Andzina kuchnia :)

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
Anaka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3892
Od: 21 maja 2009, o 14:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: łódzkie

Re: Andzina kuchnia :)

Post »

Ja faszeruję kurczaka wątróbką nie mieloną na miazgę, tylko siekaną drobno nożem. Przedtem podsmażam ją w całości na maśle, siekam. Dodaję żółtko i białko ubite na sztywno, do tego tarta bułka plus kieliszek alkoholu, pęczek zieleniny, sól,pieprz. Czasami modyfikuję nadzienie i dodaję rodzynki moczone w alkoholu.
Kurczaka najczęściej luzuję, czyli pozbawiam kości. Ładnie się kroi.No i do pieca. MOżna podać na ciepło jako danie obiadowe i na zimno, jako przystwkę :uszy
Zapraszam
Moje wątki
Awatar użytkownika
fela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1565
Od: 23 lut 2009, o 17:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Fr

Re: Andzina kuchnia :)

Post »

O matko ! Anaka ! Powiedz jak luzuje się tego kurczaka! ;:65
Ogródek Feli
A tu wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Anaka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3892
Od: 21 maja 2009, o 14:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: łódzkie

Re: Andzina kuchnia :)

Post »

Felu, na żywo to zapraszam do mnie ;:7
A na odległość to wytłumaczenie będzie bardziej skomplikowane...
Przede wszystkim trzeba miec bardzo ostry krótki nóż.Następnie kładziesz kurczaka na blat,podcinasz mięso od wewnętrznej strony tak ,żeby nie uszkodzić skóry.Ja idę od dołu, czyli od ud, w górę. Najpierw obcinam skórę wokól nóg i potem po kolei ,operuję ' kurczaka wewnątrz. Zostawiam kostki jedynie w skrzydełkach.Wychodzi cały korpus.
Pozostałe mięso ze skórą płuczę, nacieram solą i pieprzem / lub vegetą, jak ktos lubi/.Odstawiam do chłodu i przygotowuję nadzienie.
Zszywam górę,nakładam nadzienie.Pod skórę na piersiach wkładam kawałki masła.Zaszywam dół i piekę w rękawie lub w naczyniu żaroodpornym - tu dodaję masło i trochę wody.Jak ostygnie studzę.Najlepiej upiec dzień wczesniej,żeby dobrze zastygł. Jeżlei ma być przystawką, to zostawiam i kroję przed podaniem. Jeżeli daniem obiadowym, to następnego dnia kroję na grube plastry. Przed podaniem podgrzewam w naczyniu razem z sosem z pieczenia. I podaję.
Korpus wykorzystuję na wywar do zupy:D
Zapraszam
Moje wątki
Kaja
500p
500p
Posty: 847
Od: 29 sie 2006, o 20:40
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Andzina kuchnia :)

Post »

Kiedyś Piotr Najsztub podawał w radiowej audycji przepis na potrawę z drobiu,która jest jego specjalnością i wg niego jest rewelacyjna.Nazwał tę potrawę- kurczak aksamitny.Zanotowałam i myślę,że przepis jest w komplecie.Nie robiłam,bo zapomniałam o nim.Dzisiaj robiąc remanent w szufladzie znalazłam i podaję.A nuż ktoś się skusi.
3/4 kg piersi z kurczaka zmielić.Ubić pianę z 3-4 białek.Do piany dodać mięso,posolić i dodać ok 1/2 szklanki zimnej wody.Wymieszać.Jest to raczej rzadkie.
W garnku zagrzać dosyć dużo oleju,bo mięso smaży się jak pączki wlewając mięsną masę łyżką.
Z 8 skrzydełek ugotować wywar-bez soli dodać 1/2 szklanki winiaku.Ma być tego wywaru 1-2 szklanek.Zagęścić mąką ziemniaczaną.Mięsne pączki ułożyć na ryżu i polać sosem.
Awatar użytkownika
Andzia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1594
Od: 15 maja 2009, o 07:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Małopolska/Klucze

Re: Andzina kuchnia :)

Post »

