Ogród Oli
Re: Ogród Oli
Olu zaszalałaś z tymi zakupami . Ja też będę miał Lilie na działce ale tylko kilka sztuk . A kupię je wiosną
.

Początki działki Minika
Dominik
Dominik
- AAleksandra
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 wrz 2009, o 10:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witajcie moi drodzy
Już myslałam, że zima odpuszcza . A tu po odwilży złapał mróz i lodowisko gotowe. Mając na nogach łyżwy to może byłaby frajda ale za kierownicą ... istny horror. Żadnych piaskarek !!!
Nie pozostaje nic innego jak odrobina szaleństwa zakupowego w oczekiwaniu na wiosnę. Mam wielką ochotę za zakup różnych kolorków piwoni. Na razie mam różowe (dwa odcienie), ale już podglądałam na allegro. Są tam dostępne przepiękne żółte oraz dwukolorowe. Nie mam pamięci do nazw, ale obraz tkwi cały czas przed oczami. Przeważnie wysyłka jest od 1-go marca, tak więc mam jeszcze trochę czasu do namysłu.
Miłego wieczoru Marylko i Dominiku

Już myslałam, że zima odpuszcza . A tu po odwilży złapał mróz i lodowisko gotowe. Mając na nogach łyżwy to może byłaby frajda ale za kierownicą ... istny horror. Żadnych piaskarek !!!
Nie pozostaje nic innego jak odrobina szaleństwa zakupowego w oczekiwaniu na wiosnę. Mam wielką ochotę za zakup różnych kolorków piwoni. Na razie mam różowe (dwa odcienie), ale już podglądałam na allegro. Są tam dostępne przepiękne żółte oraz dwukolorowe. Nie mam pamięci do nazw, ale obraz tkwi cały czas przed oczami. Przeważnie wysyłka jest od 1-go marca, tak więc mam jeszcze trochę czasu do namysłu.
Miłego wieczoru Marylko i Dominiku

Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
moje wątki
- RomciaW
- Od: 12 gru 2008, o 20:58
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Olu poszłaś na całość wspaniałe zakupy
Czy lilie kupiłaś u pana Pajdy :lol:Ale będzie piękny widok i zapach
Ja napisałam o katalog ,też mam ochotę na kupno
A co to za pani Grażynka
U mnie dzisiaj -13 miłego wekendu 

-
- Od: 25 wrz 2007, o 18:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Olu, gratuluję liliowych zakupów
Czy mogłabys wyjaśnić, co to znaczy "liliowe drzewo"?
Serdecznie Cię pozdrawiam

Czy mogłabys wyjaśnić, co to znaczy "liliowe drzewo"?
Serdecznie Cię pozdrawiam

- AAleksandra
Witajcie dziewczyny
Romuś tak, lilie zakupione u pana Pajdy, ale dopiero teraz doczytałam od kogo zakupiłam, bo kojarzyłam je z firma a nie z osobą. Zakupiłam na allegro. Skoro nazwisko znane, to mam nadzieje ,że z dobrej strony
i lilie bedą ok. Na fotografiach wygladaja bardzo zachęcająco. Mam nadzieje właśnie takich sie doczekać.
Moniu to ja może wkleję opis z aukcji, bo je zakupiłam po raz pierwszy i zobaczymy..
Odmiany z tej grupy robią furorę w ostatnim czasie. Każda następna odmiana jest gorączkowo wyczekiwana przez miłośników tych lilii. Orienpety powstały ze skrzyżowania lilii trąbkowych z liliami Orientalnymi. Efekt skojarzenia tych dwóch grup jest zaskakujący. Wysokie łodygi czasem do 2,5 metra niosą mnóstwo wspaniałych majestatycznych kwiatów we wszystkich możliwych formach i kształtach. Większość odmian mocno pachnie . Zdrowotność i adaptacja w każdych ogrodowych warunkach jest zdumiewająca. Naprawdę piękne łodygi uzyskamy dopiero po 2-3 latach uprawy, bo lilie te corocznie przyrastają coraz bardziej tworząc mocne i obficie kwitnące łodygi.
Wczoraj byłam w OBI i dokupiłam troche nasionek. Choć szczerze pisząc jestem rozczarowana ich oferta. Może troche jeszcze za wcześnie, ale szukam nasion kobei i heliotropu. Powinno się je dość wcześnie siać.
A oto co tam kupiłam :

I trochę kwiatuszków:

Nieopatrznie zakupiłam fasolnika, który powinien być uprawiany pod osłonami. Nie pozostaje mi nic innego jak teraz szukać tunela foliowego

Romuś tak, lilie zakupione u pana Pajdy, ale dopiero teraz doczytałam od kogo zakupiłam, bo kojarzyłam je z firma a nie z osobą. Zakupiłam na allegro. Skoro nazwisko znane, to mam nadzieje ,że z dobrej strony

