ale to pierwsze jej kwitnienie więc radość dla mnie ogromna. ;:3
Początek mojej przygody.
Awatar użytkownika
agnieszka__
500p
500p
Od: 22 paź 2009, o 23:29

Post »

Taki sukces tym bardziej cieszy ,kiedy jest poparty stosowną i skuteczną pielęgnacją.Gratuluję i zielonego i nowej pochewki. ;:138 ;:138 ;:138
Zamówiłam w sklepie phal schilleriana i jeszcze sobie wzięłam MM ,żeby pierwszemu nie było smutno,że sam jedzie do mnie . :tan
zielone jest piekne
pozdrawiam Agnieszka
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 18&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sie 2007, o 20:04

Post »

Aniu, ach jaki piękny widok z tym prześwitującym przez pochewkę kwiatuszkiem :D
Niech tylko dotrwa do końca rozwoju.Trzymam kciuki !
A słoneczne kwiaty na keiki świetnie się mają przy swojej 'mamusi'. Prawdziwy bonusik dla Ciebie Aniu i dla nas ;:138
Awatar użytkownika
AnnaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Agnieszko dziękuję. ;:196 Fajnie, że zakupiłaś nowe storczyki do swojej kolekcji - faktycznie jak będą jechały 2 będzie im rażniej. Jak dojadą pochwal się , chętnie zajrzę do Ciebie by je zobaczyć. ;:1

Joasiu codziennie zaglądam do tej pochewki ale tak ukradkiem. Teraz jest troche ;:3 w dzień a wieczorem doświetlam więc mam nadzieję, że się uda. Dziękuję, że razem ze mną trzymasz kciuki za powodzenie. ;:196 Jak dostałam tego storczyka i zorientowałam się , że nie ma stożka wzrostu zmartwiłam się ale postanowiłam poczekać. Opłacało się , bo ten który rośnie sobie razem z mamą jest 3 dzieciaczkiem. 2 poprzednie urosły na łodyżkach po zakończonym kwitnieniu i zostały oddzielone. Oba trafiły w dobre ręce i wiem, że już są po pierwszym kwitnieniu. :heja

Sylwio troche cierpliwości , w takiej sytuacji keiki może rosnąć nawet kilka miesięcy. Trzymam kciuki, by na wiosnę pokazało się maleństwo. ;:108
Początek mojej przygody.
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 paź 2009, o 18:42

Post »

Aniu jak ja uwielbiam takie kolorki :)
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Żółty ładniutki, mi też teraz taki kwitnie. A takie keiki obok rośliny może szybko kwitnąć, miałam kiedyś takiego, którego keiki zakwitło pół roku od wyrośnięcia. A jak tam biały equestris?
Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2008, o 12:25

Post »

Aniu, dajesz mi nadzieję :) Mam Phal. bez stożka, ale za to z basal keiki, które może mieć niecały rok. Nie myślałam, że już jest gotowe do wypuszczenia pędu, chyba tego storczyka przestawię na jaśniejsze stanowisko. Roślina mateczna kwitła b. krótko, więc teraz liczę na szybkie i długie kwitnięcie u jego "dzieciątka".

Twój żółtasek jest śliczny, też mam takiego (pachnie!). Szkoda, że teraz nie kwitnie :(
Dobrze, że na forum mogę popatrzeć na takie żółte, optymistyczne słoneczka ;:3
* Moje miejsca na forum *
Pozdrawiam! Kamila
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”