Kobiałki kochane :!: Przede wszystkim to nawet nie zdajecie sobie sprawy jak się cieszę, że tutaj zaglądacie :heja
Bardzo dziękuję za przepisy, na pewno coś wykorzystam, może nie luzowanego kurczaka, bo mam mieć dwanaścioro gości, więc musiałabym luzować więcej niż jednego ptaka, a to po ostatnim filetowaniu skrzydełek jest ponad moje siły :;230
Na gorąco muszę wymyślić jakieś danie nie wymagające pieczenia w piekarniku, bo ciągle u nas brakuje światła i nie mogę sobie pozwolić na takie ryzyko (mam elektryczny piekarnik).
Zastanawiałam się nad starym, dobrym strogonowem, bo to smaczne i można przygotować wcześniej.
Ale jestem otwarta na nowości jak najbardziej...

Jeszcze raz dziękuje za zamieszczenie przepisów ;:196
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam, Anna
regulamin Andziu
Awatar użytkownika
fela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1565
Od: 23 lut 2009, o 17:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Fr

Re: Andzina kuchnia :)

Post »

Aniu, strogonow to wolowina duszona z warzywami? Z czym go podajesz?
Ogródek Feli
A tu wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Awatar użytkownika
Andzia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1594
Od: 15 maja 2009, o 07:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Małopolska/Klucze

Re: Andzina kuchnia :)

Post »

Felu, klasyczny strogonow jest tylko z pieczarkami, ale ja dodaję jeszcze pokrojonego w kostkę ogórka kiszonego (to przepis baaaardzo stareńki z jednej z okolicznych knajpek u nas, w której moja mama pracowała 40 lat temu chyba), sos doprawiam koncentratem , zagęszczam lekko mąką kukurydzianą. Udało mi sie zrobić niemal lightową wersje tej potrawy przy ograniczeniu tłuszczu do minimum. Podawałam z kluseczkami kładzionymi, albo z dobrym pieczywem.
Chyba w ogóle zrobię stare-socjalistyczne menu : tatar wołowy, śledzie z cebulką... to zawsze jest chodliwe :;230
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam, Anna
regulamin Andziu
Awatar użytkownika
fela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1565
Od: 23 lut 2009, o 17:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Fr

Re: Andzina kuchnia :)

Post »

Nigdy nie podejmowałam tylu gości w domu i nigdy nie robiłam żadnych przyjęć. Jakoś mnie to zawsze przerażało. Jeśli zapraszamy więcej niż dwie osoby to robię tylko maleńkie kanapeczki z różnymi pastami (gotowce) i podaję sery. Nie podjęłabym się zrobienia obiadu dla dwunatu osób. Rzeczywiście, nie tak łatwo wybrać odpowiednie danie. Andziu, podziwiam Cię. :D
Ogródek Feli
A tu wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Awatar użytkownika
Andzia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1594
Od: 15 maja 2009, o 07:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Małopolska/Klucze

Re: Andzina kuchnia :)

Post »

Felu... robiłam też przyjęcie na 50te urodziny M dla 30 osób... w zasadzie sama... na dodatek w wynajętym lokalu... niezły był bal... ;:224 "wypożyczyłam" tylko dziewczynę do podawania...
Zdarzyło mi się też zabawić w catering - przyjęcie niespodzianka dla męża znajomej :;230
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam, Anna
regulamin Andziu
Anaka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3892
Od: 21 maja 2009, o 14:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: łódzkie

Re: Andzina kuchnia :)

Post »

Aniu.na tyle osób musiałabyś zrobić dwa kurczaki. Ale luzować można wcześniej i kurczak do zamrażarki! Luzowanych skrzydełek nie zazdroszczę. Ostatnio wprawdzie robiłam nadziewane pałki. ale z nimi jest o wiele mniej roboty niż przy skrzydłach :shock:
Tylko czy moja droga dasz radę zachować dietę przy przygotowaniu przyjęcia?
Zapraszam
Moje wątki
Kaja
500p
500p
Posty: 847
Od: 29 sie 2006, o 20:40
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Andzina kuchnia :)

Post »