Moniu to ja może wkleję opis z aukcji, bo je zakupiłam po raz pierwszy i zobaczymy..
Odmiany z tej grupy robią furorę w ostatnim czasie. Każda następna odmiana jest gorączkowo wyczekiwana przez miłośników tych lilii. Orienpety powstały ze skrzyżowania lilii trąbkowych z liliami Orientalnymi. Efekt skojarzenia tych dwóch grup jest zaskakujący. Wysokie łodygi czasem do 2,5 metra niosą mnóstwo wspaniałych majestatycznych kwiatów we wszystkich możliwych formach i kształtach. Większość odmian mocno pachnie . Zdrowotność i adaptacja w każdych ogrodowych warunkach jest zdumiewająca. Naprawdę piękne łodygi uzyskamy dopiero po 2-3 latach uprawy, bo lilie te corocznie przyrastają coraz bardziej tworząc mocne i obficie kwitnące łodygi.
Wczoraj byłam w OBI i dokupiłam troche nasionek. Choć szczerze pisząc jestem rozczarowana ich oferta. Może troche jeszcze za wcześnie, ale szukam nasion kobei i heliotropu. Powinno się je dość wcześnie siać.
A oto co tam kupiłam :

I trochę kwiatuszków:

Nieopatrznie zakupiłam fasolnika, który powinien być uprawiany pod osłonami. Nie pozostaje mi nic innego jak teraz szukać tunela foliowego

Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
moje wątki
-
- Od: 25 wrz 2007, o 18:21
Witaj, Olu
Przytoczony prze Ciebie aukcyjny tekst znam z katalogu p. Pajdy. Zapewne to właśnie on sprzedaje te lilie. Orienpety rzeczywiście rosną ogromne...dwuletnia Urandi osiągnęła u mnie prawie 2 m i miała 14 kwiatów.
Miłego wieczoru

Przytoczony prze Ciebie aukcyjny tekst znam z katalogu p. Pajdy. Zapewne to właśnie on sprzedaje te lilie. Orienpety rzeczywiście rosną ogromne...dwuletnia Urandi osiągnęła u mnie prawie 2 m i miała 14 kwiatów.
Miłego wieczoru

- AAleksandra
Witaj Moniu
Tak , te lilie to od pana Pajdy. Wczoraj również otrzymałam od niego katalog. Mam nadzieję , ze dochowam się pachnących gigantów
Pozdrawiam cieplutko , choć u mnie na termometrze -15

Tak , te lilie to od pana Pajdy. Wczoraj również otrzymałam od niego katalog. Mam nadzieję , ze dochowam się pachnących gigantów

Pozdrawiam cieplutko , choć u mnie na termometrze -15
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
moje wątki
- Matemax
- 1000p
- Od: 14 sty 2010, o 19:27
Olu gratuluje udanych zakupów, szczególnie to mi przypadło go gustu.

- JolantaG
- Od: 3 lis 2008, o 14:52
Gratuluję zakupów :P
Lilii mnóstwo ,a i nasion też sporo .Ja jeszcze nic nie kupiłam .Ta zima mnie dobija .
Troszkę różu . :P

Lilii mnóstwo ,a i nasion też sporo .Ja jeszcze nic nie kupiłam .Ta zima mnie dobija .

Troszkę różu . :P

- AAleksandra
Witajcie
Mateuszu ja jestem dopiero na rozbiegu w kupowaniu roślin, nasion i sadzonek
Do mety jeszcze kilka okrążeń. Już zapłaciłam u niektórych sprzedawców, ale dopiero po mrozach będą wysyłali paczki. Mam nadzieję nie pogubić się, co , kiedy i od kogo ma do mnie przybyć. Chyba muszę to gdzieś spisać ha, ha
Mnie groszek także przypadł do gustu. Już myślałam , że pogniewam się na wszystkie groszki, bo posiałam u siebie groszek wieloletni. To jest taki skurczygroszek, że niech go
Pięknie rośnie, ale jest okropnie ekspansywny. Zagłusza inne rośliny. Nawet młode drzewka w jego okolicy nie są bezpieczne. Korzeń ma taki długi palowy, chyba z 50cm w głąb ziemi. Siedzi w niej mocno i jak się zostawi choć odrobinę korzenia, to diabelstwo odrasta. A z dobrego serca siałam go w wielu miejscach ogrodu, bo jest naprawdę piękny. Dorasta nawet do ok 2m.
Dzisiaj zakupiłam następna partię nasionek, ale zdjęcia wstawię jutro.
Jolu zima faktycznie daje nam w kość. Poprzedniego roku traktowała nas ulgowo, ale teraz pokazała swe prawdziwe oblicze. Choć jeśli potrwa krótko w takiej białej postaci , to trzeba jej na to pozwolić. Już i tak dzień staje się dłuższy, a w sklepach coraz więcej nasionek w kolorowych opakowaniach . Nie można się powstrzymać, przecież Ty to wiesz i jak odwiedzisz niebawem jakiś ogrodniczy zakątek, to (czytając Twój wątek) jestem przekonana, że uzupełnisz jakieś swoje kolekcje ogrodowe. W zeszłym roku szalałaś z zakupami, że ho, ho..
Dziękuję za piękne lilijki i ładne zdjęcia.
Pozdrawiam Was cieplutko

