Wybieram się na większe przedwiosenne zakupy do sklepu ogrodniczego. Ziemia, doniczki i td.
I mam kilka pytań dotyczących podłoża storczykowego.
Najwięcej mam hybryd phalaenopsis, będę więc najwięcej potrzebować mieszanki do tychże właśnie storczyków.
Już wiem, że na pewno kupię: korę, torf kwaśny i keramzyt.
Mam kilka pytań, może Ktoś Zna odpowiedzi:
1) Kora...ale wiadomo jest tyle ich rodzajów. Ciekawa jestem, czy można dostać tylko z polskich sosen czy może są dostępne z "innych" drzew? A jeśli tak, to jakie Polecacie? No i się zastanawiam czy w dużych opakowaniach <50l, 80l> można kupić o różnej grubości tą korę. Wiadomo, wolałabym bardziej posiekaną, niż np: kawalki 10cm na 10cm

2) Torf...na pewno kwaśny. Ale czy Widzieliście gdzieś duże opakowania <50l przynajmniej> sprasowanego torfu wysokiego? A możne jest on w jakiś mniejszych opakowaniach
sprzedawany?
3) Zastanawiam się też, czy można rozdrobniony styropian kupić...Bo cały to ja mam, po budowie jeszcze został.
Przydałyby się też gotowe "przepisy" Forumowiczów. Może z któregoś skorzystam. Wpisujcie, jeśli takowe Macie. I koniecznie Napiszcie do jakich storczyków jest ono przeznaczone.
Jest tu tyle Was, doświadczonych Forumowiczów, że na pewno Wypraktykowaliście już swoje mieszanki podłoża do orchidei.