Jak już uda się Wam wyluzować kości z kurczaka to proponuję nadziać go czymś takim.Bardzo smaczny na zimno.
Oczywiście z kurczaka nie wycinamy piersi.
(Na farsz: 70 dag mielonego mięsa drobiowego,przyprawy w proszku(sól,pieprz,majeranek-co kto lubi).
15-20 dag rodzynków.Można dodać morele,żurawiny lub dać zamiast rodzynków.
Kurczaka zszyć i piec ok godziny.Obciążyć deską i ciężarkiem.
Awatar użytkownika
Andzia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1594
Od: 15 maja 2009, o 07:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Małopolska/Klucze

Re: Andzina kuchnia :)

Post »

Anaczko, wytrzymam z dietką... zrobię też takie rzeczy nadające się dla nas do jedzenia. Między innymi chudą szynkę(może nawet drobiową) ze szparagiem, chrzanem i zalaną galaretką, oczywiście śledzie tez możemy zajadać...i tatara, a strogonowa też zrobię wersji dla nas nawet się nikt nie zorientuje :twisted:

Kaja, bardzo ciekawe takie nadzienie, muszę spróbować. Przede wszystkim to muszę spróbować wyluzować całego ptaka, bo nigdy tego nie robiłam i mam obawy, że nie podołam...

PS.
U mnie waga znów drgnęła... :heja
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam, Anna
regulamin Andziu
Anaka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3892
Od: 21 maja 2009, o 14:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: łódzkie

Re: Andzina kuchnia :)

Post »

Ja bym wszystko dietetyczne zrobiła, a Goscie się nawet nie zorientują,ze biorą udział w odchudzaniu :;230

A z luzowaniem ptactwa na pewno sobie poradzisz. Pierwszy raz będzie trudny, a potem to juz poleci :uszy
Zapraszam
Moje wątki
Awatar użytkownika
Andzia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1594
Od: 15 maja 2009, o 07:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Małopolska/Klucze

Re: Andzina kuchnia :)

Post »

Właściwie to nie wiem czemu ja jeszcze nie podałam tutaj tego przepisu, skoro to moje popisowe ciasto... :uszy
SERNIK Z BRZOSKWINIAMI I KOKOSEM

Ciasto:
? 2 szkl maki
? 2 jajka
? ? kostki margaryny
? ? szkl cukru
? 1 łyżeczka proszku do pieczenia
? 2 łyżki gęstej śmietany (może być kefir lub jogurt)
To wszystko zagnieść i wyłożyć na blachę.

? 7 serków waniliowych
? 1 cukier waniliowy
? 1 budyń śmietankowy
? ? szkl cukru
? 2 jajka
? 2 łyżki grysiku
? 1 puszka brzoskwiń
Jajka utrzeć bardzo dokładnie z cukrem, dodawać stopniowo serki, budyń i grysik. Dokładnie wymieszać. Wyłożyć na ciasto i ułożyć na masie serowej brzoskwinie, można też brzoskwinie ułożyć na cieście i zalać serem :D
Na to wszystko pokruszyć posypkę z kokosu:
? 15 dag kokosu
? ? szkl cukru to wszystko szybko
? ? kostki margaryny zagnieść.

Ciasto włożyć do ZIMNEGO piekarnika i piec ok. 50-60 minut w temperaturze sernikowej. :heja
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam, Anna
regulamin Andziu
Awatar użytkownika
Andzia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1594
Od: 15 maja 2009, o 07:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Małopolska/Klucze

Re: Andzina kuchnia :)

Post »

Ufff , już po imieninach. Całe szczęście wszystko się udało :heja
A było tak: sałatka pieczarkowo - serowa i tradycyjna jarzynowa, śledzie w oleju i w sałtce cebulowo-jabłkowo-ogókowej z jogurtem, "muzułmanin kaleka" (czyt.: tatar z jednym jajem), szynka ze szparagiem w glarecie, pasztet, karczek pieczony i swojska szyneczka, na ciepło strogonow, koreczki z mozzarelki z koktajlowym pomidorem i oliwka.... i coś tam coś tam...
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam, Anna
regulamin Andziu
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”