Mateuszu ja jestem dopiero na rozbiegu w kupowaniu roślin, nasion i sadzonek

Mnie groszek także przypadł do gustu. Już myślałam , że pogniewam się na wszystkie groszki, bo posiałam u siebie groszek wieloletni. To jest taki skurczygroszek, że niech go

Dzisiaj zakupiłam następna partię nasionek, ale zdjęcia wstawię jutro.
Jolu zima faktycznie daje nam w kość. Poprzedniego roku traktowała nas ulgowo, ale teraz pokazała swe prawdziwe oblicze. Choć jeśli potrwa krótko w takiej białej postaci , to trzeba jej na to pozwolić. Już i tak dzień staje się dłuższy, a w sklepach coraz więcej nasionek w kolorowych opakowaniach . Nie można się powstrzymać, przecież Ty to wiesz i jak odwiedzisz niebawem jakiś ogrodniczy zakątek, to (czytając Twój wątek) jestem przekonana, że uzupełnisz jakieś swoje kolekcje ogrodowe. W zeszłym roku szalałaś z zakupami, że ho, ho..
Dziękuję za piękne lilijki i ładne zdjęcia.
Pozdrawiam Was cieplutko

Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
moje wątki
- Matemax
- 1000p
Olu o tym groszku wieloletnim to nawet nie wspomnę, miałem kedyś 3 odmiany: ciemny róż, blady i biały, a korzenie co najmniej z metr, i co z tego jak i tak nie pachną
Dlatego wolę jednoroczne, sieję zawsze zaraz jak ziemia rozmarznie koło połowy marca, i również do pojemników, ładnie też zwisają i też się pną. Ale takich odmian we falbankach jeszcze nie widziałem i ta prawie czarna
Pozdrawiam.

Dlatego wolę jednoroczne, sieję zawsze zaraz jak ziemia rozmarznie koło połowy marca, i również do pojemników, ładnie też zwisają i też się pną. Ale takich odmian we falbankach jeszcze nie widziałem i ta prawie czarna

Pozdrawiam.
- AAleksandra
Oj , tak Mateuszu. Ten groszek jednoroczny może być hitem ogródkowym jeżeli zdjęcia nie kłamią
Z jednorocznym diabłem walczę corocznie, bo rozsiewa sie sam i odbija od korzeni. A w czasie gdy kwitnie nie mam sumienia całkiem go usunąć. I gdzie tu konsekwencja
Teraz pokażę co jeszcze przybyło z nasionek : warzywka

A teraz kwiatuszki:

I najnowszy nabytek : ARAUKARIA

Jeżeli ktoś ma doświadczenie związane z uprawą właśnie tej rośliny, proszę o porady

Z jednorocznym diabłem walczę corocznie, bo rozsiewa sie sam i odbija od korzeni. A w czasie gdy kwitnie nie mam sumienia całkiem go usunąć. I gdzie tu konsekwencja

Teraz pokażę co jeszcze przybyło z nasionek : warzywka

A teraz kwiatuszki:

I najnowszy nabytek : ARAUKARIA

Jeżeli ktoś ma doświadczenie związane z uprawą właśnie tej rośliny, proszę o porady

Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
moje wątki
- Matemax
- 1000p
Olu ta nemezja
jeszcze nie widziałem takiej nigdy, groszek i tę nemezję będę sprawdzać u Ciebie jak wyjdą w praniu :P

- AAleksandra
Witajcie
Mateuszu i ja pierwszy raz taką nemezję spotkałam, ale widziałam też te nasionka na Allegro. Zobaczymy jak wyjdzie
Romciu dziękuję za cudne różowości. Wygląda mi na pelargonię angielską ale taka gęsta ??
Pewnie , że szleństwo trwa. Dzisiaj znowu zrobiłam zakupy. Tym razem drzewka. Juz mam jabłonkę (3 w jednym, czyli trzy odmiany na jednym drzewku) a dzisiaj znowu :
MORELA COMPACTA (pojedyncza)

MORELA DUO SIRENA I HARGRAND

NEKTARYNA FANTAZJA I BRZOSKWINIA GOLDEN LEMON

MORELA DARINA I ŚLIWOMORELA

Tylko gdzie ja to posadzę........ Do wiosny jeszcze trochę czasu.
Pozdrawiam cieplutko

Mateuszu i ja pierwszy raz taką nemezję spotkałam, ale widziałam też te nasionka na Allegro. Zobaczymy jak wyjdzie

Romciu dziękuję za cudne różowości. Wygląda mi na pelargonię angielską ale taka gęsta ??
Pewnie , że szleństwo trwa. Dzisiaj znowu zrobiłam zakupy. Tym razem drzewka. Juz mam jabłonkę (3 w jednym, czyli trzy odmiany na jednym drzewku) a dzisiaj znowu :
MORELA COMPACTA (pojedyncza)

MORELA DUO SIRENA I HARGRAND

NEKTARYNA FANTAZJA I BRZOSKWINIA GOLDEN LEMON

MORELA DARINA I ŚLIWOMORELA

Tylko gdzie ja to posadzę........ Do wiosny jeszcze trochę czasu.
Pozdrawiam cieplutko

Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
moje wątki